luni, 6 septembrie 2010

Catastrofa încălzirii la nivel planetar


Emisiile globale ridică temperatura Pământului cu 4 grade Celsius, cu două peste estimările optimiste de la Copenhaga. Studiile recente arată că obiectivul agreat de peste 100 de şefi de stat în decembrie anul trecut va fi dublat până în 2100, ajungând la 4 grade.

Pământul se îndreaptă spre o creştere a temperaturii medii de aproximativ 4 grade Celsius, potrivit unei analize de monitorizare a emisiilor toxice efectuată pe 60 de ţări, printre care şi marile economii ale planetei, anunţă cotidianul britanic „The Guardian". O astfel de evoluţie generează riscul de dispariţie a multor specii, o reducere drastică a resurselor de hrană, precum şi colapsul calotei glaciare a Groenlandei.
Studiul vine la jumătate de an după reuniunea liderilor lumii de la Copenhaga, din decembrie 2009, a15-a Conferinţă ONU privind Schimbările Climatice. Peste 100 de şefi de stat au stabilit atunci să limiteze creşterea temperaturii globale la 1,5 - 2 grade Celsius.

Nu există nicio şansă

Un alt studiu realizat de organizaţia Climate Analytics, din cadrul Institutului ­Potsdam din Germania, arată că „nu există nicio şansă" ca guvernele lumii să menţină creşterea temperaturii sub 2 grade Celsius, fiind posibil ca evoluţia să fie de 3,5 grade până la sfârşitul secolului. Estimarea specialiştilor germani „aduce" circa 1,5 grade peste cifra maximă pe care ONU se aşteaptă să o stabilească în decembrie anul acesta la întâlnirea de la Cancun, Mexic.

În cursul anului 2007, prognoza Panelului

Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC) arăta că o creştere de peste 2 grade Celsius ar determina o majorare a producţiei de hrană, dar, totodată, pe termen lung, un risc ridicat de dispariţie pentru circa 20-30% din specii, secetă şi inundaţii severe, precum şi pierderea de neoprit, „aproape în întregime", a calotei glaciare a Groenladei.

Efecte cu impact major

De asemenea, la o creştere de 4 grade, raportul arăta că producţia globală de hrană „este probabil" să se diminueze, „vor dispărea unele specii de pe glob" şi se vor pierde aproape în întregime gheţarii din Groenlanda, care vor creşte nivelul mării cu 2-7 metri pe termen lung.
Printre efecte se numără inundaţiile catastrofale, eroziunea, poluarea apelor, valurile de căldură, seceta şi problemele de sănătate precum malnutriţia şi diareea, arată raportul IPCC.

„Avem mult de lucru ca să evităm creşterea cu 2 grade a temperaturii. De aceea forţăm Uniunea Europeană ­să-şi reducă emisiile cu până la 30%", declară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Energie şi Schimbări Climatice (DECC). În opinia sa, menţinerea sub 2 grade este posibilă, însă va necesita acţiuni mai ferme după 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu