vineri, 19 noiembrie 2010
China va implementa un sistem de comercializare a emisiilor de carbon
Cel mai mare poluator al lumii, China, analizeaza posibilitatea de a implementa un sistem de comercializare a emisiilor pentru a reduce cantitatea de gaze cu efect de sera, a declarat un oficial chinez, citat de Bloomberg.
Potrivit directorului de dezvoltare strategica din cadrul Consiliului de Stat, Zhang Junkuo, Guvernul ar putea stabili cote de emisii de carbon pentru intreprinderile mari, pe care acestea le-ar putea comercializa.
Schema de comercializare a emisiilor de carbon presupune fixarea unor limite de emisii pe pentru marii polutori. Cei care depasesc aceste cantitati trebuie sa cumpere certificate de emisii de la agentii economici care au poluat sub limita admisa.
China si-a propus ca pana in 2020 sa-si reduca emisiile de carbon pe unitate de produs intern brut cu peste 45% fata de nivelul acestor emisii din 2005.
Pe langa schema emisiilor de carbon, oficialii chinezi mai iau in considerare aplicare unei taxe pe carbon.
Un expert in calcularea riscurilor de la o companie chineza crede ca initiativele Beijingului sunt nerealiste: „China nu poate pune o taxa pe carbon, pentru ca este o economie aflata in plina dezvoltare industriala. Este putin probabil ca sa se comercializeze in curand emisiile de carbon, pentru ca nu s-a stabilit clar cum si cand va fi implementat acest sistem de comercializare”.
Sistem functional, din 2013
Japonia si Noua Zeelanda sunt singurele tari din regiunea Asia - Pacific care au implementat deja scheme de comercializare a emisiilor de carbon. Uniunea Europeana a trimis o misiune diplomatica in China pentru a studia un proiect pilot de implementare a acestui sistem. In UE functioneaza cel mai cuprinzator sistem de comercializare a emisiilor de carbon.
Noul premier al Australiei, Julia Gillard, a promis la debutul mandatului sau ca va relansa eforturile de reducere a emisiilor GHG, intr-o tara care depinde in proportie de 80 de energia produsa din carbune. Guvernul australian doreste ca pana in anul 2020 sa atinga o tinta de peste 20% energie obtinuta din surse regenerabile.
„Un sistem de comercializare a emisiilor ar putea deveni functional in China cel mai devreme in anul 2013”, comentat fondatorul companiei de brokeraj „Climate Change Plc”, Richard Sandor, care este si inventatorul principiului de comercializare a emisiilor.
„Implementarea masurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea costa China aproape 750 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani”, a declarat seful Administratiei Nationale pentru Energie, Jiang Bing.
Premierul chinez Wen Jiabo a stabilit ca pana la sfarsitul anului, China trebuie sa reduca energia consumata pe unitate de produs intern brut cu 20%. China ar putea anunta o noua tinta la urmatoarea Mare Adunare Nationala, din luna martie a anului viitor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu