marți, 13 martie 2012
Legile opresc vantul si Soarele
Pana la 100 de autorizatii si avize sunt necesare in Romania pentru a construi un sistem energetic bazat pe surse regenerabile, releva o analiza realizata sub coordonarea Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Cercetarea a fost realizata de Fundatia Terra Mileniul III, in cadrul proiectului „Sistem integrat de analiza multicriteriala a eficientei investitiilor pentru exploatarea resurselor regenerabile”, finantat de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.
“Vecinii nostri bulgarii au nevoie de doar 3 avize pentru a pune in functiune un parc eolian, in timp ce in Romania sunt necesare 85. Birocratia excesiva de la noi din tara face ca obtinerea documentelor de avizare sa dureze aproximativ 2 ani”, se arata in comentariul unui producator intervievat.
„Sunt solicitate doua planuri diferite pentru Planul Urbanistic Zonal si pentru autorizatie, desi e vorba de acelasi document, dar astfel se incaseaza taxele de doua ori la cadastru”, arata un alt investitor.
In opinia reprezentantilor firmelor chestionate, Legea 220/2008, principalul document ce reglementează sectorul energiilor regenerabile, a fost practic nefunctională timp de trei ani. In acest interval, legea a suferit numeroase modificari, creand sentimentul de insecuritate atat pentru producatori cat si pentru potentialii investitori.
Normele de aplicare a legii apar cu intarziere de trei ani
“Daca la o lege din anul 2008 au aparut norme de aplicare abia in 2011, nu ne putem astepta la prea multe lucruri bune”, a confirmat, pentru Green Report, Gabriel Istoc, general manager al firmei B-Team Consult and Services. Compania acestuia realizeaza proiecte pentru obiective energetice.
“O firma germana in domeniul biogazului vine in Romania de sase ani si nu a reusit nici macar o singura investitie. Suntem confuzi, nu mai stim ce sa credem, ne-au spus partenerii nostri”, a explicat, pentru Green Report, Gabriel Istoc. Firma germana are in schimb 200 de instalatii de producere a energiei in alte tari europene.
Reprezentantul B-Team respinge insa ideea, inclusa in studiul coordonat de ASE, ca autoritatile din Romania primesc foloase necuvenite in schimbul aprobarii unor proiecte energetice verzi: “Noi lucram in general cu firme nemtesti, care refuza sa dea un leu cuiva. Dar trebuie sa facem, intr-adevar, foarte multe eforturi in Romania ca sa punem in functiune o instalatie de energie regenerabila. Trebuie sa convingem oamenii ca este vorba de un business cu beneficii pentru societate, pentru ca facem economii de energie din surse neregenerabile, cu utilizarea energiilor verzi”.
Un alt exemplu concret ofera, pentru Green Report, dr. Serban Veliciu, director general al Biroului din Bucuresti al Centrului de Informatii pentru Energii Verzi de la Geneva. “Exista reglementari ale Comunitatii Europene, care insa nu se respecta. In Romania este o problema legislativa. Pentru o singura investitie sunt 100 de acte normative care o reglementeaza, din care doar 40 la suta se refera la partea tehnica. De exemplu daca vrei sa faci o exploatare de ape geotermale, trebuie sa iei autorizatie si de la Ministerul Transporturilor, ca nu cumva sa treaca vreo autostrada pe acolo”.
Reactia finala a firmelor straine in fata problemelor legislative din Romania poate fi aceea descrisa de Gabriel Istoc, de la compania B-Team: “Se vor orienta spre alte tari – Franta, Polonia, Italia sau Bulgaria, tari care sunt pe val”.
Un apel adresat autoritatilor romane a fost lansat, prin intermediul Green Report, de conferentiarul dr. ing. Bogdan Popa, presedintele Asociatiei Romane pentru Microhidrocentrale: "Toti iubim mediul. Dar sa nu facem din preocuparea pentru mediu o afacere prin care sa-i santajam pe cei care vor sa puna in valoare energiile verzi!".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu