luni, 14 martie 2011

BRUXELLES (COMISIA EUROPEANA)

Comisia Europeana a publicat in 08.03.2011 documentul intitulat „The Roadmap 2050 and the Energy Efficiency Action Plan” .

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestei propuneri, va prezentam principalele puncte ale comunicatului de presa referitoare la acest plan de actiune privind eficienta energetica:



· Pana in 2050, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80% fata de nivelul anului 1990 este tehnic posibila.

· Toate statele membre sunt angajate sa inregistreze o reducere a emisiilor de 20% pana in 2020 si sa aibă 20% energie regenerabila ca parte din totalul productiei de energie.

· Tinta de 30% reducere a emisiilor ramane, de asemenea, o optiune. Alte scenarii eficiente din punct de vedere al costului: - 40% pana in 2030, - 60% pana in 2040.

· Fiecare stat membru este responsabil de realizarea obiectivului de 20% crestere eficienta energetica.

· Comisia este deschisa sa conlucreze cu fiecare sector de activitate in parte pentru a elabora modele sectoriale de eficienta.

· Cifrele privind evaluare impactului trebuie corelate: 270 de miliarde euro/an necesar in investitii, insa economiile la energie reprezinta valori intre 175 – 320 miliade euro/an, plus beneficiile legate de sanatate si calitatea aerului.

· Planul de actiune privind eficienta energetica propune masuri obligatorii si nu tinte impuse. Propuneri concrete vor urma sa fie anuntate.

· Scenariul actual BAU (Business as Usual) arata o eficienta energetica de 9% pana in anul 2020. De aceea, este foarte important ca statele membre sa indeplineasca planurile nationale de eficiente energetica. Daca in urmatorii 2-3 ani nu se va observa o imbunatatire semnificativa in acest sens, Comisia va propune tinte obligatorii pentru indeplinirea obiectivului de 20% crestere eficienta energetica.

· Din 2019, constructiile de cladiri vor trebui sa indeplineasca cerinte stricte in ceea ce priveste eficienta energetica.

· Mai multe ajutoare pentru investitorii privati pentru a asigura o eficienta energetica sporita.

· Pentru industria energetica, audit-urile trebuie sa fie un mijloc de a imbunatati eforturile interne de atingere a obiectivului propus.

· Revizuirea taxei pe energie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu