luni, 22 august 2011

Combinatul Azomures, amendat pentru depasirea concentratiei de amoniac in aer


Azomures, combinatul producator de ingrasaminte chimice din Targu Mures, a fost amendat ieri cu 50.000 de lei de Garda de Mediu, dupa ce a primit sesizari referitoare la depasirea concentratiei de amoniac in aer, sursa poluarii fiind combinatul, relateaza Mediafax.

Combinatul Azomures din Targu Mures a fost identificat drept sursa poluarii cu amoniac a orasului, in trei zile consecutive din saptamana trecuta, motiv pentru care a fost amendat, a precizat seful Garzii de Mediu Mures, Laurentiu Cincea.

"Azomures este singurul emitent mare de amoniac in atmosfera din judet, noi l-am identificat mai demult in acest sens. Am decis amendarea combinatului Azomures cu 50.000 de lei intrucat in trei zile consecutive s-a depasit concentratia maxima admisa de amoniac in aer, la mai multe dintre probele luate la 30 de minute, iar in data de 13 august media zilnica ce a depasit cu circa 50 la suta valoarea maxima admisa", a declarat Cincea.

Este cea de-a patra amenda primita de combinat in acest an pentru poluare cu amoniac, a precizat seful Garzii de Mediu Mures.

"Reprezentantii combinatului au scris, la rubrica de observatii, ca a fost vorba de probleme de dispersie in atmosfera a amoniacului, pe fondul calmului atmosferic. Este problema Azomures, pe noi ne intereseaza poluarea mediului si gradul de confort al cetatenilor", a spus Cincea.

Garda de Mediu a fost sesizata de Agentia pentru Protectia Mediului Mures dupa ce a constatat o serie de depasiri ale concentratiei maxime admise de amoniac in aer, la Targu Mures, in trei zile consecutive.

In urma monitorizarii calitatii aerului in municipiul Targu Mures pentru indicatorii amoniac, dioxizi de sulf, dioxizi de azot, ozon, monoxid de carbon, pulberi in suspensie, realizata de institutie, s-au constatat depasiri ale concentratiei de amoniac in aerul inconjurator in punctul de masurare de pe strada Gheorghe Doja (aflat in apropierea combinatului producator de ingrasaminte chimice Azomures), se arata intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Mures.

Rezultatele monitorizarii au indicat faptul ca in 12 august au fost inregistrate cinci depasiri ale valorilor maxime admise de amoniac in aer, noua depasiri in 13 august si patru depasiri in 14 august, la probe luate la un interval de 30 de minute.

Cele mai multe depasiri s-au inregistrat in 13 august, cea mai mare fiind in intervalul orar 10.30-11.00, cand valoarea masurata a concentratiei amoniacului in aerul inconjurator a fost de 0,675 miligrame pe metrul cub, in timp ce maximul admis este de 0,300 miligrame pe metrul cub.

In aceeasi zi, a fost depasit maximul admis la proba medie zilnica, de 0,100 miligrame pe metrul cub, valoarea inregistrata fiind de 0,147 miligrame pe metrul cub.

In anii precedenti, Garda de Mediu a amendat de mai multe ori combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures pentru poluare cu amoniac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu