luni, 22 martie 2010

KDF Energy a obţinut în instanţă suspendarea unui aviz al CNVM

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, la finele săptămâ-nii trecute, avizul dat de Comisia Naţională a Valorilor Mo-biliare (CNVM) prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost calificate drept valori mo-biliare.
Certificatele vor putea fi tranzacţionate acum şi în afara pieţei de capital.
Arbitrul pieţei de capital are la dis-poziţie cinci zile pentru a face recurs.
KDF Energy, o societate care se ocupă de intermedierea tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze, ceruse în instanţă suspendarea avizului CNVM, susţinând că acesta a bulversat piaţa certificatelor CO2, venind în contradicţie cu reglementările Ministerului Economiei şi Ministerului de Finanţe care califică certificatele CO2 drept "commodities" (mărfuri).
Miza celor două abordări constă, de fapt, în TVA-ul pe care trebuie să îl plătească cei care tranzacţionează certificate. Dacă certificatele CO2 sunt calificate drept valori mobiliare, ele nu mai sunt purtătoa-re de TVA, situaţie care se schimbă dacă ele sunt calificate drept mărfuri.
În februarie, anul acesta, CNVM a înregistrat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare şi a stabilit că transferul acestora se va desfăşura exclusiv prin brokeri autorizaţi. Ca excepţie, operatorii de instalaţii poluante, cărora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzacţii cu aceste instrumente prin intermediul unui intermediar şi pe cont propriu.
* Decizia Curţii de Apel afectează piaţa certificatelor CO2
Conducerea Bursei de la Sibiu, singura piaţă din România pe care se pot tranzacţiona certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, consideră că decizia instanţei are efecte negative asupra tranzacţiilor cu certificate CO2.
"Considerăm că decizia Curţii de Apel, luată cu o rapiditate neverosimilă, blochează practic eforturile CNVM şi ale Sibex de a crea o piaţă naţională organizată şi transparentă a certificatelor de emisii şi trimite, din nou, tranzacţiile cu aceste certificate în zona gri a băieţilor deştepţi".
Potrivit conducerii Sibex, avizul CNVM a aliniat legislaţia autohtonă iniţiativelor altor ţări din Uniunea Europeană care încearcă să creeze un cadru transparent şi organizat pentru tranzacţionarea certificatelor CO2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu