joi, 24 februarie 2011
Tinta de reducere a emisiilor cu 30% in UE, avantaj financiar pentru Romania
O crestere a tintei UE de reducere a emisiilor de la 20% la 30%, pana in 2020, ar reprezenta un avantaj financiar pentru Romania, deoarece ar creste pretul certificatelor de carbon de care dispune tara noastra si ar reduce costurile de sanatate cu 1,4 miliarde de euro, potrivit unui raport recent al retelei Climate Action Network Europe.
Raportul trece in revista 6 motive pentru care aceasta tinta nu numai ca va putea fi atinsa, dar chiar aduce beneficii considerabile statelor membre: cresterea numarului locurilor de munca, a competitivitatii, a inovarii, securitatii energetice si sanatatii, dar si reducerea costurilor.
Tinta de 20% e aproape atinsa
Potrivit unei comunicari a Comisiei Europene, tinta de 30% pentru reducerea emisiilor este fezabila atat din punct de vedere tehnic, cat si economic.
In primul rand, din cauza crizei economice, Europa se apropie deja de tinta de reduceri de emisii cu 20%, date fiind scaderea cu 5,5% a consumului de combustibili fosili in 2009, precum si cresterea ponderii de energie regenerabila la 10,3% in mixul energetic european.
Practic, emisiile Statelor Membre din 2009 sunt deja cu 17,3% sub cele din 1990. De asemenea, costurile anuale pentru atingerea tintei de 20%, realizate in 2008, erau de 70 miliarde euro, insa estimarile actuale pentru aceleasi costuri au scazut la 48 miliarde euro. Pentru o tinta de reduceri cu 30%, costurile depasesc doar cu 11 miliarde euro estimarile din 2008.
Din perspectiva veniturilor statelor membre provenite din comercializarea emisiilor de carbon (EU-ETS), scaderea pretului per tona de CO2 aduce pagube uriase bugetelor nationale. Germania pierde 15 miliarde de euro pe an, Marea Britanie – 9,5 miliarde, iar Italia – 7,1 miliarde. Pentru Romania, pierderile sunt estimate la 2,3 miliarde de euro.
Numarul de certificate alocate Romaniei prin schema europeana de comercializare a emisiilor de carbon (ETS) se situeaza la o medie anuala de 75.944.352 de certificate, in perioada 2008 – 2012. Acestea sunt distribuite companiilor, care le pot vinde in cazul in care produc mai putine emisii decat limita maxima care le-a fost impusa.
In conditiile scaderii emisiilor, exista o supra-alocare la nivel european a acestor certificate, fapt ce face ca pretul lor sa scada, acele companii care investesc in reducerea emisiilor sa fie descurajate. Dimpotriva, cei care nu fac investitii prefera acum sa cumpere aceste certificate, avand in vedere pretul lor scazut.
Trecerea la tinta de 30% ar insemna scoaterea de pe piata a 1,4 gigatone de CO2, ceea ce ar asigura cresterea pretului tonei de CO2 si, prin urmare, cresterea veniturilor statelor membre.
Costuri in sanatate, reduse
Reducerile de emisii mai mari vor conduce si la imbunatatirea calitatii aerului in UE, ceea ce ar reduce costurile cu serviciile de sanatate cu 14,6 pana la 30,5 miliarde euro pe an pana in 2020. Pentru Romania, estimarile arata reduceri maxime de costuri in sistemul de sanatate de 1,4 miliarde euro pe an.
Ca prioritate a Uniunii Europene, cele 3,4 milioane de locuri de munca verzi asigura 2,5% din PIB-ul UE, reprezentand aproximativ 40% din cota de piata mondiala. Comisia Europeana estimeaza ca trecerea la tinta de 30% ar genera inca 2 milioane de locuri de munca directe si indirecte.
Cel mai mare potential in acest sens il are sectorul constructiilor, intrucat cladirile reprezinta 42% din consumul final de energie la nivel UE, iar lucrarile de eficienta energetica pot asigura jumatate din reducerile de emisii necesare pana in 2050 (adica 80% fata de nivelul din 1990). Investitiile in eficienta energetica au costuri negative, adica aduc intre 12 si 60 de euro pe tona de CO2 ne-emisa in sectorul cladirilor si intre 74 si 107 euro in sectorul industrial.
Conform strategiei in domeniul eficientei energetice, Romania are un potential de reduceri de 40%. In contextul cresterii pretului petrolului, importanta eficientei energetice creste: pretul petrolului se afla in ianuarie 2011 la 91 de dolari pe baril, iar dependenta Europei de importuri de petrol se estimeaza ca va atinge 62% din consumul total de energie in 2020.
Astfel, conform Comisiei Europene, trecerea la tinta de 30% reduceri de emisii ar avea ca efect economisirea a 14 miliarde de euro prin reducerea importurilor de petrol ca urmare a cresterii eficientei energetice (calculat la un cost de 88,4 dolari/baril).
"Raportul arata ca trecerea la o tinta de reduceri de emisii de 30% aduce cu sine beneficii in domeniul sanatatii si stimuleaza crearea de noi locuri de munca. Tarile din Europa Centrala si de Est trebuie sa joace un rol constructiv pentru ca acest obiectiv sa fie posibil", a declarat Thomas Wyns, Senior Policy Officer la Climate Action Network Europe.
Raportul ”30% - De ce ar trebui Europa să-şi consolideze acţiunile climatice până în 2020” a fost publicat in contextul in care Organizatia Mondiala a Meteorologiei a confirmat faptul ca 2010 a fost cel mai cald an inregistrat vreodata in istoria serviciilor meteo.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu