miercuri, 1 decembrie 2010

Rezolutia PE privind tinta de 30% de reducere a emisiilor, semnal politic pentru Cancun


Angajamentul Uniunii Europene de asumare a unui obiectiv de 30% privind reducerea gazelor cu efect de sera (GES) reprezinta un argument puternic in urmatoarea etapa a negocierilor internationale, potrivit Ministerului Mediului si Padurilor. La solicitarea ”Green Report” de a comenta rezolutia Parlamentului European din 25 noiembrie privind cresterea tintei, reprezentantii institutiei au pus accentul pe importanta documentului in luarea unor decizii la nivel global.

Autoritatile romane au subliniat insa faptul ca o astfel de decizie impune ”o analiza detaliata, realista si obiectiva a comparabilitatii tintelor si actiunilor din partea celorlalte state dezvoltate, respectiv in curs de dezvoltare, precum si intre statele membre UE”.

Potrivit reprezentantilor ministerului, pana in prezent, la nivelul UE nu a fost realizata o evaluare comparativa, care sa ia in calcul statele cu emisii mari la nivel mondial, sau circumstantele nationale, in randul statelor membre. O astfel de analiza este asteptata in primele luni ale anului 2011, care sa cantareasca consecintele trecerii la o tinta de 30%. Pe de alta parte, analizele si discutiile la nivelul Uniunii, dar si la nivel intern bi- si multilateral in interiorul UE au avansat semnificativ in acest an, in perspectiva asumarii unei tinte de reducere a emisiilor de GES mai mare de 20%.

Cresterea tintei, in interesul economiei

Potrivit rezolutiei, stabilirea unui obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 30% pana in 2020 (pe baza de nivelurile din 1990) ar fi ”in interesul cresterii economice viitoare a Uniunii Europene”. In mod neintamplator, documentul a fost supus aprobarii cu doar cateva zile inainte de inceperea conferintei climatice a ONU, ce se desfasoara la Cancun.

”Rezolutia Parlamentului European face apel la o actiune concertata, inainte de Conferinta privind schimbarile climatice de la Cancun, considerata o etapa cu caracter preponderent tehnic, dar foarte importanta in configurarea unui acord global cu valoare juridica pentru perioada post-2012 (an dupa care protocolul de la Kyoto va expira). Acest acord ar putea fi semnat la viitorul summit global privind schimbarile climatice, din iarna anului 2011, in Africa de Sud”, se mai arata in raspunsul Ministerului Mediului.

Decizia ramane la nivelul guvernelor

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ramane pilonul intregului proces de combatere a schimbarilor climatice. Totusi, chiar daca obiectivul de reducere de 20% (pana in anul 2020, raportat la anul 1990), reprezinta un obiectiv de referinta pentru politicile UE, autoritatile romane avertizeaza ca orice modificare a tintei de reducere a emisiilor de GES va presupune modificari la nivelul legislatiei cuprinsa in pachetul legislativ Energie-Schimbari Climatice. Acest lucru va presupune ”un proces tehnic si legislativ complex” care sa permita armonizarea pozitiilor si a obiectivelor referitoare la aceasta tinta.

Chiar daca decizia politica de marire la 30% a tintei se ia la nivelul sefilor de stat si de guvern, si nu la nivelul Parlamentului European, semnalul politic dat de Parlamentul European este ”deosebit de semnificativ”, au mai spus reprezentantii Ministerului Mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu