luni, 18 octombrie 2010

Ajutoare de 20 miliarde lei pentru energia in cogenerare


Producatorii de energie electrica si termica in centrale de cogenerare de inalta eficienta, care realizeaza economii de combustibil de cel putin 10%, vor primi, in perioada 2011-2023, ajutoare de stat in valoare totala de 20,28 miliarde de lei (4,75 miliarde de euro), informeaza Mediafax.

"Durata schemei de sprijin este necesara in vederea inlocuirii treptate a tuturor instalatiilor de cogenerare existente, atragerii de investitii in sectorul de producere in cogenerare dar si esalonarii in timp a efortului investitional initial. (...) Schema de sprijin se aplica in perioada 2011-2023", se arata intr-un document elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta.

Schema de sprijin are ca scop acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia, in conditiile in care costul de productie este mai mare decat pretul de vanzare.

Centralele de cogenerare de inalta eficienta produc energie cu randamente mai mari decat cele conventionale, ceea ce permite realizarea de economii de resurse primare si implicit reducerea emisiilor de CO2.

Producatorii de energie electrica in cogenerare din Romania detin 20,5% din piata de profil. Cea mai mare parte a energiei este produsa in hidrocentralele, termocentrale si in singura unitate nuclearelectrica, cea de la Cernavoda.

"In aceste conditii, mentinerea in piata a centralelor de cogenerare, ce realizeaza economii de combustibil fata de producerea separata, dar inregistreaza costuri de producere semnificativ mai mari, nu poate fi realizata fara acordarea unui sprijin. Este preconizata insa reducerea graduala a sprijinului in conditiile necesitatii introducerii treptate a costurilor de mediu implicate de utilizarea combustibililor fosili in producerea energiei electrice in centralele termoelectrice", potrivit documentului citat.

In Romania aproximativ sapte milioane de cetateni sunt alimentati cu energie termica produsa in centrale in cogenerare. Aceste unitati sunt insa invechite, fiind dotate cu tehnologie din anii 1960-1970.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu