sâmbătă, 24 iulie 2010

Japonia pune taxe pe energia conventionala

Consumatorii japonezi vor plati mai mult la facturile de electricitate odata cu adoptarea unui plan guvernamental care urmareste triplarea capacitatii de energie regenerabila generata in urmatorii zece ani si reducerea emisiilor de dioxid de carbon, informeaza Reuters.

Companiile de utilitati vor fi nevoite sa isi cumpere electricitate din surse regenerabile intr-o anumita cota incepand cu 2012, a declarat ministrul Comertului din Japonia.

Costuile vor fi transferate consumatorilor in cadrul unei scheme folosita deja in Germania si Spania. O schema-pilot pentru comertul energiei solare in Japonia este deja in vigoare din luna noiembrie a anului trecut. Guvernul acorda astfel subventii si scutiri de taxe proprietarilor de locuinte care folosesc panouri solare, precum si dezvoltatorilor de surse de energie regenerabila.

Ministerul estimeaza ca noul plan ar putea creste capacitatea de electricitate verde cu 50.000 de megawati in urmatorii zece ani, triplu fata de nivelul actual.

Noul plan poate ajuta Japonia sa isi atinga tintele de reducere a emisiilor cu 25% pana in 2020 fata de nivelul din 1990 si se incadreaza in strategia de crestere economica, folosind enrgia curata drept motor de crestere si de creare de noi locuri de munca.

Sursele de energie regenerabila insumeaza 6% din consumul de energie din Japonia, jumatate fiind energie hidro. Tokio si-a stabilit o tinta de crestere pana la 10% in urmatorii zece ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu