joi, 26 iunie 2014
Reprezentanţi din 195 de ţări discută la Bonn despre încălzirea globală
Reprezentanţi din 195 de ţări se reunesc astăzi la Bonn, Germania, sub egida ONU, pentru a discuta despre noile angajamente pe care guvernele lumii va trebui să le ia în privinţa reducerii efectelor încălzirii globale.
Discuţiile, la care vor asista 40 de miniştri, se vor axa pe viitorul acord climatic post-2020, cât şi pe identificarea mijloacelor optime de reducere a efectelor schimbărilor climatice până în 2020. Discuţiile ce se vor purta la Bonn, timp de 3 zile, constituie un preambul la viitorul acord mondial pe climă, care va fi încheiat în 2015 la Paris.
Este foarte important să luăm măsuri împotriva încălzirii globale în prezent, dar este esenţial să intensificăm aceste acţiuni în următorii 6 ani, până în 2020”, a declarat comisarul european pe schimbări climatice”, Connie Hedegaard, citat de 20minutes.fr.
După eşecul răsunător de la conferinţa pe climă de la Copenhaga, din 2009, cele 195 de ţări negociatoare vor, de această dată, să ajungă la un acord pozitiv în privinţa limitării emisiilor de gaze cu efect de seră, ce ar putea fi aplicat în întreaga lume începând din 2020.
Emisiile de CO2 au atins
concentraţii-record în aprilie
Concentraţiile lunare de dioxid de carbon (CO2) au depăşit, pentru prima oară în istorie, în luna aprilie a.c., 440 ppm (părţi pe milion) în emisfera nordică, potrivit Organizaţiei Mondiale de Meteorologie (OMM). La scară globală, concentraţia de CO2, ca medie anuală, ar fi trebuit să atingă acest prag simbolic în 2015 şi 2016, potrivit OMM.
Ca şi măsurătorile precedente şi aceasta ne reaminteşte că creşterea constantă a gazelor cu efect de seră constituie un factor alarmant pentru încălzirea planetei. Dacă vrem să păstrăm planeta pentru generaţiile viitoare, trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a reduce emisiile de CO2 care reţin căldura”, a explicat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.
miercuri, 11 iunie 2014
Carbon tariffs seen as long-term panacea for at-risk EU industry
Carbon tariffs may be the best way of helping at-risk industry in the European Union compete with foreign rivals that are subject to laxer environmental rules, despite the risk of legal challenges or a full-out trade war, a study published on Wednesday found.
miercuri, 28 mai 2014
Alertă OMM: Emisiile de CO2 au atins concentraţii-record
Concentraţiile lunare de dioxid de carbon (CO2) au depăşit, pentru prima oară în istorie, în luna aprilie a.c., 440 ppm (părţi pe milion) în emisfera nordică, anunţă Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM). La scară globală, concentraţia de CO2, ca medie anuală, ar fi trebuit să atingă acest prag simbolic în 2015 şi 2016, potrivit OMM.
Toate staţiile de supraveghere din emisfera nordică, constituite în reţeaua de supraveghere globală a OMM, au semnalat valori-record de CO2 în atmosferă, la începutul primăverii boreale, înainte ca acest gaz cu efect de seră să poată fi absorbit de vegetaţia în creştere”, se arată în comunicatul OMM.
Pragul de 440 ppm are o încărcătură simbolică deosebit de crescută în plan ştiinţific, fapt care demonstrează încă o dată că exploatarea combustibililor fosili, cât şi activităţile umane cresc vertiginos concentraţiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.
Ca şi măsurătorile precedente şi aceasta ne reaminteşte că creşterea constantă a gazelor cu efect de seră constituie un factor alarmant pentru încălzirea planetei. Dacă vrem să păstrăm planeta pentru generaţiile viitoare, trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a reduce emisiile de CO2 care reţin căldura”, a explicat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.
Buletinul OMM arată că emisiile de CO2 din atmosferă au atins 393,1 părţi pe million, în 2012, ceea ce reprezintă o creştere cu 141% faţă de epoca preindustrială (278 părţi pe milion).
Din 2012, toate staţiile de supraveghere ale OMM, instalate în regiunea arctică, au indicat în timpul primăverii concentraţii de CO2 superioare valorii de 400 ppm, lunar. În prezent, această tendinţă a fost întâlnită şi în Germania, Capul Verde, Spania, Irlanda sau Elveţia, la altitudini mai joase.
În aprilie, concentraţia de CO2 din atmosferă a depăşit 401,3 ppm la Mauna Loa, Hawaii, cea mai veche staţie de măsurare a dioxidului de carbon din lume. În 2013, această maximă a fost atinsă aici doar două zile.
În toată lumea, există aproximativ 130 de staţii unde se măsoară emisiile de CO2. Pe harta OMM, sunt marcate cu roşu zonele din emisfera nordică în care concentraţiile de CO2 au atins, în aprilie, valori-record.
luni, 12 mai 2014
China looks to bolster carbon market with futures trading - experts
BEIJING, May 12 (Reuters) - China's decision to put carbon permits on a short-list of commodities to be cleared for futures trading will attract bankers to the market and help drive clean investments in the world's biggest-emitting nation, experts said.
joi, 8 mai 2014
Emisiile de CO2 ale mașinilor vândute în UE au scăzut cu 4%
Emisiile de CO2 ale mașinilor vândute în Europa au scăzut cu aproape 4% în 2013, ajungând la la 127g/km, potrivit datelor publicate recent de Agenția Europeană de Mediu (EEA), care a anunțat că ținta de reducere a emisiilor a fost atinsă cu doi ani mai devreme.
Federația europeană Transport & Environment (T&E) recunoaște progresele realizate de producătorii de automobile în reducerea emisiilor responsabile pentru schimbările climatice. Cu toate acestea, datele privind eficiența combustibilului și nivelul emisiilor arată că cifrele oficiale nu se potrivesc.
Consumul de combusibilili realizat de conducătorii auto în trafic este cu 25% mai mare decât în rapoartele prezentate de constructorii auto, susțin reprezentanții Federației Europene Transport & Environment (T&E).
Aceasta înseamnă că în timp ce mașinile noi au consumat în medie 5 l/km la testele realizate în 2013, pe șosele consumul lor a fost de 6.25l/km, ridicând costurile cu combustibilul cu 350€ pe an pentru un conducător auto obișnuit.
Diferența semnificativă dintre emisiile de CO2 ale automobilelor de pe șosele și cele raportate în urma testelor este dată de faptul că producătorii de automobile manipulează procedurile de testare exploatând lacunele legislative și flexibilitatea testelor învechite pentru a evidenția calitățile ecologice ale mașinilor.
Furnizorii din industrie au pregătit testele pentru vehicule folosind o serie de trucuri pentru a micșora rezultatele, de exemplu: izolarea fisurilor din jurul ușilor și a grilajelor, supra-umflarea pneurilor, ajustarea roților și a frânelor, folosirea unor lubrifianți speciali, minimizarea greutății autovehiculului, testarea pe temparaturi nerealist de ridicate pe piste super-netede.
Testele efectuate pentru T&E arată că în condiții normale de circulație, în absența acestor trucuri, emisiile de CO2 sunt, în medie, mai mari cu 25%.
Standardele de eficiență a combustibilului reprezintă singura politică eficientă a Europei pentru reducerea emisiilor de CO2, dar sunt subminată de testele învechite. Procedurile de testare sunt pline de lacune, pe care constructorii de automobile le exploatează pentru a exagera progresul în problema emisiilor și a economiei de combustibil”, a declarat Greg Archer, manager de proiect pentru autovehicule curate al T&E.
Sistem de testare depășit
Actualul sistem european de testare a eficienței combustibilior și a emisiilor de CO2 nu își atinge scopul. A fost dezvoltat acum mai bine de 40 de ani și în prezent mai păstrează prea puțină legătură cu condițiile de condus și tehnologiile actuale. Din acest motiv, aproape jumătate din ”progresele” înregistrate în reducerea emisiilor în intervalul 2007-2011 nu corespund realității de pe șosele.
Comisia Europeana intenționează să introducă un nou sistem de testare în 2017 – ”World Light Duty Test Procedure (WLTP). Această măsură a fost puternic susținută anul trecut de membrii Parlamentului European. Cu toate acestea, noul sistem se confruntă cu opoziția acerbă a constructorilor de automobile care doresc să amâne introducerea acestuia până după 2021.
Statele membre ale UE trebuie să sprijine Comisia Europeană prin introducerea rapidă de noi teste pentru a opri producătorii de automobile să-și inducă în eroare clienții și să ocolească reglementările”, a mai spus Greg Archer.
Reglementările UE cu privire la emisiile de CO2 solicită producătorilor de automobile să limiteze emisiile la un nivel maxim de 130 de grame CO2 pe kilometru până în 2015 și la 95 grame până în 2021. Manipularea testelor a contribuit la atingerea obiectivului cu 2 ani mai devreme.
Intenția este de a trece la noul ciclu WLTP, folosind un factor de conversie care să ajusteze obiectivul pentru anul 2021, așa încât să reflecte strictețea obiectivul inițial fără să necesite însă niciun efort suplimentar din partea producătorilor de automobile.
Ponderea energiei regenerabile în consumul europenilor a depăşit 14%
Ponderea energie din surse regenerabile în consumul total de energie din Uniunea Europeană în anul 2012 a fost de 14%, potrivit unui raport al Eurostrat, comparativ cu 8,3% cât se înregistra în 2004, anul în care a început contabilizarea acestora. De asemenea, potrivit aceleaşi surse, Bulgaria, Estonia şi Suedia şi-au atins deja ţintele asumate pentru 2020.
Încă din 2004, ponderea energiei electrice obţinută din surse regenerabile în consumul total a crescut în fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în această perioadă în Suedia (de la 38,7% la 51%), Danemarca (de la 14,5% la 26%), Austria (de la 22,7% la 32,1%), Grecia (de la 7,2% la 15,1%) și Italia (de la 5,7% la 13,5%).
Cele mai mari ponderi ale energie regenerabile în consumul final din 2012 se regăsesc în Suedia (51%), Letonia (35,8%), Finlanda (34,3%) și Austria (32,1%).
Cele mai mici rate de creştere au fost înregistrate în Malta (1,4%), Luxemburg (3,1%), Marea Britanie (4,2%) şi Olanda (4,5%).
În 2011, Estonia a fost primul stat membru care şi-a atins ţinta asumată pentru 2020, iar în 2012 acesteia i s-au alăturat Bulgaria, Estonia şi Suedia, cu 16%, 25% şi respective 49%.
România, peste media europeană
Potrivit sursei citate, aproape 23% din consumul de energie al României provine din resurse regenerabile, fiind mult peste media Uniunii Europene (UE) de 14%.
Astfel, în perioada 2004 – 2012, procentul de energie consumată în România şi care provine din energie regenerabilă a crescut de la 16,8%, la 22,9% din consumul total de energie. România este, astfel, foarte aproape de a-şi îndeplini ţinta de 24% asumată în cadrul Stategiei UE pentru anul 2020.
România ocupă locul opt în UE în ceea ce priveşte ponderea consumului de energie din resurse regenerabile în consumul total de energie. Totodată, România este lider regional în ceea ce priveşte procentul de energie regenerabilă din consumul total de energie.
luni, 5 mai 2014
EU proposes giving most heavy industries free carbon permits
miercuri, 2 aprilie 2014
EU carbon falls as traders rethink European CO2 data
EU carbon fell 5.6 percent on Wednesday to retrace more than half of the previous day’s gains as traders digested forecasts which predicted a deeper drop in emissions last year than initially indicated by preliminary EU data.
miercuri, 19 martie 2014
Promulgarea Legii regenerabilelor facută fără respectarea prevederilor Constituţionale
Legea 23/2014 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie a fost promulgată fără respectarea prevederilor Constituției și a Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, considera avocaţii McGregor & Partners.
În ceea ce priveste promulgarea Legii 23/2014 Preşedintele României a procedat la promulgare fãrã a aştepta, potrivit prevederilor constituţionale, decizia Curţii Constituţionale, care a fost învestitã chiar de acesta, în vederea exercitãrii unui control a priori de constituţionalitate, prin sesizarea transmisã în 26/03/2014. Obiectul sesizãrii îl reprezintă încãlcarea articolului 108 (3)din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, privind procedurile de notificare a Comisiei Europene în cazul modificãrii unei scheme de sprijin, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României”, spun avocaţii McGregor & Partners.
Aceştia mai susţin că potrivit art. 77 (3) din Constituţie, dacă Preşedintele cere verificarea constituţionalităţii legii, promulgarea ei se face în cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
Raţiunea pentru care promulgarea unei legi supuse controlului de constituționalitate înainte de promulgare, se face cu respectarea condiției sine qua non mai sus expuse, este una întemeiatã, respectiv evitarea promulgãrii unei legi neconstituţionale”, explică aceştia.
Prevederile Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale („Legea 47/1992”) menţioneazã clar cã „prevederile legii se completeazã cu normele din Codul de procedurã civilã, excepţie fãcând prevederile privind stingerea, întreruperea sau suspendarea litigiului”. Având în vedere cã retragerea sau renunţarea la acţiune, sau la drept sunt toate incidente procedurale ce duc la stingerea litigiului, acestea nu pot fi efectuate în faţa Curţii Constituţionale. Prin urmare, Preşedintele ca subiect de sezinã, nu poate sã-şi retragã sesizarea, acesta având obligaţia de a aştepta decizia Curţii Constituţionale cu privire la sesizarea introdusã chiar de acesta.
În prezent, singura modalitate de efectuare a unui control de constituţionalitate cu privire la prevederile legii nr. 23/2014 mai poate fi efectuat de Curtea Constituţionalã, doar în cazul în care va fi învestitã cu soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial sau direct de Avocatul Poporului”, mai precizează avocaţii McGregor & Parners.
Investitorii rămân sceptici în privinţa îmbunătăţirii climatului de afaceri
Reprezentanţii locali ai unor companii din domeniul regenerabilelor au declarat pentru Green Report că promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nu are nicio relevanță pentru mediul investiţional.
Ordonanța oricum își producea efectele, iar faptul ca președintele a promulgat-o nu are nicio relevanță. Singurul lucru bun pe care îl așteptăm este ok-ul din partea Comisie Europene pentru tariful reglementat (feed-in-tariff – n.r.) pentru proiectele mai mici de 1 MW”, a spus Valentin Macec, country manager Phono Solar.
Acesta a explicat că proiectele de mici dimensiuni de 5 kW sau 10kW reprezintă acum viitorul pentru sectorul fotovoltaic.
Producția locală și consumul local va fi benefic pentru toată lumea”, a punctat Macec.
Acesta a adăugat că pentru acest an proiectele din solar, de peste 1 MW, inaugurate vor fi la aproximativ 30% din totalul realizat în 2013.
De asemenea, Adrian Goicea, country manager Iberdrola, a sublinita faptul că, din cauza mediul investiţional instabil creat de numeroasele modificări legilative, compania-mamă a decis abandonarea tuturor investiţiilor din România.
Nu prea mai contează, oricum proiectele noastre eoliene au căzut. Am renunţat la instalarea a 600 MW. Am rămas doar cu parcul de 80 MW din Mihai Viteazu”, a spus Adrian Goicea.
În 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Iberdrola s-a retras, în urmă cu aproximativ trei ani, şi din proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la central de la Cernavodă.
Preşedintele României a semnat joi, 13 martie 2014, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Astfel, legea nr. 23/2014 privind aprobarea OUG nr. 57/2013 a fost publicatã în Monitorul Oficial nr. 184/14.03.2014 şi produce efecte juridice.
marți, 18 martie 2014
China tells firms to start reporting carbon emissions
BEIJING, March 18 (Reuters) - Thousands of companies across China must start reporting their greenhouse gas emissions under a government plan to build a nationwide emissions database ahead of launching a national carbon market.
duminică, 16 martie 2014
Bulgaria and Luxembourg start handing out 2013 free CO2 permits
LONDON, March 14 (Reuters) - Bulgaria and Luxembourg have begun handing out free carbon permits to industry to help cover their 2013 emissions, the European Commission said on Friday.
joi, 13 martie 2014
EU warns of double-counting risk in U.N. emissions cut plan
LONDON/BONN, March 13 (Reuters) - The United Nations risks creating huge auditing problems and overstating environmental benefits by promoting the cancellation of carbon credits as a way of tackling climate change, the European Union said on Thursday.
marți, 11 martie 2014
Energia verde rămâne atractivă pentru investitori
În ciuda modificărilor aduse legislației în domeniu, interesul pentru proiectele de electricitate din surse regenerabile a fost semnificativ, anul trecut fiind instalați în energie verde circa 1.500 MW, scrie capital.ro.
La nivel global s-a înregistrat o scădere cu 11% a investițiilor în energie regenerabilă, însă semnalele rămân optimiste, conform celui mai recent raport al Ernst&Young cu privire la acest sector. România chiar a urcat o poziție în clasament, fiind acum pe locul 32.
Menţinerea interesului investitorilor pentru România, în urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arată că în ciuda unei legislaţii în reaşezare, sectorul energiei regenerabile rămâne în continuare atractiv în comparaţie cu alte state din sud-estul Europei. Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât şi componente legate de factori macro şi microeconomici, zone unde România se află în urma altor state din regiune“, spune Andrei Benghea-Mălăieş, director executiv în cadrul Departamentului de Asistenţă în Afaceri, EY România,
joi, 6 martie 2014
Europe fears gas shortages if Russia cuts off Ukraine
BRUSSELS, March 6 (Reuters) - European Union countries such as Poland and Greece are worried they may face gas shortages and economic damage if Russia stops pumping the fuel to Ukraine, with Kiev facing a Friday deadline to pay Moscow a $2 billion energy bill.
marți, 4 martie 2014
RWE's CO2 emissions fall 9 pct in 2013, hedging rate flat
luni, 3 martie 2014
RWEA: Rațiunile invocate de președinte în sesizarea sa sunt corecte
Motivele invocate de președintele Traian Băsescu în sesizarea făcută Curții Constituţionale, cu privire la neconstituționalitatea Legii pentru aprobarea OUG 57/2013, sunt corecte, a declarat, pentru Green Report, Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).
Rațiunile invocate de președinte în sesizarea sa sunt corecte. Între România și Comisia Europeană nu a existat un dialog real în această privință”, a spus Ionel David.
Președintele RWEA a precizat că prin amânarea promulgării Legii “continuăm să trăim în zodia ordonaței 57/2013”
Dacă lege va fi declarată neconstituțională atunci va fi o premieră ca o lege sa fie respinsă pe baza criteriilor Tratatului de la Lisabona”, a mai spus David.
Președintele Băsescu consideră că nerespectarea procedurii de notificare a Comisiei Europene ar putea duce la declanşarea procedurii de infringement.
Potrivit Articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene <>. Guvernul României a emis această ordonanţă de urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea nr. 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, se arată în textul sesizării.
Curtea Constituțională va lua în discuție sesizarea pe 19 martie
Curtea Constituțională va discuta sesizarea primită pe data de 19 martie”, au declarat, pentru Green Report, reprezentantii CC.
Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, PL-x nr. 227/2013, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, în data de 17 decembrie 2013 şi transmisă spre promulgare preşedintelui României în data de 19 decembrie 2013.
În data de 10 ianuarie 2014, Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii. Cererea de reexaminare a fost respinsă, atât de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cât şi de Camera Deputaţilor, care, în calitate de cameră decizională, a adoptat legea în forma iniţială în data de 11 februarie 2014, iar, în data de 19 februarie 2014, a transmis-o spre promulgare.
1 certificat pentru fotovoltaice, 0,5 pentru eoliene si 1,3 pentru microhidrocentrale
Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene beneficiază de doar un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei, cum era până în prezent.
În plus, noile proiecte care intră în sistem după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puţine subvenţii. Potrivit Hotărârii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumătate din subvenţiile de până acum, respectiv trei certificate din şase.
În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 1,75 certificate, din anul 2018.
De asemenea, microhidrocentralele primesc şi ele cu 0,7% mai puţine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.
Din moment ce Legea nu a fost promulgată, efectele ordonanţei se cumulează cu cele ale HG din decembrie, iar proiectele fotovoltaice mai primesc acum un singur certificat, cele eoliene – doar 0,5 certificate, iar microhidrocentralele – doar 1,3 certificate verzi.
EU carbon jumps 10 pct after backloading details issued
LONDON, Feb 28 (Reuters) - European carbon prices jumped by as much as 10 percent on Friday, recovering from big losses earlier this week, as confidence rose after final details of an EU plan to withhold supply were published late on Thursday.
luni, 10 februarie 2014
EU should hold off setting 2030 climate targets -Korolec
Feb 10 (Reuters) - The European Union should delay setting 2030 climate change targets to next year when other countries are due to their pledges, which could enable the bloc to align with them, Poland's secretary of state for climate policy said.
miercuri, 5 februarie 2014
U.S. Northeast carbon market emissions drop in 2013
WASHINGTON, Feb 5 (Reuters) - Greenhouse gas emissions fell 6 percent in 2013 in the nine northeast U.S. states that participate in a trading scheme to cut carbon dioxide from power plants, helped by mild temperatures and some use of cleaner energy sources.
joi, 30 ianuarie 2014
Deep-pocketed foundations pledge to divest from fossil fuels
WASHINGTON, Jan 30 (Reuters) - More than a dozen foundations representing more than $2 billion in assets said Thursday they will stop investing in fossil fuel companies as both the World Bank and United Nations chiefs strengthen calls for divestment from “high carbon” assets.
marți, 28 ianuarie 2014
Consumatorii au subvenţionat, în 2013, cu 416 mil. euro energia verde
Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, reiese din datele ANRE, scrie Mediafax.
Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro în 2012, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi în 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile”, potrivit Mediafax.
Certificatele verzi se acordă gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi, în funcţie de tipul de tehnologie folosită, pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Anul trecut, producătorii de energie regenerabilă au generat 6.100 GWh de energie, aproape dublu faţă de 2012. Energia verde reprezintă în prezent aproximativ 20% din totalul capacităţilor de producţie din România.
Pentru sfârşitul acestui an, ANRE estimează că vor primi certificate verzi capacităţi de 6.005 MW, aproape cât toate hidrocentralele operate de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România”, mai scrie Mediafax.
duminică, 26 ianuarie 2014
Consumatorii au subvenţionat, în 2013, cu 416 mil. euro energia verde
Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, reiese din datele ANRE, scrie Mediafax.
Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro în 2012, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi în 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile”, potrivit Mediafax.
Certificatele verzi se acordă gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi, în funcţie de tipul de tehnologie folosită, pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Anul trecut, producătorii de energie regenerabilă au generat 6.100 GWh de energie, aproape dublu faţă de 2012. Energia verde reprezintă în prezent aproximativ 20% din totalul capacităţilor de producţie din România.
Pentru sfârşitul acestui an, ANRE estimează că vor primi certificate verzi capacităţi de 6.005 MW, aproape cât toate hidrocentralele operate de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România”, mai scrie Mediafax.
miercuri, 22 ianuarie 2014
Comisia Europeana renunta la promisiunea de a mentine incalzirea globala sub 2°C
Reprezentantii celor peste 120 organizatii din Reteaua de Actiune pentru Clima din Europa (CAN Europe) si-au exprimat dezamagirea fata de lipsa de ambitie a Comisiei Europene (CE) privind cadrul legal pentru anul 2030 in domeniul climei si energiei, prezentat astazi de presedintele Hosé Manuel Barroso. In cazul in care nu va suferi modificari, documentul ar putea bloca actiunile UE la un nivel mult prea scazut pentru ca Uniunea sa-si poata respecta angajamentele de a mentine incalzirea globala sub 2 grade Celsius.
Propunerea publicata astazi nu este in concordanta cu comunicarile stiintifice si nici chiar cu propria analiza a Comisiei din care reiese necesitatea de a intensifica actiunea climatica. Pe masura ce modificarile climei si impactul acestora se intensifica la nivel global dar si aici, in Europa, este de neconceput renuntarea la actiuni ambitioase. O tinta slaba in domeniul regenerabilelor nu va furniza siguranta investitionala de care avem nevoie pentru a da startul economiei verzi, pentru a crea locuri de munca verzi si pentru a reduce costul decarbonizarii economiei”, a spus Wendel Trio, presedintele CAN Europe.
Noul cadru legislativ UE stabileste o tinta obligatorie pentru de reducere a emisiilor de 40% fata de nivelul anului 1990, o tinta obligatorie pentru energie regenerabila de 27% la nivelul intregii Uniuni concomitent cu disparitia tintelor nationale, reformarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii si o importanta crescuta a planurilor nationale pentru energie competitiva sigura si sustenabila.
Reprezentantii CAN Europe sustin introducerea in UE a unor tinte obligatorii pentru: reducere a emisiilor de GES cu cel putin 55%, utilizarea energiei din surse regenerabile in proportie de 45% si economisirea energiei cu 40%.
Romanii, afectati de poluare si de efectele schimbarilor climatice
O tinta mai mare de reducerea a emisiilor de GES ar avea beneficii uriase si pentru sanatatea populatiei. Ameliorarea calitatii aerului conduce la rate mai mici de imbolnavire in special in cazul afectiunilor respiratorii si cardiovasculare, iar costurile asociate tratamentelor scad, pe masura ce productivitatea creste. La nivel european, peste 80% din populatie este expusa la niveluri de pulberi in suspensie si ozon mai mari decat cele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Pentru Romania, nevoia reducerii emisiilor si polarii este cu atat mai stringenta cu cat tara noastra este a doua cea mai poluata din UE in privinta centralelor pe carbuni. Potrivit unei cercetari realizate de Health and Environment Alliance, Romania este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor, fiind urmata de Germania. De asemenea, consecintele schimbarilor climatice sunt deja vizibile: desertificare in sudul tarii, migratia unor specii in nord si inundatii distrugatoare ce alterneaza cu perioade de seceta extrema.
marți, 21 ianuarie 2014
China pollution wafting across Pacific to blanket U.S. - study
BEIJING, Jan 21 (Reuters) - Pollution from China travels in large quantities across the Pacific Ocean to the United States, a new study has found, making environmental and health problems unexpected side effects of U.S. demand for cheap China-manufactured goods.
luni, 20 ianuarie 2014
Commission lets six more EU countries issue free 2013 carbon permits
LONDON, Jan 20 (Reuters) - The European Commission has given approval for six EU nations including France to issue free 2013 carbon permits, it said Monday, enabling the countries to hand out a total of almost 163 million permits to industry.
duminică, 19 ianuarie 2014
Poland's 2013 power production up 1.7 pct
WARSAW, Jan 16 (Reuters) - Poland's electricity production in 2013 grew by 1.7 percent last year to 162.5 terawatt hours (TWh), data from grid operator PSE showed on Thursday.
joi, 16 ianuarie 2014
Analistii Bloomberg previzioneaza un salt de 15% pentru pretul carbonului in 2014. Piata ajunge la 46 miliarde euro
Dupa ce Reuters a anuntat o scadere a pietei globale de carbon in 2013 cu 38%, analistii Bloomberg estimeaza ca, in cursul acestui an, pretul pe tona al carbonului sa cunoasca o usoara crestere de 15%, de la 5 euro, cat este in acest moment, la 7,5 euro, informeaza Business Green.
Potrivit Bloomberg New Energy Finance (BNEF), valoarea pietei carbonului la nivel global va insuma 46 de miliarde de euro, dupa ce anul trecut a atins un prag minim de 40 miliarde de euro. In Aprilie 2013, pretul a coborat pana la 3 euro/tona din cauza faptului ca Parlamentul European a respins planul de backloading care prevedea o intarziere a vanzarii pentru 900 de milioane pana in 2019 – 2020.
Cu toate acestea la finele anului trecut a fost acceptat un compromise in aceasta directie, iar comisarul european pentru schimbari climatice intentioneaza sa lanseze planul de backloading in primul trimestru al acestui an.
Evolutia pietei carbonului in ultimii ani a fost un adevarat montagne rousse. In 2011 piata avea un maxim de 100 de miliarde de euro, iar in 2013 a cazut pana la 40. Gratie ultimelor actiuni piata si-ar putea reveni in 2014, cu posibilitatea unui varf de 180 miliarde de euro in 2016”, a declarat Guy Turner, economist-sef BNEF.
Reuters: Valoarea pietei globale de carbon a scazut cu 38% in 2013
Valoarea pietele globale de carbon au scazut cu 38% in 2013, la 38,4 miliarde de euro (52,9 miliarde dolari) potrivit analistilor Reuters. In 2012, valoarea permiselor de carbon si a creditelor tranzactionate a fost de 62 miliarde euro, iar in 2011 de 96 miliarde euro.
In doar doi ani preturile de referinta pentru certificatele de carbon au scazut de la 18 euro pe tona la 5 euro, se arata in raportul Reuters.
Anul trecut, s-a vazut , de asemenea, o scadere in volum , cu 9,2 miliarde de unitati de emisii, comparativ cu 10,7 miliarde in 2012.
Principala explicatie pentru scaderea preturilor de pe pietele de carbon din intreaga lume este data de obiectivele modeste de reducere a emisiilor adoptate pentru perioada de pana in 2020. Fara obiective ambitioase pentru reducerea emisiilor de carbon preturile vor ramane la niveluri scazute”, a spus Anders Nordeng, unul dintre analisti.
miercuri, 15 ianuarie 2014
Britain to hand out free CO2 permits for 2014 by end Feb
LONDON, Jan 15 (Reuters) - Britain will distribute this year's quota of free carbon permits to industry by the end of February, a government spokeswoman said Wednesday.
marți, 14 ianuarie 2014
EU set to scale back 2030 climate ambitions
BRUSSELS, Jan 14 (Reuters) - The European Commission is considering setting a goal to cut EU carbon emissions by 35 or 40 percent by 2030, a target that would mark a watering down of its earlier ambitions following strong industry pressure.
luni, 13 ianuarie 2014
Electrolux, lider in reducerea emisiilor de CO2
Compania Electrolux a fost recunoscuta de catre Carbon Disclosure Project (CDP) ca una dintre primele 5 companii din tarile nordice care s-au remarcat, datorita masurilor eficiente luate in vederea reducerii emisiilor de carbon si a implicarii in atenuarea schimbarilor climatice.
De asemenea, Electrolux este in top si prin comunicarea datelor si a rezultatelor cu privire la schimbarile climatice, acordand o importanta deosebita transparentei informatiilor in acest domeniu, se arata intr-un comunicat al companiei.
Suntem mandri sa fim singura companie suedeza recunoscuta de CDP drept lider, atat pentru actiunile legate de schimbarile climatice, cat si pentru standardele de comunicare a informatiilor referitoare la acest subiect”, a declarat Henrik SundStröm, Head of Sustainability Affairs la Electrolux.
Inclus si in Indexul
pentru Leadershipin Performanta Climatica
Conform raportului din acest an, Electrolux ocupa pentru prima data o pozitie de top in Indexul pentru Leadership in Performanta Climatica (Climate Performance Leadership Index – CPLI) – clasamentul in care companiile sunt evaluate in functie de amploarea si calitatea activitatilor intreprinse si a strategiilor adoptate in vederea reducerii emisiilor de carbon.
Pentru al treilea an consecutiv, Electrolux se numara si printre cele 27 de companii nordice incluse in Indexul pentru Leadership in Comunicarea Schimbarilor Climatice (Climate Disclosure Leardership Index – CDLI). Astfel, potrivit criteriilor CDP, Electrolux a obtinut 92 de puncte din 100“, potrivit reprezentantilor Electrolux.
marți, 7 ianuarie 2014
Valoarea pietei globale de carbon a scazut cu 38% in 2013
Valoarea pietele globale de carbon au scazut cu 38% in 2013, la 38,4 miliarde de euro (52,9 miliarde dolari) potrivit analistilor Reuters. In 2012, valoarea permiselor de carbon si a creditelor tranzactionate a fost de 62 miliarde euro, iar in 2011 de 96 miliarde euro.
In doar doi ani preturile de referinta pentru certificatele de carbon au scazut de la 18 euro pe tona la 5 euro, se arata in raportul Reuters.
Anul trecut, s-a vazut , de asemenea, o scadere in volum , cu 9,2 miliarde de unitati de emisii, comparativ cu 10,7 miliarde in 2012.
Principala explicatie pentru scaderea preturilor de pe pietele de carbon din intreaga lume este data de obiectivele modeste de reducere a emisiilor adoptate pentru perioada de pâna in 2020. Fara obiective ambitioase pentru reducerea emisiilor de carbon preturile vor ramane la niveluri scazute”, a spus Anders Nordeng, unul dintre analisti.
Pietele asteapta in 2014 o revigorare a pretului cu pana la 30%
Traderii estimeaza o crestere a pretului certificatelor de emisii de pana la 30% pentru anul viitor, ca urmare a votului pozitiv dat de Parlamentul European planurilor de suspendare a tranzactiilor unei parti din permisele CO2 pentru a creste preturile acestora (backloading – n.r.).
Piata certificatelor a anticipat chiar de acum o saptamana, ca votul va fi unul pozitiv. Totodata, credem ca drumul de la vot si pina la implementarea lui va fi unul de scurta durata. Estimam martie – aprilie 2014 cel tarziu. Piata deocamdata este inca retinuta pana cand se va sti si forma finala de implementare, dar estimam o crestere de 25 – 35% a pretului in 2014”, a declarat pentru Green Report, Adrian Simionescu, presedinte si CEO al Vienna Investment Trust.
Acesta a adugat ca va mai dura cel putin doi sau chiar trei ani pana cand pretul va tinde spre maximul de 29 euro inregistrat in iulie 2008.
Potrivit informatiilor oferite de Bernadett Papp, analist de piata al Vertis Environmental Finance, un total de 5,5 miliarde de certificate vor fi licitate in perioada 2013 – 2020.
Backloading-ul creeaza un deficit temporar in volumul de certificate licitate, retragand doar 900 de milioane de certificate EUA din calendarul licitatiilor pentruurmatorii doi-trei ani si restituindu-le in 2019 si 2020. Nu putem ignora faptul ca exista 2 miliarde de certificate in surplus pe piata, care au fost acumulate din anii de criza financiara. Putem presupune ca aceste certificate vor aparea in piata atunci cand se vor diminua volumele de certificate scoase la licitatie”, a explicat pentru Green Report, Bernadett Papp.
Analistul Vertis considera ca pretul certificatelor se va aprecia in anii in care acestea nu vor fi licitate.
Pe de alta parte, in anii 2019 – 2020, cand certificatele vor reveni pe piata, am putea vedea o scadere apretului. Exceptie face cazul in care economia europeana poate creste intr-o masura in care emisiile cresc si, prin urmare, creste cererea pentru certificate EUA. In viziunea noastra Comisia va propune si pune in aplicare un mecanism flexibil de a introduce certificatele in piata, pana la acea data pentru a evita problema excedentului de certificate in viitor”, a adaugat Papp.
luni, 6 ianuarie 2014
Court to re-consider New Jersey's exit from U.S. carbon market
WASHINGTON, Jan 6 (Reuters) - An appellate court will hear arguments on Wednesday on whether Governor Chris Christie illegally withdrew New Jersey from a regional trading scheme aimed at cutting carbon emissions, raising hopes among environmental groups that the state might be forced to rejoin.
duminică, 5 ianuarie 2014
Temperatura globala va creste cu 4 grade pana la finalul secolului, cu efecte devastatoare
Media temperaturilor va creste cu patru grade pana in anul 2100. Aceasta este concluzia unui studiu condus de specialisti ai Universitatii New South Wales din Australia.
Potrivit cercetatorilor, aceasta crestere ar putea avea un efect devastator asupra agriculturii din zonele calde, inclusiv in Australia, scrie The Sydney Morning Herald. Incalzirea ar continua si in secolul urmator, ajungandu-se la o crestere de peste 8 grade Celsius pana in 2200.
In 30 de ani, carbonul eliberat de omenire va declansa incalzirea catastrofala a Pamantului
Potrivit studiului, aceasta crestere a temperaturilor s-ar datora in mare parte emisiilor de dioxid de carbon, care se vor dovedi mult mai nocive decat s-a crezut pana acum.
Predictiile acestor cercetatori sunt diferite fata de alte studii pentru ca nu iau in seama rolul norilor ca element in domolirea temperaturilor. Cercetatorii sustin ca rolul acestora in fluctuatia temperaturilor este mult supraestimat.
Studiul arata ca se vor forma mai putini nori pe masura ce planeta se va incalzi, motiv pentru care mai putine raze ale soarelui vor fi reflectate inapoi in spatiu, conducand la ridicarea temperaturilor pe Pamant.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)