joi, 28 aprilie 2011

BCR finanteaza cu 23 milioane de euro dezvoltarea unui proiect eolian al grupului portughez Martifer


Un proiect eolian al grupului portughez Martifer, amplasat in sud-estul Romaniei, va fi finantat de Banca Comerciala Romana (BCR) cu 23 milioane de euro, anunta Mediafax.

Parcul eolian va avea o capacitate instalata de 42 MW, potrivit unui comunicat al BCR.

BCR citeaza un studiu al Erste Group care arata ca potentialul de productie al energiei eoliane al Romaniei este cel mai ridicat din sud-estul Europei, fiind estimat la 23 TWh, adica 42% din productia de 54,7 TWh realizata in 2010.

La sfarsitul anului trecut in Romania erau instalate capacitati de productie a energiei din surse regenerabile de 560 MW, in special in turbine eoliene.

Martifer este prezent in sectoarele constructiilor si energiei regenerabile. Grupul are activitati in Portugalia, Spania, Germania, Cehia, Polonia si Slovacia, iar in Romania este prezent pe piata de biocombustibili, cu o fabrica de carburant biodiesel la Lehliu, precum si in constructii, investitii imobiliare si producerea de energie din surse regenerabile.

miercuri, 27 aprilie 2011

O noua lege din Bulgaria descurajeaza investitiile in proiectele de energii regenerabile


Parlamentul Bulgariei a adoptat o controversata lege referitoare la energiile regenerabile. Aceasta este astfel conceputa incat pare ca pune bete-n roate dezvoltarii proiectelor de energii regenerabile – solare si eoliene, relateaza Sofia Morning News.

Pana in prezent, statul bulgar era obligat sa cumpere energie electrica produsa din surse regenerabile, la preturi "piperate" si fixe, ceea ce a condus la o crestere a investitiilor la 6.000 de MW, depasindu-le chiar pe cele din reteaua nationala de electricitate.

Insa, potrivit noii legi, de preturile fixe si mari ale electricitatii vor beneficia doar acei investitori care reusesc sa obtina o parte din cotele anuale pentru instalarea noilor proiecte ce folosesc energiile furnizate de vant, soare, biomasa si energia geotermala.

Investitorii care nu reusesc sa obtina aceasta “felie” de energie vor trebui sa isi ia gandul de la obtinerea unor preturi preferentiale de la guvern pentru aceste proiecte.

Este inca neclar cum va repartiza guvernul bulgar proiectele de energie regenerabila, si cat de ample vor fi acestea. Mai ales ca Bulgaria s-a angajat in fata Uniunii Europene ca, pana in 2020, 16% din energia sa vina din surse regenerabile. Si asta in conditiile in care a ajuns deja la 15 procente in acest sens.

Potrivit legii aprobate vineri de executivul bulgar, cei care investesc in proiecte de energie regenerabila vor trebui sa plateasca aproximativ 25.000 de euro pentru fiecare MW, atunci cand semneaza contractul de racordare la retea.

Partidul bulgar de guvernamant sustine ca Bulgaria are nevoie de doar 2.000 MW de energie regenerabila pentru a intruni cele 16 procente necesare pana in 2020.

In 2010 totalul energiei solare din Bulgaria a ajuns la 10 MW de la 1,4 MW in 2008, iar capacitatea energiei eoliene instalate a crescut de la 103 MW la 336 MW.

vineri, 22 aprilie 2011

Productia de energie va fi asigurata peste 20-25 ani in special de centrale nucleare si eoliene


Productia de energie electrica va fi asigurata peste 20-25 de ani in cea mai mare parte de centrale nuclearelectrice si eoliene, ponderea termocentralelor urmand sa scada semnificativ, reiese dintr-un proiect de strategie pentru sectorul energetic elaborat de Ministerul Economiei, citat de Mediafax.

Proiectul cuprinde o serie de masuri si previziuni pentru sectorul energetic in intervalul 2011-2035. Productia totala de energie ar urma sa creasca de la 54,7 TWh in 2010 la 71 TWh in 2020 si la 88,5 TWh in 2035. Comparativ cu 2010, productia estimata pentru ultimul an al intervalului analizat este cu 66% mai mare.

De asemenea, capacitatea de productie va creste, insa intr-un ritm mai redus datorita reconfigurarii structurii productiei. Astfel, capacitatea de productie ar urma sa scada de la 20.400 MW in 2010 la 19.700 MW in 2020, pentru a urca apoi la 23.800 MW in 2035.

43% din energie, furnizata de vant, in 2020

Potrivit proiectului, in 2020 ar urma sa intre in functiune hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, investitie de peste un miliard de euro. Tot in 2020 ar urma sa fie finalizate finalizate si reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect evaluat la patru miliarde de euro.

Unitatile de productie a energiei din surse regenerabile ar urma sa cumuleze in 2020 o putere de 4.715 MW, din care 4.000 MW doar in centrale eoliene. Aceste unitati ar urma sa acopere 43% din productia de energie la nivel national in 2020.

De asemenea, ponderea termocentralelor in structura de productie a energiei va cobori pana in 2020 de la aproape 50% la 27%, la o capacitate instalata de 9.263 MW.

Sursele regenerabile de energie, respectiv hidro, eolian, solar si biomasa, vor avea in 2035 o pondere de 41% din productia de electricitate la nivel national, in timp ce centralele nuclearelectrice vor acoperi 42% din total.

Petrol pentru inca 15 ani

In 2009 energia produsa din sursele regenerabile reprezenta 29% din productie, aproape exclusiv datorita hidrocentralelor. Capacitatile instalate in parcuri eoliene si fotovoltaice reprezentau mai putin de 1% din total.

Potrivit proiectului, o scadere masiva va fi inregistrata in cazul centralelor pe lignit produs in Romania, huila si gaze din import, care in 2035 vor mai acoperi circa 16% din productie, de la aproape 50% in 2010.

La sfarsitul anului trecut in Romania erau instalate capacitati de productie a energiei din surse regenerabile de 560 MW, in special in turbine eoliene.

Pana in 2035 capacitatile eoliene vor ajunge la 5.000 MW, iar cele fotovoltaice si de biomasa vor cumula peste 1.000 MW. Documentul arata ca pana in 2035 Romania va dispune de capacitati nuclearelectrice de peste 5.000 MW, de la 1.413 MW in prezent.

In privinta resurselor, Romania mai dispune de rezerve geologice de gaze naturale si petrol pentru inca 15 ani, respectiv 14 ani. Rezervele de lignit sunt estimate sa asigure productia pentru inca 47 de ani, iar cele de huila pentru mai bine de 200 de ani.

Investitile necesare retragerii din functiune a peste jumatate din capacitatile de productie a energiei si realizarea de unitati noi sunt estimate la 30-40 miliarde euro pana in 2035, iar pentru realizarea capacitatilor de productie din surse regenerabile sunt prognozate investitii de 9 miliarde de euro. Investitiile pentru perioada 2011-2020 sunt evaluate la 9-11 miliarde euro.

Romania va fi dependenta de importurile de energie, iar cresterea cererii va fi realizata prin utilizarea surselor regenerabile si prin importuri de gaze, titei, carbune si combustibil nuclear, se mai arata in document.

miercuri, 20 aprilie 2011

Pretul certificatelor de emisii poluante a scazut la jumatate. Romania ar putea obtine doar 1,5 miliarde euro din vanzarea lor


Romania ar putea incasa doar 1,5 miliarde de euro din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, adica 50% din suma pe care ar fi putut sa o obtina in urma cu doi ani, informeaza Mediafax. Cauza o reprezinta faptul ca pretul acestora a scazut la jumatate comparativ cu 2009-2010.

Romania dispune de un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, evaluate in urma cu doi ani la circa trei miliarde de euro. In 2011, pretul certificatelor a scazut la 5-6 euro pe unitate, fata de 10 euro in 2009-2010.

Tara noastra negociaza vanzarea acestor certificate cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada, a declarat Florentina Manea, director al Directiei Schimbari Climatice din Ministerul Mediului.

"Ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta. Speram sa avem in perioada urmatoare o tranzactie concreta, sa ne alaturam Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda certificate, in conditiile in care Rusia si Ucraina si-au pierdut credibilitatea dupa ce au folosit in alte scopuri bani astfel obtinuti, nu in proiecte de mediu", a declarat Manea marti, intr-o conferinta organizata de Focus Energetic.

Sumele obtinute vor fi gestionate de Fondul pentru Mediu pe sase categorii de proiecte, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de sera.
Oficiali ai Ministerului Economiei estimau in urma cu un an ca ar putea strange pana la 2,5 miliarde de euro din comercializarea certificatelor.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al protocolului de la Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de CO2 emisa in atmosfera.

marți, 19 aprilie 2011

Electromagnetica investeste 8-10 milioane euro in energie „verde“


Compania Electromagnetica intentioneaza sa investeasca 8-10 milioane euro in productie de energie „verde“, bani proveniti atat din surse proprii, cat si din surse europene.

Electromagnetica, prima companie romaneasca din domeniul energetic, detine un portofoliu de 10 microhidrocentrale, situate pe raul Suceava, cu o putere instalata de peste 5 MW.

„Am dori sa ajungem la 15 MW putere instalata, moment in care ne-am putea afisa ca producatori semnificativi de energie in Romania. Am identificat inca 10 situri pe raul Suceava unde intentionam sa construim inca 10 microhidrocentrale“, a declarat directorul general Electromagnetica, Eugen Scheusan.

Potrivit acestuia, 70% din cifra de afaceri a companiei este reprezentata, in prezent, de furnizarea de energie electrica catre companii cu capital privat. Reprezentantul companiei a avertizat ca profitul estimat pentru furnizorii de energie electrica va scadea considerabil in urmatoarea perioada, pe fondul reducerii consumului.

„Deocamdata, populatia primeste energie dramatic subventionata la aproape jumatate din valoarea acesteia. Pretul de achizitie a crescut foarte mult si va creste in continuare, iar consumul scade“, a explicat Scheusan.

Directorul a mentionat ca Electromagnetica este axata, momentan, numai pe producerea de energie hidro si nu are planuri de investitii in alte surse de energie regenerabila, pe termen scurt.

Compania Electromagnetica a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de peste 470 milioane lei si un profit net de peste 260 milioane lei.

luni, 18 aprilie 2011

Centrala inteligenta pentru stocarea energiei eoliene


Municipalitatea din Roma, Enel si Universitatea Sapienza din Roma au semnat un acord pentru instalarea, in Valle Giulia, a primei centrale ce poate colecta si stoca energia regenerabila pe care o produce.

Diamant este o centrala fotovoltaica de ultima generatie, proiectata si dezvoltata de catre Departamentul de Cercetare al Enel in parteneriat cu Universitatea din Pisa.

Echipamentul permite, in premiera, testarea energiei produse de panourii fotovoltaice cuplate la un sistem de stocare ce poate furniza energie chiar si in conditii meteorologice de cer innorat.

Cele 38 de panouri fotovoltaice si celulele monocristaline de ultima generatie permit centralei sa genereze electricitate direct din razele soarelui. Energia nefolosita in timpul zilei este apoi stocata in baterii de ultima ora pentru a furniza energie in timpul noptii sau atunci cand soarele nu este suficient de puternic.

In timpul zilei, centrala foloseste razele soarelui pentru a genera energie ce este apoi folosita in oras pentru a reincarca biciclete si masini electrice, pentru a asigura iluminatul public si asa mai departe. Energia nefolosita este depozitata intr-un sistem inovator de stocare a energiei regenerabile, ale carui baterii asigura furnizarea continua de electricitate ce poate garanta autonomia energetica a unei cladiri de mici dimensiuni.

2 parcuri eoliene in Romania

In Romania, compania Enel Green Power deruleaza 2 investitii: parcurile eoliene Agighiol si Salbatica I.

Parcul „Agighiol” include 17 turbine cu o capacitate de 2 MW fiecare, capacitatea totala instalata ajungand la 34 MW. Cu o productia anuala de circa 100 milioane kWh, va putea acoperi nevoia de electricitate a peste 35.000 de consumatori casnici, evitand in acelasi timp emisia in atmosfera a 70.000 tone de CO2 in fiecare an.

Noul parc eolian al Enel Green Power, Salbatica I, a intrat in functiune l inceputul acestui an, fiind situat langa Tulcea (in nordul Dobrogei).

Capacitatea totala de 30 MW este generata de 15 turbine eoliene Gamesa (model G-90), de cate 2 MW fiecare.

Productia anuala este estimata la circa 85,5 milioane KWh si va putea acoperi nevoia de electricitate a 29.000 de gospodarii, evitand emisia in atmosfera a circa 48.000 tone de CO2, in fiecare an.

Cu o capacitate totala instalata de 64 MW, cele doua parcuri eoliene genereaza peste 180 milioane KWh anual, acoperind necesarul de energie al 64.000 de gospodarii si evitand emisia in atmosfera a circa 120.000 tone de CO2.

vineri, 15 aprilie 2011

ANRE: Numarul de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila ar putea fi redus


Numarul de certificate verzi, acordate producatorilor de energie din resurse regenerabile, ar putea fi redus, a anuntat astazi vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.

„Exista propuneri de reducere a numarului de certificate verzi - sa fie mai putin de trei - la acele tipuri de biomasa unde investitia specifica este mica“, a declarat pentru Green Report Petru Lificiu.

Oficialul a dat doua exemple: biogazul rezultat din procesul de fermentare naturala a deseurilor animale sau vegetale, cu propunere de 1 certificat verde pe MWh, si biogazul rezultat din procesul de fermentare care utilizeaza tehnici mai sofisticate/scumpe, cu propunerea de doua certificate verzi pe MWh.

Producatorii, nemultumiti de schimbari

”Nu stiu daca investitorii italieni vor mai fi interesati sa vina in Romania. Sunt mai multe probleme, in primul rand pentru ca nu exista niste garantii. Legea prevede ca valoarea unui certificat este intre 27 si 55 euro, dar eu trebuie sa am o garantie ca valoarea acestuia este stabila. In al doilea rand, in Romania contractul de furnizare se incheie pe un an, pe cand in celelalte state acestea se fac pe 15 ani. Practic, cand mergem la banca in Italia, Franta, Olanda, Germania, putem arata ca avem o cota fixa pentru 15 ani si contractul e batut in cuie. Putem arata planul investitiei, timpul de recuperare a ei. Aici e foarte greu, legislatia se modifica foarte repede si dobanzile platite de investitori bancilor sunt mult mai mari”, a declarat Vincenzo Moderno, director Alto Energy.

In prezent, legislatia prevede ca producatorii de energie din surse regenerabile sa primeasca:
- doua certificate verzi, pana in anul 2017, si un certificat verde, incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din energie eoliana;
- trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din sursele: energie geotermala, biomasa, biolichide, biogaz, gaz rezultat din procesarea deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
- sase certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat de producatorii de energie electrica din energie solara.

Legea ar putea intra in vigoare la 1 iulie

Dupa 2 ani in care Legea 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile a fost aplicata partiel, autoritatile romane inca intarzie sa trimita notificarea oficiala catre Comisia Europeana. Potrivit vicepresedintelui ANRE, din momentul in care statul va depune notificarea, CE va da raspunsul in 60 de zile, „ceea ce inseamna ca la 1 iulie cu maxima probabilitate, legea este activa“, cu modificarile aferente la biomasa.

Oficialul ANRE estimeaza ca notificarea oficiala va fi trimisa la Comisia Europeana in cursul lunii aprilie. Exista si voci care considera ca ANRE este vinovata pentru intarzierea punerii in aplicare a legii 220.

„Ne-am pus singuri bete in roate cu notificarea la CE pentru ca nu a existat nici o solicitare de la Comisie care sa justifice trimiterea unei asemenea notificari. CE se autosesizeaza numai daca exista suspiciuni ca se distorsioneaza piata“, a declarat pentru Green Report Silvia Vlasceanu, consilier in Parlamentul Romaniei.

Ea a adaugat ca din 27 de tari membre UE, aproximativ 14 nu trimit notificari, aplicand legea direct.

joi, 14 aprilie 2011

Business Review dezbate maine provocarile energiei regenerabile din Romania


Business Review dezbate maine provocarile energiei regenerabile din Romania
Miercuri, 13 Aprilie 2011 - 06:30
a|A

Publicatia ”Business Review” va dezbate maine, impreuna cu importanti factori de decizie, provocarile energiei regenerabile in contextul legislatiei fluctuante si nesigure din Romania.

Conferinta ”Energie Alternativa - Focus pe Energia Regenerabila” isi propune sa aduca impreuna atat autoritatile din domeniu, cat si reprezentanti ai companiilor din sectorul energetic regenerabil ce actioneaza in momentul de fata in Romania ori intentioneaza sa investeasca in acest domeniu pe viitor.

In cadrul evenimentului se vor analiza stadiul reglementarii si dezvoltarii retelei energetice, impactul acestora asupra fluxului investitional, cum pot fi racordati noii generatori la retea, noutatile tehnologice, efectul legilor 220/2008 si 139/2010 asupra anumitor tehnologii din Romania, solutiile de finantare precum si solutiile IT integrate cu smart grids.

Printre vorbitori se numara: Valeriu Binig, consultant Deloitte, Petru Lificiu, Vicepresedinte - ANRE, Paula Corban, Consilier, Energy Practice Group, White & Case, Silvia Vlasceanu, Consilier Parlamentar si Director Executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Romania, Dana Duica, Director Executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

”Romania si-a definit o foaie de parcurs pentru promovarea electricitatii din surse regenerabile. Dar absenta unor clarificari privind volumul ajutorului de stat ce va fi suportat de consumatorii romani (populatia Romaniei, economia romaneasca) pentru aceasta electricitate si un mediu mai curat, creaza efecte adverse suprinzatoare: aparent sunt mai multe proiecte in dezvoltare decat ce ar permite schema de sprijin sau chiar capacitatea de echilibrare a sistemului energetic national, dar majoritatea acestor proiecte sunt afectate de incertitudine in dialogul cu finantatorii sau cu investitorii”, subliniaza Valeriu Binig, moderator al discutiilor din cadrul evenimentului.

miercuri, 13 aprilie 2011

CE Rovinari, amendata cu 50.000 lei in urma poluarii cu zgura. Complexul da vina pe vant, Garda de Mediu da alt verdict


Complexul Energetic de la Rovinari a fost amendat de catre Garda de Mediu cu suma de 50.000 de lei in urma poluarii cu zgura si cenusa a orasului gorjean.

„Au fost sanctionati (CE Rovinari - n.r.) cu 50.000 de lei pentru ca nu au respectat prevederile autorizatiei de mediu“, a declarat pentru Green Report prim-comisarul Liviu Ovidiu Ilie, de la Garda de Mediu Gorj.

Potrivit Dianei Milea, purtator de cuvant CE Rovinari, poluarea cu zgura si cenusa a orasului a fost generata de intensificarile puternice ale vantului, eroarea umana fiind exclusa.

Desi CE Rovinari considera ca a luat toate masurile necesare, prin punerea in functiune a instalatiilor de umectare si stropirea suplimentara ajutorul autospecialelor de pompieri din dotare, prim-comisarul Ilie spune ca nu a fost respectate prevederile legale din autorizatie.

„Instalatia de umectare este sub-dimensionata, nu mai face fata cantitatii de zgura“, a explicat Ilie una dintre cauzele care au condus la poluarea cu cenusa.

Ilie a continuat precizand ca locul depozitului nu a fost amenajat corespunzator.

„Locul depozitului de zgura si cenusa trebuia placat cu o suprafata de pamant normal. Desi au (CE Rovinari - n.r.) un proiect tehnic, nu au demarat lucrarile in acest sens“, a conchis seful Garzii de Mediu Gorj.

Depozitul care a fost sursa poluarii va fi inchis

„Depozitul de zgura si cenusa de la Cican Beterega se intinde pe o suprafata de circa 300 de hectare si urmeaza sa fie inchis, tehnologia de depozitare a zgurii si cenusii din hidro amestec fiind inlocuita cu sistemul fluid dens“, se arata intr-un comunicat CE Rovinari.

Potrivit documentului, lucrarile de inchidere vor incepe in cursul lunii mai, cu compartimentul 2 Beterega, situat langă orasul Rovinari.

Pana la momentului publicarii stirii, primarul orasului Rovinari, Dorin Filip, nu a putut fi contactat pentru declaratii.

Exista o problema foarte grava de poluare atmosferica la Rovinari din cauza complexului

Vantul puternic a ridicat, duminica, cenusa din depozitul Complexului Energetic Rovinari, iar norul de praf a afectat traficul pe DN 66, in dreptul unitatii energetice, si a trimis la spital mai multi locuitori cu afectiuni respiratorii.

„De trei zile, vantul puternic ridica cenusa in aer. Oamenii nu-si mai pot deschide geamurile, nu mai pot face curatenia de Paste, pentru ca totul se murdareste. In plus, persoanele sensibile, cu afectiuni respiratorii, au ajuns la spital din cauza raspandirii cenusii“, a declarat pentru Green-Report vice-primarul orasului Rovinari, Laurentiu Chivu.

Desi accidente cu implicatii asupra mediului au avut loc in repetate randuri la CE Rovinari, iar complexul a luat masuri prin instalarea unui sistem de udare a cenusii, este clar ca acesta nu face fata, a precizat oficialul orasului din judetul Gorj.

Conform Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, exista o problema foarte grava de poluare atmosferica la Rovinari, avand ca sursa principala Complexul Energetic Rovinari. In anul 2009, statia de monitorizare a calitatii aerului din Rovinari (statia GJ 2) a inregistrat cea mai mare medie anuala a concentratiilor de PM10 la nivelul intregii tari (54 µg/m³) si unele dintre cele mai grave depasiri ale concentratiilor de dioxid de sulf (de trei ori mai mari decat limita orara pentru protectia sanatatii).

marți, 12 aprilie 2011

Germania vrea sa grabeasca inchiderea centralelor nucleare si dezvoltarea energiei regenerabile


Germania vrea sa accelereze inchiderea centralelor nucleare si dezvoltarea energiei regenerabile, in special a constructiei de parcuri eoliene si a liniilor de inalta tensiune, potrivit unui document citat de AFP.

Documentul, elaborat de ministerele Mediului si Economiei, prezinta "un plan in sase puncte pentru schimbarea politicii energetice", informeaza Mediafax.

Dupa cutremurul urmat de catastrofa de la centrala nucleara Fukushima, "problema utilizarii viitoare a energiei nucleare este reevaluata. Renuntam mai rapid la energia nucleara decat era prevazut", se arata in raport.

Reactoarele germane, care produc circa o treime din electricitatea tarii, urmau initial sa fie inchise pana in 2020, dar guvernul cancelarului Angela Merkel le prelungise in toamna durata de functionare cu 12 ani. Dupa cutremurul din Japonia, guvernul a decis trecerea rapida la "era energiei regenerabile".

Credite de la stat pentru proiectele eoliene

Potrivit planului, vor fi sustinute formele de energie nepoluante, in special cea eoliana, spre exemplu prin eliminarea obstacolelor administrative si sustinerea financiara intensiva a proiectelor.

Banca de stat KfW va lansa in aceasta primavara un program de creditare pentru proiectele eoliene marine, in valoare de cinci miliarde de euro.

Totodata, autoritatile de la Berlin vor sa incurajeze economia de energie, inclusiv prin conditionarea unor facilitati fiscale de eficacitatea energetica. Documentul urmeaza sa fie prezentat vineri sefilor guvernelor landurilor germane.

luni, 11 aprilie 2011

Google investeste intr-un parc solar din Germania, primul sau proiect verde in Europa


Google a anuntat ca va investi 3.5 milioane de dolari pentru constructia unui parc solar in Germania, aceasta fiind prima sa investitie in domeniul energiilor regenerabile din afara Statelor Unite.

Parcul se afla in Brandenburg (estul Germaniei), intr-un loc folosit pana la inceputul anilor `90 ca baza de antrenament militar de catre armata rusa.

Va avea o capacitate de 18.5 MW, ceea ce-l transforma intr-unul dintre cele mai mari din Germania, potrivit reprezentantilor Google, citati de Pisqa.com.

Grupul Google a investit deja aproximativ 100 de milioane de dolari in proiecte de energie verde, precum fermele eoliene, insa doar in Statele Unite.

Gigantul internetului este foarte interesat de Germania, si a anuntat deja ca intentioneaza sa construiasca un centru de cercetare in Berlin.

joi, 7 aprilie 2011

Autoritatile romane se sfatuiesc intr-o videoconferinta cum sa scape de infringementul pe poluare


Romania a primit un avertisment motivat suplimentar privind depasirea valorilor limita pentru poluarea aerului, mai exact a pulberilor in suspensie (PM10).

Aceasta este ultima etapa a fazei precontencioase a actiunii de constatare a neindeplinirii obligatiilor ce decurg din legislatia comunitara.

Ministerului Mediului si Padurilor va organizata impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor o videoconferinta cu participarea prefectilor, presedintilor consiliilor judetene si primarilor din zonele vizate.

Autoritatile trebuie sa decida urgent masurile necesare pentru remedierea si incadrarea in valorile limita pentru PM10, prevazute in Directiva 2008/50/CE.

PM 10 este denumirea stiintifica a pulberilor aflate in suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrograme/mc.

Ca urmare a raportarii de catre Romania a datelor de calitate a aerului la nivel national pentru anii 2007 si 2008, Comisia Europeana a constatat depasirea valorilor limita zilnice si anuale la pulberile in suspensie PM10 in 17 din cele 21 de zone si aglomerari stabilite la nivel national.

Comisia a declansat in luna noiembrie 2009 procedura de infringement, solicitand Romaniei transmiterea masurilor necesare pentru rezolvarea acestei situatii pe termen scurt, mediu si lung sau, daca este cazul, solicitarea de scutire de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 prevazuta de legislatia europeana (50 micrograme/m3).

In martie 2010, Romania a solicitat Comisiei Europene sa fie exonerata de la obligatia de a aplica valoarea limita pentru PM10 pentru parti din 11 zone si aglomerari.

Avizul motivat suplimentar al Comisiei Europene se refera la 9 din cele 11 aglomerari si zone pentru care Romania a solicitat exonerare. Pentru 2 dintre aceste aglomerari cererea de exonerare nu a mai fost necesar sa fie analizata, deoarece, din rapoartele privind calitatea aerului transmise pentru aceste doua aglomerari, reiese ca valorile limita pentru PM10 (zilnice si anuale) au fost respectate in anul 2009.

Aer nociv, in 15 aglomerari din cele 21 monitorizate

CE a transmis in iunie 2010 un aviz motivat pentru restul de 6 aglomerari si zone in care s-au constatat depasiri, astfel ca in prezent, pentru 15 din cele 21 de aglomerari este declansata procedura de infringement.

Potrivit reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu, zonele in care poluarea a condus la situatia de infringement sunt Galati, Timisoara, Craiova, Cluj si zona de nord a tarii.

Potrivit specialistilor, pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, iar sursele antropice sunt activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice.

Traficul rutier contribuie, de asemenea, la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora, cat si din cauza arderilor incomplete.

Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. De asemenea, sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii si varstnicii.

miercuri, 6 aprilie 2011

Banca Mondiala limiteaza fondurile destinate centralelor energetice care folosesc carbuni


In urma presiunilor create de catre activistii de mediu care cer modificarea radicala a regulilor de finantare, Banca Mondiala are in plan reducerea fondurilor destinate companiilor energetice care folosesc combusibili fosili.

Noile directive nu au ca scop oprirea fondurilor destinate marilor centrale care folosesc carbunii, ci propun o schimbare a vechilor reglementari. In trecut, Banca Mondiala a oferit un sprijin financiar considerabil companiilor din tarile in curs de dezvoltare care folosesc combustibili fosili, in ciuda numeroaselor proteste venite din partea activistilor de mediu, relateaza The Guardian.

Conform noilor reglementari, doar tarile foarte sarace vor putea primi imprumuturi sau granturi pentru construirea de noi centrale centrale energetice care folosesc carbunele, in conditiile in care acestea sunt necesare si nu exista alternative, precum energiile regenerabile.

Politicile de finantare actuale favorizeaza cosumatorii de combustibili fosili, de aceea banca de dezvoltare propune o noua strategie in domeniul energiei. Noile propuneri scot in evidenta potentialul energiei regenerabile, insa au fost intens criticate de catre activisti.

“Se pare ca Banca Mondiala in aparenta incearca sa-si “ecologizeze” actiunile, dar in realitate isi vede de afacerile murdare”, declara Alison Doig, consultant pe probleme de schimbare a climei al organizatiei Christian Aid. “In timp ce propune oprirea imprumuturilor pentru consumatorii de carbune din tarile cu venituri medii, banca isi va directiona investitiile catre tarile foarte sarace, condamnandu-le la un viitor incarcat de emisii poluante”, mai spune ea.

60% din energia electrica romaneasca este produsa din carbune

Aproximativ 60% din energia electrica romaneasca este produsa din carbune, iar reducerea acestui procent inseamna investitii imense in sectorul energetic, potrivit ministrului Mediului si Padurilor Laszlo Borbely.

”In momentul de fata producem 60% din energia electrica din carbune, iar ca sa modificam balanta costa foarte mult. (...) Acum este usor sa reducem emisiile pentru ca ne raportam la anul 1990, dar dupa 2012 se vor schimba datele problemei”, a declarat Laszlo Borbely

Borbely a avertizat recent ca Romania ar putea intra in situatie de infringement anul viitor, daca nu inchide sau nu modernizeaza marile centrale poluante ce functioneaza pe carbune.

luni, 4 aprilie 2011

LONDRA (Point Carbon)

Taxa pe carbon din Marea Britanie ar putea ajunge la £28/t in 2020
Desi emisiile de gaze cu efect de sera au crescut considerabil in anul 2010 (cu 2,8% mai mult decat in 2009), fiind de altfel si primul an in care emisiile de carbon au crescut in aceasta tara, dupa 5 ani de scadere consecutiva, guvernul Marii Britanii a introdus o taxa pe carbon de 16 lire pe tona de CO2 emis in 2013. Analistii de la Point Carbon estimeaza ca unitatile poluatoare din UK vor plati aproximativ 28 lire pe tona de CO2( 32 Euro ) in anul 2020.