marți, 10 noiembrie 2009

Polonia vinde drepturi de emisii de CO2 in valoare de 40 de milioane de euro

Guvernul de la Varşovia a anunţat că va semna în curând un acord de vânzare de drepturi de emisii de CO2 cu Irlanda şi Spania. Acesta se ridică la 40 de milioane de euro şi este primul acord de acest tip derulat de Polonia în baza prevederilor protocolului de la Kyoto.

Conform tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, guvernele din ţările unde emisiile de carbon sunt sub ţintele convenite sub auspiciile Convenţiei- Cadru a Naţiunilor Unite pentru Schimbări Climatice pot vinde acest surplus de CO2 sub forma unor credite de emisii de carbon, denumite oficial Assigned Amounts Units (AAU), guvernelor sau companiilor care produc emisii de CO2 în exces.

Toate ţările în curs de dezvoltare deţin cantităţi importante de credite de emisii de CO2 care pot reprezenta, în multe cazuri, importante surse de venit. În Europa, aceste credite sau certificate de emisii de gaze carbonice sunt tranzacţionate în mod curent pe „bursa verde” din Londra.

Guvernul polonez deţine spre vânzare pentru perioada 2008-2012 credite de emisii de carbon (AAU) reprezentând echivalentul a 500 de milioane de tone de CO2. Maciej Nowicki, ministrul mediului în cabinetul de la Varşovia, a făcut, cu ocazia unei vizite de lucru la Tokyo, publică intenţia Poloniei de a vine cea mai mare parte din aceste credite de emisii de carbon guvernului japonez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu