miercuri, 27 aprilie 2011
O noua lege din Bulgaria descurajeaza investitiile in proiectele de energii regenerabile
Parlamentul Bulgariei a adoptat o controversata lege referitoare la energiile regenerabile. Aceasta este astfel conceputa incat pare ca pune bete-n roate dezvoltarii proiectelor de energii regenerabile – solare si eoliene, relateaza Sofia Morning News.
Pana in prezent, statul bulgar era obligat sa cumpere energie electrica produsa din surse regenerabile, la preturi "piperate" si fixe, ceea ce a condus la o crestere a investitiilor la 6.000 de MW, depasindu-le chiar pe cele din reteaua nationala de electricitate.
Insa, potrivit noii legi, de preturile fixe si mari ale electricitatii vor beneficia doar acei investitori care reusesc sa obtina o parte din cotele anuale pentru instalarea noilor proiecte ce folosesc energiile furnizate de vant, soare, biomasa si energia geotermala.
Investitorii care nu reusesc sa obtina aceasta “felie” de energie vor trebui sa isi ia gandul de la obtinerea unor preturi preferentiale de la guvern pentru aceste proiecte.
Este inca neclar cum va repartiza guvernul bulgar proiectele de energie regenerabila, si cat de ample vor fi acestea. Mai ales ca Bulgaria s-a angajat in fata Uniunii Europene ca, pana in 2020, 16% din energia sa vina din surse regenerabile. Si asta in conditiile in care a ajuns deja la 15 procente in acest sens.
Potrivit legii aprobate vineri de executivul bulgar, cei care investesc in proiecte de energie regenerabila vor trebui sa plateasca aproximativ 25.000 de euro pentru fiecare MW, atunci cand semneaza contractul de racordare la retea.
Partidul bulgar de guvernamant sustine ca Bulgaria are nevoie de doar 2.000 MW de energie regenerabila pentru a intruni cele 16 procente necesare pana in 2020.
In 2010 totalul energiei solare din Bulgaria a ajuns la 10 MW de la 1,4 MW in 2008, iar capacitatea energiei eoliene instalate a crescut de la 103 MW la 336 MW.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu