Incalzirea climatica a devenit recent chiar subiect de scandal: meteorologii sunt invinuiti ca nu mai nimeresc prognozele, iar cercetatorii de la ONU ca manipuleaza informatiile in favoarea schimbarilor climatice. Scepticii spun ca incalzirea nu exista, insa oamenii de stiinta ne demonstreaza ca avem de-a face cu o reala problema.
Valul de frig din aceasta iarna a fost exact ce le trebuia scepticilor climatici pentru a afirma fie ca incalzirea globala nu exista, fie ca a luat o pauza. Insa cercetatorul roman la ONU, Roxana Bojariu, ne atrage atentia sa nu facem confuzie intre vreme si clima. “Vremea este ceea ce simtim noi in fiecare zi, azi si maine, ceea ce resimt organele noastre. Clima este ceea ce poate fi observat de-a lungul deceniilor si ea nu este facuta dintr-un singur fenomen”, a declarat Roxana Bojariu pentru REALITATEA.NET. O iarna mai friguroasa nu inseamna ca nu exista incalzire globala, este un singur fenomen. Daca iernile cu valuri de frig se vor repeta de-a lungul a multi ani, abia atunci vom putea vorbi de o schimbare a climei.
Incalzirea globala are loc si este dovedita stiintific prin inregistrarea si studierea istoriei climatice inregistrate, din secolul 19 pana acum: cercetatorii arata ca tendinta ultimilor 30 de ani este de incalzire. Pe baza estimarilor, si nu prognozelor care sunt realizate pentru maxim 14 zile, se pare ca anul 2010 va fi unul dintre cei mai calzi din istoria inregistrata, la nivel global. Pana acum, recordurile de caldura au fost obtinute in anii 1998, 2005 si 2007. Anul 2010 ar putea ajunge la nivelul celui din 2005, insa acestea sunt estimari, iar diversi factori ar putea sa schimbe situatia, sublinieaza Roxana Bojariu. Cercetatorul ne arata ca daca, de exemplu, va exista o puternica eruptie vulcanica, anul nu se va mai face atat de cald, intrucat cenusa vulcanica imprastiata prin atmosfera nu va lasa radiatiile sa treaca.
In Romania, schimbarile climatice se fac deja resimtite: temperaturiile medii au crescut usor, iar precipitatiile au inceput sa devina mai rare vara, mai ales in zonele extracarpatice, spune Roxana Bojariu. Aceasta va fi o adevarata problema, pentru ca in tara noastra cantitatea cea mai mare de precipitatii se inregistreaza pe timpul verii. Frecventa si intensitatea valurilor de caldura si ale secetelor vor creste, insa o data cu ele se vor inregistra mai multe precipitatii abundente intr-o perioada scurta de timp, raspunzatoare pentru inundatii. Prin urmare, vor creste fenomenele extreme.
Primavara tinde sa vina mai devreme, iar vara sa dureze mai mult. Incalzirea globala se resimte altfel de la regiune la regiune, mai mult sau mai putin, din cauza specificului local. “Clima Romaniei se schimba deja”, atrage atentia cercetatorul. “Din punct de vedere climatologic, Romania, si mai ales partea de sud a tarii, este din ce in ce mai vulnerabila la fenomenul de desertificare. Climatic, exista conditiile, dar desertificarea depinde si de alti factori, precum de natura solului sau de interventia omului”, a precizat Roxana Bojariu. “Daca oamenii vor gestiona bine situatia, atunci desertificarea nu va aparea sau va fi in proportii mai mici”, atentioneaza cercetatorul ONU.
Roxana Bojariu le transmite scepticilor climatici si oamenilor care spun ca nu “cred” in existenta incalzirii globale sa se informeze, intrucat doar astfel vor reusi sa inteleaga ce se intampla.
“Nu este vorba de credinta in ceva, este vorba de aflarea informatiilor stiintifice, sa citeasca, sa se documenteze si sa isi faca o opinie informata”, transmite cercetatorul ONU.
Cercetatoarea Roxana Bojariu este implicata in redactarea Raportului IV al Grupului de Lucru Interguvernamental asupra Schimbarilor Climatice al ONU (IPCC)
Sursa: Realitatea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu