miercuri, 25 august 2010
Localnicii din Hartibaciu resping OMG-urile
Zona Hartibaciu din judetul Sibiu a fost inclusa in categoria celor destinate agriculturii ecologice, potrivit Centrului de Informare asupra organismelor modificate genetic (INFOMG).
Decizia, impartasita de toate cele 13 comunitati locale din Hartibaciu, a fost luata in urma unui studiu al zonei, realizat Grupul de Actiune Locala (GAL) Microregiunea Hartibaciu, impreuna cu INFOMG.
”Reprezentantii comunitatilor locale din Microregiunea Hartibaciu au luat decizia de a face o declaratie publica si politica privind interzicerea culturilor modificate genetic de porumb si cartofi. Momentan, decizia nu este sustinuta prin hotarari de consiliu, intrucat astfel de documente ar contravine regulamentelor nationale si europene ce nu permit interzicerea acestor culturi in zone izolate”, a declarat pentru ”Green Report” presedintele INFOMG, Ramona Duminicioiu.
Ea a mentionat ca decizia autoritatilor din Hartibaciu vine in spijinul unei initiative legislative ce vizeaza interzicerea OMG-urilor si se afla in acest moment in dezbatere in Senat.
Agicultura curata
Din analizele facute de asociatia “GAL Microregiunea Hartibaciu” pentru elaborarea strategiei de dezvoltare, una din concluzii este ca sansa acestei zone este agricultura ecologica. Relieful, structura solului, temperaturile si curentii de aer specifici Vaii Hartibaciului, nu sunt propice unei agriculturi intensive.
In plus, lipsa unei economii industriale dezvoltate si lipsa resurselor financiare ale agricultorilor au facut ca aceasta zona sa fie foarte putin poluata si au aparut conditiile realizarii unei agriculturi ecologice.
„Eventualele avantaje ale celor care ar produce culturi modificate genetic sunt prea mici comparativ cu raul ce ar fi facut celorlalti producatori. Conditia pentru dezvoltarea Vaii Hartibaciului este sa fie curata. Si pentru aceasta avem datoria sa nu permitem sa fie infestata cu produse despre care stim ca pot dauna sanatatii oamenilor” a declarat Ilarion Barsan, presedinte al GAL Microregiunea Hartibaciu.
Potrivit reprezentantilor INFOMG, in Romania exista in prezent 55 de comunitati locale din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj si Sibiu, care au decis sa cultive produse ecologice.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu