miercuri, 8 septembrie 2010

ITC Constanta: ”CEZ trebuie sa reia procedura de autorizare”


Reprezentantii Inspectoratului Teritorial in Constructii Constanta sustin ca autorizatia de constructie a companiei CEZ nu este valida, avand inadvertente fata de certificatul de urbanism al proiectului eolian de la Cogealac.

”Am oprit lucrarile pana cand proiectul va intra in conformitate. Durata depinde de investitor, care trebuie sa reia procedura de autorizare”, a declarat pentru ”Green Report” purtatorul de cuvant al (ITCC), Gigi Chiru. Afirmatia vine la o zi dupa ce Grupul CEZ, compania-mama a investitorului din Constanta, a decis oficial intreruperea lucrarilor de la Cogealac.

Chiru a explicat ca principala neconformitate depistata in documentele eliberate de Consiliul Judetean Constanta este legata de autorizatia de constructie. ”Certificatul de urbanism se refera la 100 de turbine, in comunele Fantanele si Cogealac, pe cand autorizatia de construire face referire la o constructie ce prevede un parc eolian cu 78 de turbine in comunele Cogealac, Fantanele si Gradina. Este un alt proiect. Cele doua acte nu se sustin. Fiecare aviz isi pierde valabilitatea”, a mai spus Chiru.

Intre timp, reprezentantii companiei CEZ cauta solutii pentru continuarea lucrarilor de la Cogealac, sustinand ca nu exista o baza legala pentru blocarea acestora.

Potrivit reprezentantului ITCC, Consiliul Judetean Constanta a fost sanctionat contraventional, iar Inspectoratul in Constructii va actiona in contencios autorizatia acordata de institutie, daca aceasta nu va proceda la anularea documentului.

Mesaj negativ pentru investitori

Reprezentantii CEZ au declarat ca exclud momentan posibilitatea reluarii procesului de autorizare si cauta solutii pentru continuarea lucrarilor, atata timp cat nicio instanta din Romania nu a declarat autorizatia ilegala sau invalida. ”Grupul CEZ si-a indeplinit obligatiile referitoare la parcurgerea etapei de avizare, respectand legile in vigoare in Romania, exprimandu-si increderea in autoritatile statului roman care au eliberat toate avizele cerute de lege”, se arata intr-un comunicat remis in urma cu o saptamana de companie.

Reprezentantii CEZ considera ca la baza opririi lucrarilor se afla divergentele dintre ITCC cu o alta autoritate - cea emitenta a autorizatiei de construire pentru partea a doua a proiectului, respectiv Consiliul Judetean Constanta. ”Faptul ca reprezentanti ai Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta contesta legalitatea unor autorizatii emise de catre alte institutii ale aceluiasi stat creeaza Romaniei imaginea unui climat legislativ si de afaceri dificil”, se precizeaza in comunicat.

Investitie cu probleme

Oprirea lucrarilor de la Cogealac nu este primul incident din calea investitiei derulate de CEZ in Dobrogea. La sfarsitul lunii iulie, cinci oameni au fost impuscati cu gloante de cauciuc la parcul eolian din localitate, in urma unui conflict dintre primar si mai multi localnici cu paznicii firmei CEZ.

Primarul din Cogealac, Cati Hristu, si alti cinci localnici, au fost arestati preventiv, iar alte trei persoane, printre care si viceprimarul comunei, Mihai Dobre, au fost cercetate in libertate.

Grupul CEZ investeste 1,1 miliarde euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ se desfasoara in doua etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si urmeaza sa fie complet pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2010. Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, era preconizata sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2011. Grupul CEZ a inceput deja sa genereze energie verde, prin cele 90 de turbine deja conectate la reteaua nationala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu