Aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol (780 de milioane de litri) s-au scurs din putul avariat aflat la originea mareei negre din Golful Mexic, dintre care au fost recuperati 800.000 de barili (127 de milioane de litri), au anuntat autoritatile americane, citate de Mediafax.
"Echipele stiintifice apreciaza ca, in total, din put s-au scurs aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol", subliniaza directorii echipei de interventii comune, reunind oficiali din BP si din administratia americana, intr-un comunicat care insoteste aceasta noua estimare.
"O parte din acest petrol si gaz nu s-a deversat in ocean: activitatile de indiguire ale BP si conduse de Statele Unite au permis captarea unei cantitati de aproximativ 800.000 de barili de petrol", inainte de plasarea dispozitivului de captare pe put, la mijlocul lunii iulie, continua comunicatul.
Cu titlu comparativ, 41 de milioane de litri de petrol s-au deversat pe litoralul statului Alaska, din cauza mareei negre provocate de Exxon Valdez in 1989.
Cifra de 4,9 de milioane de barili se inscrie in intervalul maxim anuntat anterior de autoritatile americane, care au apreciat ca intre trei si 5,3 milioane de barili s-au scurs din put intre 20 aprilie, data exploziei platformei Deepwater Horizon, exploatata de BP, si 15 iulie, data amplasarii dispozitivului de captare.
Aceasta noua estimare "este cea mai precisa pana in acest moment, cu o marja de eroare de plus minus 10 la suta", potrivit comunicatului.
Cu 4,1 milioane de barili deversati in ocean, mareea neagra din golful Mexic constituie cea mai grava catastrofa accidentala din istoria industriei petroliere. Ea nu este depasita decat de deversarea intentionata de petrol de catre fortele irakiene in timpul Razboiului din Golf in 1991.
Cea mai grava maree neagra accidentala de pana la 20 aprilie avusese loc tot in Golful Mexic, in 1979, cand 3,3 milioane de barili s-au scurs din putul Ixtoc-1, dupa explozia unei platforme exploatate de compania de stat mexicana Pemex.
Estimarea revizuita, publicata luni, se bazeaza pe noi analize de date, in special imagini video, analize acustice si masuri de presiune realizate de oameni de stiinta independenti si din cadrul administratiei. Printre acestia se afla si o echipa din Departamentul Energiei, aflata sub conducerea secretarului pentru Energie, Steven Chu, se arata in comunicat.
Comunicatul precizeaza ca, in momentul spargerii putului, "62.000 de barili de petrol se scurgeau in fiecare zi", -adica mai mult decat recentele estimari ale autoritatilor americane, ce mentionau o cantitate de 35.000-60.000 de barili, - dar ca fluxul a scazut la 53.000 de barili pe zi chiar inainte de plasarea dispozitivului de captare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu