miercuri, 13 octombrie 2010
Finantare australiana pentru proiectul de stocare a carbonului de la Turceni
Romania va primi o finantare substantiala din fondurile de 18 milioane de dolari australieni pe care Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institute din Canberra, Australia, le-a alocat pentru sase proiecte internationale de captare si stocare a carbonului, relateaza portalul de stiri bloomberg.com.
Potrivit unui comunicat al CCS Institute, proiectul demonstrativ din Romania va fi finantat cu 2,55 milioane de dolari australieni (1,8 milioane de euro) si are ca scop captarea a 1,5 Mtpa de emisii de carbon provenite de la o unitate a centralei de la Turceni, din Oltenia. Carbonul recuperat va fi transportat prin conducte de gaze naturale deja existente, urmand sa fie stocat in formatiuni acvifere saline din apropierea centralei.
In prima faza va fi realizat un studiu de fezabilitate pentru captarea, transportarea si depozitarea carbonului. Studiul va reevalua obiectivele si strategia proiectului, precum si tehnologiile care vor fi folosite. Totodata, acesta va calcula costurile totale ale proiectului si calendarul de implementare.
Investitia de la Turceni se numara printre cele sase proiecte internationale selectate de CCS Institute sa primeasca fonduri. Aproximativ 2,3 milioane dolari vor fi destinate proiectului CarbonNet din statul Victoria (Australia), 1,8 milioane dolari pentru proiectul Callide Oxyfuel din Queensland. Restul banilor vor fi alocati pentru Rotterdam CCS Network (Olanda), Proiectul Demonstrativ CCS Turceni (Romania), Centrul de Energie Tenaska Trailblazer si Tenaska New Technologies Corp (SUA).
Australia vrea sa diminueze dependenta de carbune
”Pana in prezent, in Australia nu au mai existat proiecte de integrare a tehnologiei de captare a carbonului in fabrici noi, de mari dimensiuni, alimentate cu carbune, sau de modernizare a fabricilor existente”, a declarat seful institutului, Nick Otter.
In Australia, carbunele reprezinta peste 80% din combustibilul folosit in productia de energie electrica. Potrivit agentiei de rating Fitch Ratings, investitiile in noi centrale electrice pe gaz se pot dubla, ajungand la aproape 14,7 miliarde dolari australieni in urmatorii sase ani, daca se impune un pret pentru carbon.
Chevron Corp. si partenerii sai in proiectul conductei de gaz Gorgon din nord-vestul Australiei intentioneaza sa investeasca 2 miliarde dolari australieni in captarea dioxidului de carbon extras in timpul procesului de lichefiere si injectarea acestuia intr-un rezervor 2.5 km construit sub Insula Barrow. Reprezentantii Chevron au declarat ca tehnologia va reduce emisiile de gaze cu efect de sera din cadrul proiectului Gorgon cu aproximativ 40%.
Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institute a fost infiintat in 2008 de catre guvernul australian, care finanteaza activitatea acestuia cu 100 milioane dolari anual pentru dezvoltarea unor tehnologii de captare si stocare a emisiilor de carbon. Prim-ministrul Julia Gillard a promis reluarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si combaterea schimbarilor climatice dupa a preluat sefia guvernului de la Canberra in luna iunie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu