Combinatul Chimic din Târnăveni este o bombă ecologică, ce ar putea afecta nu numai România, ci şi Europa. A recunoscut-o chiar ministrul Mediului, Attila Korodi. Groapa de 32 de hectare a combinatului, unde sunt strânse deşeurile chimice, nu este securizată, aşa că la fiecare ploaie, resturile toxice se infiltrează în pământ şi ajung în apele din apropiere. În cazul unui cutremur, spun autorităţile, când pământul s-ar crăpa şi deşeurile ar ajunge în apă în cantităţi mari, efectul ar fi devastator.
Combinatul chimic de la Târnăveni a fost închis acum şase ani şi preluat de AVAS. De atunci, autorităţile tot fac studii pentru securizarea deşeurilor. Din cauza lipsei de bani toate proiectele au rămas însă pe hârtie. Între timp, de câte ori plouă, apa duce reziduurile toxice în Târnava Mică, de unde ajung în Mureş, iar apoi în Tisa. Şi vorbim de crom, mangan şi mangneziu.
Chiar dacă Târnăveniul este într-un loc mai retras, problema de aici poate să aibă clar un impact transfrontalier; concentraţiile de crom care la ora asta se înregistrează nu ne dau o linişte din punctul de vedere al Ministerului Mediului.
"O parte din Europa, dacă s-ar întâmpla o catastrofă, am distruge. Deci tot ce este viaţă în ape din România până în Ungaria, Iugoslavia şi înapoi România şi Marea Neagră am distruge", a spus Edita Lokodi, preşedintele CJ Mureş.
Autorităţile spun că este nevoie de şase milioane de euro doar pentru punerea în siguranţă a resturilor toxice, adică pentru refacerea gropii în care acestea sunt depozitate. Pentru reciclarea deşeurilor sunt necesare alte zece milioane de dolari.
Ministrul Attila Korodi spune că va înainta o notă către Guvernul României şi va cere fonduri în primă fază pentru securizarea gropii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu