vineri, 3 decembrie 2010

Japonia refuza innoirea Protocolului de la Kyoto


Negocierile din cadrul summit-ului climatic de la Cancun au ajuns ieri in impas dupa ce delegatia Japoniei a anuntat ca refuza sa semneze un tratat care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, transmite „The Independent”.

Forma actuala a Protocolului, semnat in orasul japonez Kyoto, in 1997, este in vigoare pana in 2012 si stabileste tinte de reducere obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru tarile dezvoltate industrial.

Reinnoirea sa ar avea o valoare simbolica extrem de importanta pentru statele in curs de dezvoltare, care ar vedea in acest lucru un semn de angajament clar din partea statelor industrializate pentru reducerea emisiilor.

Statele dezvoltate, conduse de UE si SUA, doresc inlocuirea Protocolul de la Kyoto cu un tratat care sa oblige toate tarile sa semneze un acord legal obligatoriu pentru reducerea emisiilor de carbon. Din cauza acestui obiectiv, negocierile din cadrul COP 15 de anul trecut, de la Copenhaga, au esuat.

UE a sugerat chiar semnarea a doua tratate climatice la Cancun: unul care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto si un acord legal obligatoriu care sa fie semnat de toate statele, inclusiv de SUA si China.

Refuzul Japoniei de a semna un nou tratat pune in pericol aceasta intelegere propusa de UE si face ca summit-ul de la Cancun sa semene tot mai mult cu cel de la Copenhaga, de anul trecut, care s-a soldat cu un esec al negocierilor.

Blufeaza Japonia?

Japonia si-a argumentat anuntul bomba aratand ca nu va accepta din nou sa fie obligata sa isi reduca emisiile de carbon cata vreme competitorii sai economici directi – China, India, Indonezia si SUA – nu sunt obligati sa faca acelasi lucru.

Jun Arima, reprezentant al ministerului nipon al Economiei, Comertului si Industriei, a declarat in cadrul negocierilor ca Japonia doreste „un singur acord obligatoriu pentru toti marii poluatori ai planetei”.

„Japonia nu isi va inscrie sub nici o forma si in nici un caz propriile tinte in limitele stabilite de Protocolul de la Kyoto. Negocierile privind a doua perioada de angajamente in acest sens nu vor duce nicaieri”, a mai spus oficialul nipon.

Alianta neoficiala a statelor in curs de dezvoltare (G 77) s-a declarat mai mult decat dezamagita de atitudinea Japoniei, care pare de neclintit. Anul trecut, la Copenhaga, statele G 77 au refuzat sa renunte la prevederile Protocolului de la Kyoto, iar, in cazul in care summit-ul de la Cancun nu se va finaliza printr-un tratat similar, sansele unui acord climatic ar putea ajunge la zero.

Oficialii britanici din delegatia trimisa la Cancun incearca sa isi dea seama daca refuzul Japoniei reprezinta doar o tactica de negociere. Potrivit unei surse din delegatia britanica, „este posibil ca Japonia sa incerce sa puna presiune pe tarile in curs de dezvoltare pentru ca acestea sa inceapa sa vorbeasca in sfarsit cu seriozitate despre un nou tratat climatic”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu