miercuri, 28 iulie 2010

Eolica intra in “vanarea de vant” de la Cogealac


Compania Eolica Dobrogea, aflata in concurenta cu grupul CEZ in calitatea de dezvoltator al viitorului parc eolian aI berdrola de la Cogealac, a solicitat primariei comunei organizarea unui referendum.

Prin acesta, membrii comunitatii locale ar urma sa hotarasca modul in care va fi folosit potentialul energetic eolian al zonei, anunta un comunicat de presa al companiei.

Mai exact, acestia ar trebui sa indice carei companii ii vor inchiria terenurile pe care vor fi construite turbinele eoliene.

Eolica Dobrogea, spun reprezentantii companiei, a parcurs toate etapele prevazute de legislatia in vigoare si a obtinut aprobarea Studiului de Solutie pentru conectarea la reteaua electrica de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW si avizarea Proiectului Tehnic al Statiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de catre Transelectrica.

Deocamdata, la solicitarea Eolica nu are cine sa raspunda, avand in vedere ca aseara primarul comunei Cogealac, Kati Hristu, a fost arestat pentru incitare la violentele de luni, soldate cu cinci raniti.

Pregatiri pentru faza a doua

“S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. isi exprima speranta ca intelegerea si calmul vor fi reinstaurate la Cogealac si ca tulburari de genul celor mentionate vor ramane o amintire urata. Eolica Dobrogea isi desfasoara activitatea in deplina legalitate, cu respectarea proprietatii private si a principiilor de auto-determinare locala”, scriu reprezentantii Eolica in comunicat.

Eolica a depus recent documentatiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare a viitorului parc eolian de 600 MW, precum si pentru incheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic cu operatorul de sistem de transport.

Eolica dezvolta centrale energetice eoliene cu o capacitate de 1.500 MW in comunele Corbu, Sacele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihai Kogalniceanu din judetul Constanta si comunele Baia, Beidaud si Casimcea din judetul Tulcea.

Este vorba despre una dintre cele mai mari proiecte de centrale energetice eoliene de uscat din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu