joi, 5 august 2010

Parc de tratare a deseurilor industriale in valoare de 2,5 milioane de dolari


Ecomaster, compania de servicii ecologice a grupului Rompetrol, a finalizat o prima etapa a constructiei unui parc ecologic care va avea o capacitate de tratare a 70.000 de tone de deseuri industriale anual.

Parcului Ecologic Industrial Ecopark, din localitatea Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, are o capacitate totala proiectata de un milion de metri cubi (patru etape de 240.000 de metri cubi) si o suprafata de 14,5 hectare. In prezent, compania a finalizat un modul de 35.000 de metri cubi (15% din prima etapa).

Pana acum, investitia se ridica la aproximativ 2,5 milioane de dolari, urmand ca in urmatorii 8-10 ani sa ajunga la aproximativ 12 milioane de dolari.

“Parcul va oferi servicii complete de ecologizare a deseurilor industriale, iar colectarea, tratarea si depozitarea acestora se vor realiza in acord cu toate normele interne si internationale de protejare a populatiei din zona si a mediului inconjurator”, a declarat Romulus Ilie, director general Ecomaster. El a adaugat ca Parcul Ecologic Industrial detine cele mai performante tehnologii de tratare a deseurilor, inclusiv a celor periculoase.

Facilitatile de tratare si depozitare din Ecopark permit tratarea deseurilor rezultate din industria petrochimica, metalurgica, feroasa si neferoasa, constructoare de masini si altele. Acestea ofera, totodata, si posibilitatea valorificarii unor deseurii cum ar fi uleiul uzat, ce va putea fi tratat si inclus in compozitia biocombustibililior.

70.000 de tone de deseuri tratate anual

Compania estimeaza colectarea si tratarea unei cantitati anuale de aproximativ 70.000 de tone de deseuri industriale, avand in vedere actuala lipsa a spatiilor conforme de depozitare , precum si nevoia agentilor economici de a beneficia de servicii ecologice integrate.

“Ne aflam in prezent in faza de inceput intrucat proiectul va fi de patru ori mai mare la finalizare. Ca sa va dau un exemplu referitor la necesitatea acestei investitii, numai din rafinaria Rompetrol de la Vega rezulta aproximativ 200.000 de tone de gudroane acide ce trebuie tratate”, a declarat Saduokhas Meralyiev, CEO al Grupului Rompetrol.

Inaugurarea parcului ecologic de la Aricestii Rahtivani este cu atat mai importanta cu cat din anul 2018 Romania va trebui sa respecte toate obligatiile de protectie a mediului asumate odata cu integrarea in Uniunea Europeana.

“Vom fi obligati sa respectam cu sfintenie reglementarile europene, iar fara astfel de investitii nu ne vom putea respecta angajamentele. Este nevoie in Romania de o industrie care sa recicleze, sa recupereze si sa refoloseasca materialele care ajung in prezent la groapa de gunoi”, a declarat comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

Prin noua investitie, Rompetrol are toate sansele sa urce rapid in Topul Green Business Index (GBI) realiazt de Asociatia Green Revolution. Conform clasamentului primei editii a GBI, compania s-a clasat pe locul al cincilea la categoria deseuri si tot pe locul al cincilea in topul general al celor mai verzi companii din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu