De la 1 septembrie a.c., becurile incandescente convenţionale de 100W nu mai sunt comercializate. Până la sfârşitul a-nului 2012, alte becuri incandescente şi lămpi cu halogen tradiţionale vor fi retrase treptat de pe piaţă, conform noilor cereri de eficienţă energetică introduse de Comisia Europeană. Doi deputaţi europeni de la Comisia parlamentară pentru Mediu ne vorbesc despre avantajele şi dezavantajele înlocuirii becurilor obişnuite.
Becurile incandescente şi lămpile cu halogen tradiţionale vor fi înlocuite cu becuri incandescente îmbunătăţite cu tehnologie pe halogen, diode electroluminiscente şi lămpi fluorescente compacte. Această decizie a fost luată de un comitet tehnic de experţi de la Comisia Europeană, iar Comisia pentru Mediu de la Parlamentul European a decis să nu o blocheze. Dezbaterea privind decizia şi felul în care a fost aceasta luată continuă, cu păreri pro şi contra.
Alegere liberă, alegere durabilă
Deputatul european Bas Eickhout (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Olanda), crede că măsurile luate de Comisia Europeană nu trebuie văzute ca o interdicţie asupra becurilor convenţionale, ci ca nişte standarde mai stricte pentru eficienţa energetică: produsele vechi ce nu respectă aceste standarde trebuie să dispară. Becurile incandescente cu transformă în lumină decât 5% din energia pe care o consumă, de aceea nu sunt eficiente.
Potrivt deputatului, noile măsuri au dus la diversificarea lămpilor eficiente, astfel consumatorii putând să facă mai uşor o alegere durabilă. Printre avantajele cetăţenilor se numără şi reducerea cu 50 de euro pe an a facturii de electricitate.
Pe de altă parte, deputata europeană Anja Weisgerber (Grupul Partidului Popular European, Creştin Democrat, Germania) consideră că, „deşi economisirea energiei este importantă, trebuie să luăm în considerare îngrijorările cetăţenilor europeni“. Weisgerber vede noile măsuri mai degrabă ca o interdicţie decât ca introducerea unor standarde de eficienţă. „O interdicţie totală a becurilor cu incandescenţă pare prea strictă unor cetăţeni europeni ce nu vor să li se spună ce becuri să folosească“, a spus deputata.
Lămpile fluorescente compacte: avantaje şi dezavantaje
Principala alternativă la becurile convenţionale sunt lămpile fluorescente compacte. Acestea conţin însă mercur. Deputata Weisgerber aminteşte faptul că lămpile fluorescente compacte trebuie reciclate şi că „există alternative mai bune“, de exemplu lămpile cu halogen, care au un format standard. Weisgerber crede că celelalte probleme legate de lămpile fluorescente compacte - ca perioada lungă de aprindere - pot fi rezolvate, dar nu în acest stadiu. „Ar fi mai bine să ne concentrăm pe cercetare şi alternative mai bune“, a adăugat Anja Weisgerber.
Bas Eickhout este de acord cu necesitatea reciclării lămpilor fluorescente compacte, însă consideră că măsura Comisiei este importantă şi pentru stimularea inovării în industria diodelor electroluminiscente. Eickhout aminteşte şi faptul că becurile incandescente duc la rândul lor la eliberarea de mercur. Multe uzine de electricitate ard cărbuni, pe parcursul acestui proces eliberându-se mercur. Anumite becuri incandescente folosesc mai multă electricitate şi eliberează mai mult mercur decât cantitatea conţinută de o lampă fluorescentă compactă.
Sursa: Biroul de Informare al Parlamentului European în România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu