vineri, 17 februarie 2012

Parcul Iberdrola, aproape de finalizare


Peste 20 de turbine, dintr-un total de 40, au fost ridicate pana acum in parcul eolian Iberdrola de la Mihai Viteazu. La final acesta va avea o putere instalata de 80 MW si reprezinta doar prima etapa a investitiilor companiei spaniole in Romania.

„Pana acum sunt gata 22 de statii, dintr-un total de 40, iar 6 sunt deja operationale. Estimam ca parcul sa fie operational pana la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie. Am avut unele intarzieri din cauza conditiilor meteorologice”, a declarat, pentru Green Report, country manager Iberdrola, Adrian Goicea.

Proiectele de mai mari dimensiuni vor fi incepute tot in acest an, imediat dupa finalizarea lucrarilor de la Mihai Viteazul, cu constructia statiei electrice de la Tariverde, la care se vor conecta intr-o prima faza circa 600 MW in parcuri eoliene care vor fi ridicate pe teritoriul comunelor invecinate. Obiectivul Iberdrola in Romania il constituie dezvoltarea celui mai mare proiect eolian din lume, 1.600 MW.

In privinta turbinelor folosite pentru generarea energiei, Iberdrola a mizat pe cele furnizate de Gamesa, cu o putere de 2 MW. „Iberdrola foloseste turbinele Gamesa cu putere de 2 MW. In general in Romania sunt folosite turbinele din clasa 2 si se urmareste in general eficienta acesteia, iar durata de viata este de aproximativ 25 de ani”, a mai spus Adrian Goicea.

Potrivit acestuia, Iberdrola plateste proprietatilor pe ale caror terenuri sunt instalate generatoarele de vant 2.500 de euro pe an pentru fiecare instalatie.

Liberalizarea pietei de energie

„Nu sunt dintre aceia care considera ca pretul energiei va creste atat demult incat consumatorii sa nu poata suporta sau ca aceste majorari ar fi cauzate de energia produsa din surse regenerabile. Oricum pretul energie va creste. Toate termocentralele trebuie sa detina acele instalatii de desulfurare care costa enorm. De asemenea, in pretul energiei produse de hidrocentrale nu sunt calculate si costurile de decolmatare ale lacurilor de acumulare sau construirea de noi unitati. Toate acestea costa si la un moment dat vor trebui incluse in costurile energiei. In final cred ca se va ajunge la o liberalizare a pietei de energie”, a declarat country manager Iberdola.

Potrivit acestuia perioada de varf in care producatorii de energie vor beneficia la maxim de pe urma Certificatelor Verzi ar fi 2013 – 2014.

Iberdrola este o companie privata, cotata la bursa, care are ca principal domeniu energia, cu toate componentele sale, generare, transport, distributie. Corporatiei are un capital de 36 de miliarde de euro, o cifra de afaceri de 25 de miliarde euro, un profit anual net (2010) de peste 3 miliarde de euro la o capacitate instalata de 44.000 MW, din care eoliana de 12.000 MW, ceea ce o desemneaza ca lider mondial in energie regenerabila.

Iberdrola este prezenta in 23 de tari si are un numar de peste 30.000 de salariati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu