miercuri, 14 martie 2012
Investitii de mediu la CE Craiova
Complexul Energetic Craiova va primi din partea Eximbank garantii in valoare totala de 62,4 milioane euro, prin scrisori de garantare, pentru doua credite contractate in valoare de 78 milioane de euro in vederea finantarii unor proiecte de mediu necesare functionarii.
“Proiectele de mediu pentru care Complexul Energetic Craiova S.A. va primi garantii Eximbank sunt reprezentate de instalatia de desulfurare a gazelor de ardere blocul nr.7 SE Isalnita si instalatia de desulfurare a gazelor de ardere blocul nr.8 SE Isalnita. Valoarea celor doua credite contractate este de circa 78 milioane euro”, a declarat, pentru Green Report, reprezentantii CE Craiova.
Potrivit acestora instalatiile de desulfurare precizate sunt folosite pentru reducerea emisiilor de SO2 (dioxid de sulf – n.r.) in aer ale blocurilor energetice 7 si 8 SE Isalnita (instalatii mari de ardere), la limitele stabilite de Directivele Europene transpuse in legislatia nationala. Obligativitatea realizarii acestor instalatii de desulfurare este data de Programul de conformare pe linie de mediu, derivat din Tratatul de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.
“Avantajul realizarii acestor investitii il reprezinta mentinerea legala a blocurilor energetice in exploatare comerciala in cadrul Sistemului Energetic National. Termenul de conformare pentru reducerea emisiilor de SO2 pana la valoarea maxima de 400 mg/Nm3 pentru cele doua blocuri energetice 7 si 8 SE Isalnita este 31 decembrie 2012. Neconformarea acestora la termenele impuse va presupune retragerea grupurilor din exploatare”, au mai spus reprezentantii complexului energetic.
Guvernul a adoptat, in urma cu doua saptamani, un memorandum cu tema „Aprobarea acordarii unei garantii de catre Eximbank in numele si in contul statului, in valoare de 62,4 milioane euro, sub forma a doua scrisori de garantare, pentru doua credite interne contractate de S.C. Complexul Energetic Craiova S.A.”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
„Este o incercare a Guvernului de a mentine functional acest complex energetic important. Exista o istorie in spatele acestui imprumut, in sensul in care vorbim de incercari diverse de a mentine functional acest complex energetic, incercari facute de mai multe guverne, daca e sa ne uitam in urma. Toate au esuat pana acum in demersul de a utiliza fonduri europene din motive procedurale”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Dan Suciu a mai aratat ca nu au fost disponibile alte surse de finantare, memorandumul reprezentand un element important pentru continuarea si viabilitatea acestei companii.
Complexul Energetic Craiova S.A. este o companie de stat producatoare de energie electrica si termica si este deținuta de Ministerul Economiei. Are o putere instalata de 930 MW, fiind a treia termocentrala ca marime din zona Olteniei, dupa CE Turceni - 1.980 MW si CE Rovinari - 1.320 MW.
Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului , in 2010 CE Craiova –SE Isalnita a emis 3.409.838 tone de CO2.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu