luni, 15 noiembrie 2010

Captarea si depozitarea emisiilor de CO2 - risc de contaminare a apei potabile


Captarea si depozitarea dioxidului de carbon in pamant, tehnologie inventata cu scopul de a reduce impactul emisiilor provenite din industrie, ar putea contamina acviferele si panza freatica, releva un nou studiu realizat in SUA si citat de ”The Ecologist”.

Asa numita tehnologie CCS capteaza si compreseaza carbonul transformandu-l intr-un lichid, care ocupa astfel mai putin spatiu si poate fi ingropat in subteran.

In SUA nu exista inca astfel de instalatii, insa Marea Britanie si Comisia Europeana intentioneaza sa finanteze primele tehnologii demonstrative instalate la centralele pe gaz si carbune. Potrivit Agentiei Internationale de Energie, dupa 2020, 98% din noile centrale pe baza de carbune vor fi construite avand incorporata tehnologia CCS.

Totusi, un studiu realizat de Universitatea Duke din SUA releva faptul ca dioxidul de carbon lichid ingropat in subteran se poate scurge si poate contamina acviferele. Oamenii de stiinta au prelevat esantioane de apa dulce din acviferele aflate in zone potentiale pentru instalarea tehnologiei CCS si apoi au studiat reactia acestora dupa expunerea la CO2 lichid, de-a lungul unui an. Potrivit rezultatelor, la final apa are un nivel de contaminare de 10 ori mai mare decat cel admis in general de autoritati pentru apa destinata consumului uman.

Seful grupului de studiu, profesorul Robert Jackson, a declarat ca a identificat mai multe ”simptome” ale scurgerilor de CO2 lichid, precum schimbarea de concentratie a carbonului si aciditatii apei, dar si concentratiile de mangan, fier si calciu.

In lucrarea ”Fixing Climate”, autorii Robert Kunzig si Wallace Broecker estimeaza ca, daca emisiile de carbon provenite din intreaga lume timp de un an ar fi lichefiate si depozitate, acestea ar putea ingropa insula Manhattan pana la etajul 85 al cladirii Empire State Building.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu