marți, 7 ianuarie 2014
Valoarea pietei globale de carbon a scazut cu 38% in 2013
Valoarea pietele globale de carbon au scazut cu 38% in 2013, la 38,4 miliarde de euro (52,9 miliarde dolari) potrivit analistilor Reuters. In 2012, valoarea permiselor de carbon si a creditelor tranzactionate a fost de 62 miliarde euro, iar in 2011 de 96 miliarde euro.
In doar doi ani preturile de referinta pentru certificatele de carbon au scazut de la 18 euro pe tona la 5 euro, se arata in raportul Reuters.
Anul trecut, s-a vazut , de asemenea, o scadere in volum , cu 9,2 miliarde de unitati de emisii, comparativ cu 10,7 miliarde in 2012.
Principala explicatie pentru scaderea preturilor de pe pietele de carbon din intreaga lume este data de obiectivele modeste de reducere a emisiilor adoptate pentru perioada de pâna in 2020. Fara obiective ambitioase pentru reducerea emisiilor de carbon preturile vor ramane la niveluri scazute”, a spus Anders Nordeng, unul dintre analisti.
Pietele asteapta in 2014 o revigorare a pretului cu pana la 30%
Traderii estimeaza o crestere a pretului certificatelor de emisii de pana la 30% pentru anul viitor, ca urmare a votului pozitiv dat de Parlamentul European planurilor de suspendare a tranzactiilor unei parti din permisele CO2 pentru a creste preturile acestora (backloading – n.r.).
Piata certificatelor a anticipat chiar de acum o saptamana, ca votul va fi unul pozitiv. Totodata, credem ca drumul de la vot si pina la implementarea lui va fi unul de scurta durata. Estimam martie – aprilie 2014 cel tarziu. Piata deocamdata este inca retinuta pana cand se va sti si forma finala de implementare, dar estimam o crestere de 25 – 35% a pretului in 2014”, a declarat pentru Green Report, Adrian Simionescu, presedinte si CEO al Vienna Investment Trust.
Acesta a adugat ca va mai dura cel putin doi sau chiar trei ani pana cand pretul va tinde spre maximul de 29 euro inregistrat in iulie 2008.
Potrivit informatiilor oferite de Bernadett Papp, analist de piata al Vertis Environmental Finance, un total de 5,5 miliarde de certificate vor fi licitate in perioada 2013 – 2020.
Backloading-ul creeaza un deficit temporar in volumul de certificate licitate, retragand doar 900 de milioane de certificate EUA din calendarul licitatiilor pentruurmatorii doi-trei ani si restituindu-le in 2019 si 2020. Nu putem ignora faptul ca exista 2 miliarde de certificate in surplus pe piata, care au fost acumulate din anii de criza financiara. Putem presupune ca aceste certificate vor aparea in piata atunci cand se vor diminua volumele de certificate scoase la licitatie”, a explicat pentru Green Report, Bernadett Papp.
Analistul Vertis considera ca pretul certificatelor se va aprecia in anii in care acestea nu vor fi licitate.
Pe de alta parte, in anii 2019 – 2020, cand certificatele vor reveni pe piata, am putea vedea o scadere apretului. Exceptie face cazul in care economia europeana poate creste intr-o masura in care emisiile cresc si, prin urmare, creste cererea pentru certificate EUA. In viziunea noastra Comisia va propune si pune in aplicare un mecanism flexibil de a introduce certificatele in piata, pana la acea data pentru a evita problema excedentului de certificate in viitor”, a adaugat Papp.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu