"Constructia acestei instalatii nu va incepe mai tarziu de 2012, in cazul in care se va inchide pachetul de finantare, pentru ca in 2015 trebuie sa fie in exploatare comerciala. Proiectul va fi realizat etapizat demarand cu pregatirea temeinica a siturilor de stocare si lucrand in paralel la partea de captare si la reteaua de transport CO2", potrivit datelor Ministerului Economiei.
De asemenea, reprezentantii ministerului mai spun ca, in cazul in care proiectul romanesc va fi aprobat de Comisia Europeana, aceasta instalatie va fi implementata la una dintre termocentralele pe lignit care vor face parte din noua companie energetica Electra.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, estima in urma cu cateva luni acest proiect la aproape 500 milioane euro.
"Siturile de stocare propuse de geologii romani se afla in imediata vecinatate a amplasamentelor centralelor pe lignit din bazinul Oltenia, ceea ce va conduce, in comparatie cu alte proiecte europene, la diminuarea considerabila a costurilor de transport a emisiilor de dioxid de carbon, creand un avantaj evident proiectului romanesc", se mai arata in datele transmise de minister.
Potrivit acestora, urmatoarele etape ale acestui proiect sunt: elaborarea studiului de fezabilitate pentru toate cele trei componente: captare, transport, stocare CO2, precum si intocmirea aplicatiei pentru obtinerea finantarii catre Comisia Europeana (respectiv BEI) necesara implementarii proiectului.
Totodata, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), in calitate de lider al unui consortiu tehnic, a elaborat o aplicatie pentru obtinerea finantarii necesare elaborarii unui studiu de fezabilitate de catre Global Carbon Capture and Storage Institute (GCSSI). Aceasta aplicatie este in curs de evaluare, in cazul in care ea va fi aprobata/acceptata, studiul de fezabilitate va trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an.
Costul studiului de fezabilitate este confidential si, in cazul aprobarii, va fi finantat de catre GCSSI si cofinantat de membrii in consortiul tehnic.
Altfel, acordul interguvernamental semnat cu Norvegia in privinta acestui proiect a primit aprobarea Comisiei Europene si este la faza de negociere intre cele doua tari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu