vineri, 13 august 2010

Romania obtine expertiza internationala pentru captarea de CO2


Proiectele romanesti de cercetare in domeniul tehnologiilor de captare si stocare a dioxidului de carbon vor beneficia de expertiza unor specialisti internationali, dupa ce Ministerul Economiei a devenit, la finalul lunii trecute, membru al Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institute, cu sediul la Canberra, Australia.

Primul proiect romanesc ce va fi analizat de specialistii Institutului este unul demonstrativ si vizeaza captarea si stocarea carbonului in Romania pentru blocul nr.6 de 330 MW la al complexului energetic Turceni, bloc reabilitat, cu functionare pe lignit.

CCS la scara comerciala

”Includerea ministerului Economiei in aceasta initiativa multinationala, constituita in scopul accelerarii implementarii si dezvoltarii tehnologiilor de captare si stocare a dioxidului de carbon la nivel mondial, reprezinta o oportunitate de a prelua experienta altor organizatii privind tehnologiile CCS in elaborarea unor proiecte romanesti”, se arata pe site-ul institutiei.

Apartenenta la Global CCS Institute presupune schimbul de cunostinte, informatii si expertiza referitor la dezvoltarea proiectelor CCS la scara comerciala, sigure, rentabile si sustenabile din punct de vedere al mediului.

De asemenea, includerea MECMA in aceasta grupare va permite transferul de tehnologii de captare, transport si stocare a emisiilor de dioxid de carbon si furnizarea de expertiza cu privire la costurile si beneficiile asociate acestor solutii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu