miercuri, 7 octombrie 2009

Schimbări climatice

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări de mediu, dar şi de ordin social şi economic, cu care se confruntă planeta noastră în prezent. Efectele încălzirii globale sunt resimţite pretutindeni şi nici România, nici Marea Britanie nu au fost cruţate în ultimii ani. Inundaţii, alternând cu dezastre cauzate de seceta extremă, schimbări generale care nu coincid tiparului vremii din sezonul de primăvară/toamnă sunt dovezi clare că schimbările climatice se petrec deja.

Unul dintre obiectivele principale ale Marii Britanii este să promoveze o economie globală bazată pe emisii reduse de carbon cuplată cu o dezvoltare rapidă. Considerăm că este esenţial să creăm condiţiile necesare pentru a stimula o schimbare rapidă de orientare a investiţiilor, către domenile cu emisii reduse de carbon, şi pentru a semna un acord ambiţios pe probleme climatice pentru perioada post-2012, care să urmărească reducerea pericolelor asociate cu încălzirea globală. Marea Britanie îşi îndreaptă de asemenea atenţia asupra securităţii accesului la sursele de energie existente, la un preţ rezonabil.

Susţinem cu hotărâre poziţia de lider a Uniunii Europene în lupta împotriva schimbărilor climatice, care nu trebuie plasată pe locul doi din cauza dificultăţilor economice actuale. Dimpotrivă, trebuie să folosim imperativul construirii unei economii bazate pe reducerea emisiilor de carbon ca o oportunitate pentru a crea locuri de muncă şi creştere economică, fiind singura alegere ce ne va scoate din această criză.

România şi Marea Britanie colaborează în cadrul UE pentru a promova acţiunea globală coordonată împotriva schimbărilor climatice. Am cooperat în perioada premergătoare Consiliului European din decembrie 2008, când liderii celor 27 state membre au căzut de acord asupra unui Pachet Climă şi Energie ambiţios cu ţinte riguroase pentru reducerea emisiilor de carbon şi pentru consumul de energie regenerabilă pentru orizontul 2020.

Cu doar două luni înainte de Summitul ONU pe Schimbări Climatice de la Copenhaga, Marea Britanie şi România, precum și Uniunea Europeană în ansamblul ei, îşi intensifică eforturile pentru promovarea unor angajamente ambițioase în negocierile internaţionale. Scopul este obținerea unui acord post-Kyoto în lupta împotriva încălzirii globale.

În acelaşi timp, Ambasada britanică la Bucureşti cooperează îndeaproape cu autorităţile centrale româneşti, cu instituţiile locale, cu societatea civilă, cu reprezentanţii mediului academic şi cu mass media pentru a creşte gradul de conştientizare privind ameninţările şi oportunităţile asociate cu schimbările climatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu