marți, 7 septembrie 2010

Peste 78 milioane euro pentru aerul din Bacau


Municipiul Bacau va beneficia de bani europeni pentru modernizarea sistemului de termoficare si reducerea poluarii aerului, in urma realizarii unui contract semnat astazi de ministrul Mediului si de edilul orasului.

Proiectului de retehnologizare a sistemului de termoficare vizeaza conformarea la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana. Initiativa va permite introducerea celor mai bune tehnici disponibile pentru reducerea pierderilor de caldura si putere la sursa si in reteaua de transport si distributie. De asemenea, emisiile de CO2, Nox si pulberi din oras vor fi diminuate.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune si are o valoare totala de aproximativ 78.400.000 euro, din care valoare eligibila de circa 63.200.000 euro. Contributia Uniunii Europene reprezinta 31.598.643 din aceasta suma.

Sapte orase, la coada pentru finantari

“Atrag atentia tuturor primarilor si consiliilor locale care se gandesc sa scape de o grija si sa indrume populatia sa-si puna centrale termice de apartament ca se joaca cu focul. Peste tot in Europa sistemul de termocentrale colective este mult mai ieftin si exista discutii ca, la nivel european, cei care detin centrale individuale sa fie taxati pentru noxele pe care le produc. Atrag atentia asupra faptului ca autoritatile trebuie sa identifice masuri pentru a sprijini retehnologizarea termocentraleor si exista 92 de orase si municipii in care sistemele trebuie modernizate”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

El a precizat ca reprezentantii ministerului au facut proiecte, a caror valoare totala ajunge la 476 milioane de euro, pentru sisteme de termocentrale pentru sapte orase, respectiv Iasi, Bacau, Timisoara, Botosani, Focsani, Oradea si Ramnicu Valcea.

Oficialul a dat ca exemplu de buna practica autoritatile bacauane pentru ca au initiat cu fonduri proprii inca din august 2009 contractele privind proiectarea si reabilitarea retelelor si in 2010 pentru retelele de distributie. ”In acest moment Municipiul Bacau poate cere deja rambursare de fonduri, de peste trei milioane de euro, ce vor veni de la Uniunea Europeana”, a mai spus Borbely.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu