joi, 28 octombrie 2010

Legislatia incompleta din domeniul energiei regenerabile alunga investitorii

Romania are un potential foarte mare in domeniu productiei de energie din surse regenerabile insa in acest moment nu este atractiva pentru investitori din cauza reglementarilor incomplete, au aratat astazi participantii la conferinta ”Green. The future of Energy”, organizata de Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) in parteneriat cu compania de avocatura CMS Cameron McKenna.

”Romania va avea obligatia de a asigura o cota de 24% energie din surse regenerabile pana in 2020. Ceea ce s-a realizat in ultimii 5 ani este foarte putin comparativ cu alte state, chiar si cu Bulgaria. Problema cu care ne confruntam astazi este una de reglementare. Nu este deloc atractiv pentru un investitor sa investeasca astazi in Romania din cauza lipsei de claritate”, a afirmat Gabriel Sidere, Managing Partner in CMS Cameron McKenna. El a facut referire la normele de aplicare ale Legii 220 privind promovarea energiilor din surse regenerabile in absenta carora legea se implementeaza partial.

Mult-asteptatele norme de aplicare ar putea fi finalizate de ANRE in luna noiembrie, potrivit unui anunt facut azi de ANRE. Potrivit Mariei Manicuta, director in cadrul ANRE, institutia ar putea finaliza luna viitoare Legea 139 ce modifica si completeaza Legea 220, iar odata cu ea am putea avea si normele de aplicare. Manicuta a mai spus ca atat legea, cat si normele de aplicare ar putea fi avizate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului.

Potential de 9 ori mai mare decat se produce acum

”In acest moment Romania are, potrivit Transelectrica, 350 MW instalati de energie din surse regenerabile. Exista avize pentru 4.700 MW, deci vorbim de 4.000 MW nerealizati. Chiar daca au fost acordate avize de racordare pentru 4.700 MW, dorintele investitorilor sunt mult mai mari si mi s-au comunicat cifre care insumeaza pana la 22.000 MW”, a mai spus Sidere.

Reprezentantul CMS a afirmat ca Romania ar putea acoperi un necesar de aproape 9 ori mai mare decat capacitatea realizata astazi, ceea ce ar aduce tarii noastre investitii de miliarde de euro.

Potrivit presedintelui Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, in momentul de fata acest lucru nu se intampla din cauza lipsei de predictibilitate din sistem, inexistentei normelor de aplicare si incertitudinii privind acordarea certificatelor verzi.

Principalele oportunitati pe care Romania le-ar putea avea din dezvoltarea energiilor din surse regenerabile sunt legate de dezvoltarea cercetarii pentru tehnologii tot mai performante, in special in domeniul tehnologiei fotovoltaice, dar si eoliene si de dezvoltarea zonelor rurale (din Dobrogea). Pe de alta parte, energia din surse regenerabile ar putea asigura cererea de energie din zonele izolate, unde conectarea la retea nu s-ar putea face decat cu costuri enorme.

UE ne obliga sa folosim mai multa energie verde

Anul acesta Romania este obligata, potrivit angajamentelor asumate la nivel european, sa foloseasca energii din surse regenerabile in proportie de 8,3% din totalul de energie consumat. Potrivit estimarilor, procentul este asigurat in prezent, insa acesta va creste progresiv pana in 2020, cand energia verde va trebui sa aiba o pondere de peste 20% din consumul total de energie.

Potrivit lui Marian Cernat, director in cadrul Transelectrica, cresterea cantitatii de energie regenerabila se poate face si prin imbunatatiri aduse sistemului: o serie de cerinte si de standarde ale centralelor, retele de transport noi sau cresterea capacitatii pe liniile existente si o serie de reglaje in sistem.

”Sunt un pic speriat de cifrele pe care le aud. Avem semnate contracte de peste 3.700 MW, avize de racordare pentru 4.700 MW si studii in faza 1 si 2 pentru cate 11.000 MW. Cifra finala ar putea ajunge la peste 31.000 MW instalati. Sunt convins ca nu se vor instala toti, dar avem obligatia de a ne asigura ca toate proiectele se vor implementa durabil. Asta inseamna sa avem energie din surse regenerabile, sa atingem cotele la care s-a angajat Romania, iar investitorii sa-si recupereze investitiile”, a declarat acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu