marți, 27 iulie 2010

ONG-urile se opun derogarii cerute de Guvern pentru 13 companii poluatoare

ONG-urile de mediu se opun derogarii pe care Guvernul Romaniei a solicitat-o Comisiei Europene pentru a scuti de plata unor penalizari de 21,3 milioane de euro 13 companii care au depasit cantitatea alocata de emisii de gaze cu efect de sera.

In urma cu cateva saptamani, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat in sedinta de Guvern un memorandum pentru suspendarea sanctiunii, motivand ca este prima data cand se aplica penalizari in Romania si ca acestea ar avea impact economic si social.

Cele 13 companii sunt Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), TMK - Resita, EGGER Romania, Fabrica de Caramizi Vaslui, Prefab Construct, Rafinaria Steaua Romana, Teraplast GP, Donalam, Zaharul Oradea, Ceramus, Forever Pipe, Monsanto Romania si CERAM Material Construct. Din cele 21,3 milioane de euro pe care companiile ar trebui sa le platesca drept penalizari pentru 213.147 de certificate de emisii pe care nu le-au returnat in termenul legal, Oltchim are de platit 14,3 milioane.

„Nu este furnizata o analiza care sa explice cum au ajuns aceste companii sa depaseasca numarul de emisii alocate, intr-o perioada marcata de criza economica. Stim ca exista companii in Romania care detineau certificatele necesare pentru a fi returnate in Registrul National al Emisiilor de gaze cu efect de sera, pe care insa le-au vandut pentru a-si acoperi costuri de operare. Prin urmare este de datoria autoritatilor publice centrale sa analizeze cazul fiecarei companii dintre cele 13. Este absolut necesar sa identificam motivele reale pentru care doua ministere doresc sa pagubeasca bugetul public de fonduri absolut necesare in aceasta perioada”, a declarat Lavinia Andrei, presedinte al Fundatiei TERRA Mileniul III.

Fundatia Terra Mileniul III considera ca aplicarea acestei derogari ar fi discriminatorie pentru companiile care au respectat cantitatea de emisii alocata si afecteaza functionarea pietei carbonului.

Printre cele 13 companii pentru care Guvernul cere derogare se numara Monsanto Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata Organismelor Modificate Genetic. Ramona Duminicioiu, presedintele Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic considera ca este „absurd ca Guvernul sa se implice in ajutaea unei companii private care incala reglementarile UE”.

„Guvernul merge pana la reprezentarea companiilor in fata UE ca un avocat si nu inteleg de ce, in loc sa se ocupe de problemele reale, le face servicii unor companii poluatoare”, a declarat pentru Green Report Ramona Duminicioiu.

Anual, fiecare companie primeste un numar de certificate corespunzator unei cantitati de emisii de dioxid de carbon pe care o poate emite. Pana pe data de 30 aprilie, companiile sunt obligate sa restituie Registrului National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera un numar de certificate egal cu cantitatea totala de emisii provenite de la instalatia respectiva in anul calendaristic anterior. Pentru nerespectarea acestui termen-limita, companiile sunt penalizate si trebuie sa plateasca 100 de euro pentru fiecare tona de dioxi de carbon emisa in atmosfera, bani ce merg catre Fondul de Mediu.

In perioada 2008-2012, aproximativ 300 de instalatii din Romania au dreptul sa emita un total de 379,7 milioane tone de emisii de gaze cu efect de sera, respectiv 75,9 milioane tone anual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu