miercuri, 28 iulie 2010
Actionarii Oltchim cer socoteala conducerii pentru penalizarile CE
"Suparati" ca Oltchim are de platit o penalizare de 14,3 milioane de euro pentru nereturnarea la timp a certificatelor de emisii de noxe, actionarii combinatului cer explicatii managementului. Grupul industrial PCC SE, care detine o participatie de 12%, a cerut si Comisiei Europene o investigatie in ce priveste motivul real pentru care Oltchim nu a respectat legislatia comunitara.
Recent, Guvernul a cerut CE o derogare pentru a scuti de la plata unor penalizari de 21,3 milioane de euro un numar de 13 companii care nu au returnat certificatele de emisii. Din aceasta suma, datoria Oltchim se ridica la 14,3 milioane de euro.
PCC mentioneaza ca obligatiile companiilor romanesti nu sunt cu nimic diferite fata e cele ale companiilor europene. Toate statele UE sunt datoare sa implementeze un sistem de cot de emisii, alocate si comercializate in spatiul comunitar.
„Managementul Oltchim nu poate sustine ca nu era la curent cu aceasta legislatie sau ca a interpretat-o gresit, deoarece Oltchim nu este in primul sau an de aplicare a legislatiei privind cotele de emisii, ci in al treilea an - potrivit Planului Anual de Alocare, companiei Oltchim i-au fost alocate cote de emisii incepând cu anul 2007”, considera grupul industrial PCC.
Cand au cerut suspendarea sanctiunii, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Departamentul pentru Afaceri Europene au motivat ca este prima data cand se aplica penalizari in Romania si ca acestea ar avea impact economic si social.
Oltchim spune ca a interpretat legea gresit
Conducerea Oltchim s-a aparat in urma cu o saptamana, aratand ca detinea certificatele la 30 aprilie 2010 si ca returnarea certificatelor catre Registrul National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera a fost intarziata din cauza unei erori de interpretare a prevederilor legale, independente de managementul companiei.
Grupul PCC sustine totusi ca legislatia privind emisiile este foarte clara si nu a avut loc nicio modificare recenta care sa indreptateasca Oltchim sa nu isi indeplinasca obligatiile.
„Exista riscul ca orice derogare acordata Oltchim de la plata penalizarii sa fie asimilata unui ajutor de stat, având in vedere ca majoritatea companiilor din România si-au indeplinit obligatiile referitoare la returnarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera”, sustine PCC.
Pentru ca Oltchim sa redevina viabila, PCC considera ca sunt necesare restructurarea eficienta a activitatii companiei, a proceselor sale tehnologice, si de schimbarea conducerii ineficiente care nu respecta standardele de afaceri si cadrul legislativ european.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu