România va avea dreptul să emită cu până la 19% mai mult dioxid de carbon până în 2020. Asta în comparaţie cu 2005, luat ca an de referinţă, pentru că atunci a avut loc ultima evaluare ştiinţifică a nivelului emisiilor poluante. Totodată, însă, România trebuie să-şi crească ponderea energiei regenerabile la 24% din producţia totală de energie.
Normele adoptate ieri de Comisia Europeană sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Chiar dacă legislaţia prezentată de preşedintele forului european,Jose Manuel Barroso, are la bază principiul '20-20-20 până în 2020", adică o creştere cu 20% a eficienţei energetice, o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, şi utilizarea în proporţie de 20% a surselor regenerabile de energie, ţările mai bogate vor trebui să meargă chiar mai departe.
De cealaltă parte, ţărilor mai sărace, la care se adaugă şi toate statele est-europene, li se va permite să-şi crească emisiile de dioxid de carbon pe măsură ce economiile lor se dezvoltă. Cele mai favorizate sunt România şi Bulgaria. Ele au primit cote de dioxid de carbon mai mari decât oricare alt stat membru pe motivul că sunt ultimele state aderate la Uniununea Europeană şi trebuie să recupereze întârzierile din dezvoltarea economică.
Astfel, Bulgaria va beneficia de o creştere de 20% a emisiilor de CO2, România de 19%,Ungaria de 10%, Polonia de 14% şi Slovacia de 13%. În schimb, România va trebui să sporească ponderea energiilor regenerabile în totalul producţiei, de la 17,8% în prezent, la 24% până în 2020. La rândul său Bulgaria va trebui să ajungă la o pondere a energiei regenerabile la 16% de la 9,4% cât este în prezent.
Diferenţa rezultată din urma relocării acestor cote de emisii de dioxid de carbon, va fi suportată de cele 15 state vechi membre. Asta pentru ca,blocul comunitar să-şi poată atinge ţinta de reducere a gazelor cu efect de seră. Cele mai mari reduceri vor trebui să le facă Danemarca, Irlanda şi Luxemburg-ul, 20 de procente, în timp ce Germania, cea mai mare economie europeană, va trebui să-şi reducă emisiile cu 14% până în 2020.
Totodată, oficialii de la Bruxelles speră ca până în 2020, o cincime din consumul energetic total să provină din energii regenerabile. Nu este însă un plan ieftin, pentru că ar putea costa până la 18 miliarde de euro pe an. Beneficiile sună însă bine: Europa liderul mondial în tehnologia 'verde', fapt care generează locuri de muncă, exporturi şi venituri de peste 150 de miliarde de euro până în 2016.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu