Romania a poluat anul trecut cu 38% mai putin decat avea dreptul in baza Protocolului de la Kyoto, astfel ca detinatorii de certificate, entitati de stat sau private, ar putea tranzactiona titlurile a caror valoare insumeaza aproximativ 380 milioane euro la cotatiile actuale de pe bursele externe.
Poluatorii au ramas cu 29 de milioane de certificate verzi, al caror pret unitar pe bursele externe specializate este de circa13 euro.
Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor Mircea Cotosman a declarat ca Romania a transmis, in martie, ultimul inventar national al emisiilor de gaze cu efect de sera, avand ca an de referinta 2009. Documentul indica un nivel al emisiilor cu circa 38% mai scazut decat valoarea-tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto pentru perioada 2008-2012.
"Scaderea a fost determinata, in principal, de reducerea productiei industriale si restructurarea economica", a spus secretarul de stat.
Protocolul de la Kyoto obliga statele ca in fiecare an, din 2008 si pana in 2012, sa reduca emisiile poluante cu 8% fata de nivelul din 1989. Prin Protocolul de la Kyoto, Romania are alocata pentru fiecare dintre acesti ani o cota anuala de poluare de 75,9 milioane de tone de dioxid de carbon.
Intrucat in 2009 instalatiile industriale romanesti au eliberat in atmosfera doar putin peste 47 de milioane tone, surplusul de drept de a polua ar putea fi vandut.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon intr-un an, astfel ca detinatorii de certificate ar putea valorifica un numar de aproximativ 29 de milioane de astfel de titluri.
Pretul mediu al unui astfel de certificat pe cele mai importante trei burse europene unde ele se tranzactioneaza este de aproape 13 euro, astfel ca posesorii ar obtine pentru toate acestea un pret in jurul a 380 de milioane de euro.
Dupa numarul de certificate alocate pentru perioada 2008 -2012 cei mai mari poluatori din Romania sunt ArcelorMittal Steel Galati - aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni - 34 de milioane, Complexul Energetic Rovinari - 28 de milioane, Electrocentrale Deva - 20 de milioane, Complexul Energetic Craiova - Isalnita - 17 milioane, RAAN Sucursala Romag Termo - 14 milioane, Lafarge Medgidia - 12,3 milioane, Arpechim Pitesti - 9,6 milioane, potrivit datelor bursei din Sibiu, unde certificatele se tranzactioneaza la preturi apropiate de cotatiile externe.
La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzactionarea acestor certificate sunt Bluenext, European Climate Exchange si Intercontinental Exchange. (Mediafax)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu