miercuri, 12 ianuarie 2011
EXCLUSIV GR Productia de energie verde din Romania s-a dublat in 2010, fata de 2009
Productia de energie din surse regenerabile a crescut mai mult decat dublu in primele 11 luni ale anului 2010, comparativ cu anul anterior, releva datele centralizate de Transelectrica. Astfel, in 2010, minus luna decembrie, au fost produsi 538.032,15 MWh, fata de numai 239.737,70 MWh in 2009.
In total, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a acordat 544.933 certificate verzi pentru energia regenerabila produsa de catre 44 de companii din domeniile eolian, hidro si biomasa, plus singurei institutii publice din Romania producatoare de energie verde – primaria Comunei Floresti Prahova. Aceasta, de altfel si singurul producator de energie fotovoltaica din lista ANRE, a primit doar 6 certificate verzi pentru energia introdusa in retea, insa investitia este abia la inceput.
La bilantul ANRE nu se adauga energia produsa de Centrala Eoliana Tariverde a grupului CEZ, care se afla inca in perioada de probe cu grupurile eoliene si nu este data in exploatare comerciala.
Potrivit Transelectrica, productia realizata de aceasta centrala eoliana a fost cuprinsa intre zero si 250 MW, fara a ridica probleme in operarea Sistemului Energetic National (SEN). ”Din analizele noastre, SEN este capabil actualmente sa suporte fara probleme un numar de centrale eoliene racordate la retea care sa insumeze o putere instalata de pana la 3000 MW. Puterea totala instalata in Centralele Eoliene este, deocamdata, mult sub 3.000 MW”, se arata intr-un raspuns oficial al institutiei, la solicitarea ”Green Report”.
Investitii in reteaua de transport
Acelasi comunicat arata ca totalul cheltuielilor de investitii in extinderea si modernizarea retelei de transport a energiei electrice pe anul 2010 a fost de 455.975.000 lei, fara TVA. Investitiile sunt menite insa sa creasca semnificativ in perioada urmatoare, avand in vedere ca, potrivit unui anunt dat publicitatii ieri, Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat privind „Sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de transport a energiei electrice si gazelor naturale”. Bugetul total al schemei este de 57,7 milioane EURO, din care 88% reprezinta alocari din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
“Speram ca fondurile vor fi absorbite in totalitate pana in 2013, intrucat starea foarte proasta a infrastructurii de transport al energiei electrice afecteaza serios dezvoltarea Romaniei, inclusiv prin limitarea cantitatii de energie din surse regenerabile produsa in tara pe care sistemul national o poate prelua. Aceasta situatie nu ne ajuta nici sa indeplinim tintele de energie regenerabila adoptate de Romania pana in 2020, nici sa devenim mai putin dependenti de importurile de energie”, a comentat pentru "Green Report" Eliza Teodorescu, director executiv al Asociatiei ALMA-RO.
Decembrie, varful de consum
In 2010, Romania a importat o cantitate totala de 943,07 GWh si a exportat o cantitate totala de 2.658,02 GWh. Consumul maxim a fost inregistrat anul trecut pe 16 decembrie, cand au fost raportati 8.264 MW medie orara zilnica.
De altfel, intreaga perioada 07.12.-23.12. a inregistrat un consum mediu de 7.707 MW, acesta fiind pus pe seama ploilor dela inceputul intervalului, apoi lapovitei si ninsorii la sfarsitul intervalului, cu temperaturi de -5 grade celsius in medie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu