duminică, 29 mai 2011

Energia regenerabila va avea acces prioritar la retea doar daca este vanduta la pret reglementat


Producatorii de energie din surse regenerabile nu vor avea acces prioritar la retelele de transport si distributie daca nu vand electricitate la preturi reglementate, in urma unei propuneri a Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anunta Mediafax.

"Pentru energia electrica produsa din surse regenerabile care este vanduta la pret reglementat, operatorul de transport si sistem si/sau operatorii de distributie asigura accesul prioritar la retele", se arata într-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru modificarea legii 220/2008.
ANRE vrea sa completeze astfel Legea 220 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile.

Tarifele reglementate la energie sunt stabilite de ANRE. Institutiile publice, companiile si populatia sunt alimentate cu energie în regim reglementat.
Legea 220 din 2008 contine masuri de promovare a productiei energiei din surse regenerabile. Ea a fost promulgata în urma cu trei ani, dar nu este aplicata nici acum deoarece nu a primit avizul de Comisiei Europene.

"Producatorii de energie din surse regenerabile sunt racordati la reteaua de transport sau distributie a electricitatii în masura în care nu este afectata siguranta sistemului energetic national", se arata în propunerea de modificare a Legii 220.

Toti producatorii de energie din surse regenerabile au in prezent acces prioritar la reteaua de transport sau distributie a energiei electrice, în masura în care nu este afectata siguranta sistemului.

De asemenea, Transelectrica (TEL), operatorul de transport si sistem, are dreptul de a limita sau întrerupe productia de energie din surse regenerabile numai pe baza regulilor comerciale stabilite de ANRE sau în cazuri exceptionale, pentru mentinerea stabilitatii si realizarea criteriilor de siguranta a sistemului energetic national.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu