miercuri, 25 noiembrie 2009

Firmele imobiliare israeliene intra pe piata energiei solare

Doua mari firmele imobiliare israeliene, Big si Amot, intentioneaza sa patrunda serios pe piata energiei regenerabile instaland panouri solare pe acoperisurile centrelor comerciale pe care le controleaza pe intregul teritoriu al Israelului, relateaza cotidianul israelian Haaretz, citat de Agerpres.

Firmele israeliene care investesc in sisteme solare fotovoltaice de pana la 50KW beneficiaza de un program de stimulente din partea statului. Cu cele 14 mall-uri pe care le poseda si alte 6 in curs de constructie, firma Big are un potential ridicat de a se afirma pe piata energiei solare. Amot detine, de asemenea, complexe comerciale, cladiri industriale si de birouri si statii de autobuz.

Kibbutzurile sunt menite, de asemenea, sa controleze o portiune a pietii energiei solare. Meirav este primul kibbutz care va construi o instalatie solara cu o capacitate de 5MW pe o suprafata de aproximativ 4 hectare.

Investitia totala se ridica la 80 de milioane de shekeli sau peste 20 de milioane de dolari. O instalatie solara cu o capacitate de 5MW este cel mai mare tip de generator de energie solara aprobat in cadrul programului de stimulare a initiativelor in domeniul energiilor regenerabile.

marți, 17 noiembrie 2009

Electrocentrale Bucuresti vrea sa garanteze cu 4 mil. certificate emisii CO2 un credit

"Prin certificatele de emisii de dioxid de carbon este singurul mod in care putem garanta acest credit. ELCEN are nevoie de acest imprumut pentru a completa deficitul de cash-flow. Va castiga acea banca ce va face cea mai mare oferta", a precizat Irina Duica, citata de NewsIn.

Reprezentantul Electrocentrale Bucuresti a mai spus ca, daca ar vinde acum pe piata aceste certificate, le-ar vinde cu 13,5-14 euro/certificat.

Compania vrea sa ia acest imprumut bancar fara dobanda si fara alte comisioane. De asemenea, termenul de rambursare este 28 februarie 2012. Electrocentrale Bucuresti va atribui acest contract in urma unei negocieri, ce a fost deja lansata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Cererile de participare pot fi trimise pana la 17 noimebrie, urmand ca in aceeasi zi sa fie deschise ofertele.

Irina Duica a mentionat totodata ca acesta este singurul imprumut pe care il va mai face compania, avand in vedere ca acum inapoiaza si creditele luate acum doi-trei ani de la BRD (120 milioane euro) si de la Alpha Bank (550 milioane lei).

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii. Prin acordarea de certificate de emisie, se doreste limitarea emisiilor de CO2 din sectoarele industrial si energetic.

Electrocentrale Bucuresti este primul producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara. Compania are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta.

marți, 10 noiembrie 2009

Polonia vinde drepturi de emisii de CO2 in valoare de 40 de milioane de euro

Guvernul de la Varşovia a anunţat că va semna în curând un acord de vânzare de drepturi de emisii de CO2 cu Irlanda şi Spania. Acesta se ridică la 40 de milioane de euro şi este primul acord de acest tip derulat de Polonia în baza prevederilor protocolului de la Kyoto.

Conform tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, guvernele din ţările unde emisiile de carbon sunt sub ţintele convenite sub auspiciile Convenţiei- Cadru a Naţiunilor Unite pentru Schimbări Climatice pot vinde acest surplus de CO2 sub forma unor credite de emisii de carbon, denumite oficial Assigned Amounts Units (AAU), guvernelor sau companiilor care produc emisii de CO2 în exces.

Toate ţările în curs de dezvoltare deţin cantităţi importante de credite de emisii de CO2 care pot reprezenta, în multe cazuri, importante surse de venit. În Europa, aceste credite sau certificate de emisii de gaze carbonice sunt tranzacţionate în mod curent pe „bursa verde” din Londra.

Guvernul polonez deţine spre vânzare pentru perioada 2008-2012 credite de emisii de carbon (AAU) reprezentând echivalentul a 500 de milioane de tone de CO2. Maciej Nowicki, ministrul mediului în cabinetul de la Varşovia, a făcut, cu ocazia unei vizite de lucru la Tokyo, publică intenţia Poloniei de a vine cea mai mare parte din aceste credite de emisii de carbon guvernului japonez.

miercuri, 4 noiembrie 2009

KLM isi va transporta pasagerii cu ajutorul biodieselului

Compania olandeza KLM va fi prima ce isi va alimenta avioanele de pasageri cu biodiesel, potrivit Earth Times.

Primul zbor de acest gen va tranporta un numar redus de pasageri. Aeronava Boeing 747 va decola pe 23 noiembrie si se va alimenta cu o combinatie de biocombustibil si kerosen. Compania va folosi combustibil din camelina.

Potrivit studiilor, biocombustibilul ales reduce emisiile de dioxid de carbon cu pana la 80%. In plus, aeronavele nu trebuie modificate pentru a putea rula pe combustibili bio.

Angela Merkel: Schimbarile climatice sunt un nou "Zid al Berlinului"

Miercuri, 4 Noiembrie 2009 - 12:16 a|A
Discursul cancelarului german Angela Merkel in fata Congresului american a atras ovatiile parlamentarilor, cu exceptia partii despre urgenta schimbarilor climatice, informeaza cop15.dk.

"Nu avem timp de pierdut. Generatiile de astazi trebuie sa dovedeasca faptul ca pot sa faca fata provocarilor secolului XXI si ca sunt capabili sa darame zidurile de astazi", a aratat cancelarul german la aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

Merkel a recunoscut ca un acord global pentru clima nu fi semnat in lipsa sprijinului Chinei si Indiei. Ea a invocat topirea ghetii de la Arctic si seceta ce afecteaza Africa pentru a sublinia urgenta problemelor de mediu.

Simultan cu apelul cancelarului german pentru limitarea emisiilor Statelor Unite, senatorii republicani boicotau negocierile pe tema pachetului de legi ce le reglementeaza.

Cu toate acestea, presedintele democrat Barack Obama si-a afirmat sprijinul pentru un acord global. "Statele Unite, Germania si alte tari din toata lumea incep sa recunoasca de ce este atat de important sa lucram impreuna pentru a preveni potentiala catastrofa ce poate rezulta in cazul in care incalzirea globala nu este stopata", a explicat Obama, ce s-a intalnit cu Angela Merkel la Casa Alba.

Discursul sustinut de cancelarul german in Congresul american a fost primul de la cel sustinut de Konrad Adenauer in 1957.