joi, 29 iulie 2010

Borbely cere gestionarea deseurilor in Buzau

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a atras atentia consilierilor judeteni din Buzau, care blocheaza de mai multe luni un proiect de gestionare a deseurilor, ca trebuie sa-si schimbe atitudinea si sa voteze pentru implementarea proiectului, in caz contrar riscand sanctiuni de la autoritati, anunta Mediafax.

Borbely, a declarat, joi, la Buzau, ca proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deseurilor in judetul Buzau, denumit Masterplan, trebuie aprobat de consilierii judeteni buzoieni.

Ministrul a spus ca, daca alesii din Consiliul Judetean nu vor aproba proiectul, Buzaul va pierde 35 de milioane de euro, bani care ar veni de la Uniunea Europeana, iar pentru acest lucru consilierii vor fi aspru sanctionati de electorat.

Borbely a adaugat ca, daca Masterplan-ul nu se va aproba, Uniunea Europeana va sanctiona dupa 2014 ministerul de resort, iar ministerul, la randul sau, isi va indrepta sanctiunile catre Consiliul Judetean si catre cei care nu au vrut sa voteze pentru implementarea proiectului.

In acest context, ministrul Mediului i-a invitat pe factorii responsabili de la Buzau la Bucuresti, pentru a le explica personal cum se va realiza proiectul privind gestionarea deseurilor in judetul mentionat.

"Ii invit saptamana viitoare pe toti cei interesati la Bucuresti, sa clarificam aceste probleme, altfel, daca intr-o luna de zile nu se va aproba Masterplan-ul, judetul Buzau este in pericol de a pierde 35 de milioane de euro destinati implementarii acestui sistem. Nu putem creste costurile sistemului de gestionare a deseurilor pe spinarea cetateanului", a declarat ministrul Mediului.

PDL si PNL blocheaza proiectul

Cei care blocheaza de mai multe luni aprobarea Masterplan-ului sunt consilierii PDL si PNL, care au respins proiectul de patru ori ani pana acum.

"Este un proiect de o importanta deosebita pentru comunitatea buzoiana, un proiect pe care consilierii PNL si PDL il iau in deradere, de fapt e o bataie de joc la adresa locuitorilor judetului Buzau, pentru ca nu dau posibilitatea celor indreptatiti sa intocmeasca proiectul si sa-l depuna la Ministerul Mediului, pentru accesarea unui program de finantare de 33,5 milioane de euro cu o contributie a Consiliului Judetean de doar 2,6 milioane de euro. Cred ca aici sunt alte interese si ar fi interesant ca si alte organisme ale statului sa se intereseze de acest lucru", a declarat, la ultima sedinta a CJ Buzau, presedintele Victor Mocanu.

Proiectul prevede realizarea unor rampe ecologice in noua zone din judet si ar urma sa se dezvolte pe o perioada de 30 de ani, cele mai multe fonduri urmand sa vina de la Uniunea Europeana.

In prezent, in judetul Buzau exista o singura rampa ecologica, la Galbinasi, care apartine societatii RER. Prin blocarea proiectului, Buzau ar putea pierde o finantare de peste 33 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu