miercuri, 4 august 2010

Scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului, impotriva buy-back-ului

Trei asociatii colective pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv surse de lumina (CCR Logistics Systems, Ecotic si Recolamp) denunta campaniile de “buy-back” intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului Mediului si Padurilor, Consiliului Concurentei, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Garzii Nationale de Mediu si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

In cursul anului 2008 a aparut acest fenomen, perpetuat in cadrul lanturilor de retail: campaniile buy-back, finantate de catre organizatiile colective. In cadrul acestor campanii se ofera populatiei un avantaj material (concretizat sub forma unui voucher de discount la cumpararea unui aparat nou de o anumita marca), in cazul in care preda un echipament electric sau electronic uzat.

„Desi, la prima vedere, aceasta initiativa stimuleaza predarea echipamentelor electrice, efectele sale sunt daunatoare pe termen mediu si lung si pot duce chiar la stoparea colectarii de deseuri”, considera cele trei asociatii.

In mai 2009, Ministerul Mediului a emis Adresa nr.3828/NN/18.05.2009 prin care solicita stoparea actiunilor de buy-back, insa unele asociatii, inca continua aceaste actiuni redenumite in prezent “campanii de replacement”. Conform acestei “ambalari” campaniile doresc inlocuirea unui aparat vechi, cu unul nou care se presupune ca are o mai buna eficienta energetica, reducand astfel amprenta de carbon.

“Nu putem si nu dorim sa contestam progresul tehnologic si, asadar, nu contestam faptul ca un echipament nou este posibil sa detina o clasa energetica superioara. Insa reducerea amprentei de carbon nu face parte din destinatiile legale ale sumelor mobilizate pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice” a declarat Raul Pop, Director General, Recolamp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu