marți, 27 iulie 2010

Bistrita: 195 de familii au cerut finantare prin "Casa Verde"


Un numar de 195 de familii din Bistrita-Nasaud au depus cereri de finantare prin programul "Casa Verde", solicitand suma de 1,2 milioane de lei pentru incalzirea locuintelor cu surse alternative de energie - panouri solare, pompe de caldura sau centrale pe lemne si rumegus, potrivit Mediafax.

Seful Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud, Stefan Muresan, a declarat marti ca din cele 195 de cereri depuse, 174 sunt pentru instalarea de panouri solare, 12 pentru centrale pe lemne, deseuri sau rumegus, patru pentru panouri solare si pompe de caldura, trei pentru panouri solare si centrale, respectiv doua pentru instarea unor pompe de caldura.

"Indiferent de valoarea investitiei, finantarea este de 6.000 de lei pentru panouri solare sau de 8.000 de lei pentru pompe de caldura. Din cate am vazut eu, rasfoind dosarele celor care au depus cereri, oamenii vor sa faca investitii de 12.000-13.000 de lei. Mai mult de jumatate din acesti bani ii vor putea recupera, ca urmare", a spus Muresan.

Potrivit sursei citate, solicitantii sunt din tot judetul si locuiesc la case.

"Avem cereri din Bistrita, din Nasaud, din Beclean, dar si din Prundu Bargaului, de regula din orase, fiindca acolo oamenii sunt mai bine informati", a adaugat el.

Valoarea totala a sumei solicitate este de 1,2 milioane de lei.

APM Bistrita-Nasaud va continua sa preia cereri pentru programul "Casa Verde", intrucat mai are la dispozitie circa 400.000 de lei care i-au fost repartizati din Fondul de Mediu.

"Din calculele noastre, am mai putea accepta inca vreo 60 de cereri. Daca la inceput am fost luati cu asalt, ulterior ritmul de depunere a cererilor a scazut foarte mult. Speram ca vor mai veni oameni interesati fiindca ar fi pacat sa nu folosim toti banii", a spus Muresan.

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare se va incheia la consumarea tuturor sumelor alocate judetului Bistrita-Nasaud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu