joi, 16 septembrie 2010

Suceava ar putea obtine energie prin cogenerare


Actuala centrala electro-termica a municipiului Suceava ar putea fi concesionata, unul dintre potentialii investitori fiind Hidroelectrica, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, citat de Mediafax. El a explicat ca municipalitatea suceveana va face un parteneriat in vederea constructiei unei centrale termice de cogenerare dimensionata la actuala piata de energie termica din municipiu, urmand ca Termica SA sa participe cu terenul si instalatiile aferente, iar municipalitatea cu reteaua de distributie a agentului termic.

Conditia de eligibilitate consta in pretul gigacaloriei la iesirea din centrala, capacitatea de productie de 10 Gcal/ora in perioada de vara si de 100 Gcal/ora in perioada de iarna si dovada ca va avea combustibili, gaze naturale sau biomasa, pentru functionare pe o perioada de zece ani.

In ceea ce priveste actuala centrala electro termica a Termica SA, Lungu a spus ca se va organiza o selectie in vederea concesionarii acesteia, unul dintre potentialii investitori fiind Hidroelectrica.

Investitii in retehnologizare

Potrivit primarului, Hidroelectrica dispune de fonduri de aproximativ 50 de milioane de euro pentru investitii in termocentrale pentru ca, in perioadele in care nu poate asigura intreaga cantitate contractata din energia hidro, sa aiba posibilitatea de a produce energie electrica si in termocentrale.

Pentru concesionarea centralei electro-termice actuale eventualul investitor trebuie sa se angajeze ca va face investitii in retehnologizare in vederea producerii de energie electrica in principal in valoare de 34 de milioane de euro in urmatorii doi ani.

Compania de termoficare Termica Suceava a inceput in luna mai procedurile privind atragerea de investitii private in vederea realizarii unei centrale termice de cogenerare, precum si pentru retehnologizarea CET carbune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu