miercuri, 28 mai 2014
Alertă OMM: Emisiile de CO2 au atins concentraţii-record
Concentraţiile lunare de dioxid de carbon (CO2) au depăşit, pentru prima oară în istorie, în luna aprilie a.c., 440 ppm (părţi pe milion) în emisfera nordică, anunţă Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM). La scară globală, concentraţia de CO2, ca medie anuală, ar fi trebuit să atingă acest prag simbolic în 2015 şi 2016, potrivit OMM.
Toate staţiile de supraveghere din emisfera nordică, constituite în reţeaua de supraveghere globală a OMM, au semnalat valori-record de CO2 în atmosferă, la începutul primăverii boreale, înainte ca acest gaz cu efect de seră să poată fi absorbit de vegetaţia în creştere”, se arată în comunicatul OMM.
Pragul de 440 ppm are o încărcătură simbolică deosebit de crescută în plan ştiinţific, fapt care demonstrează încă o dată că exploatarea combustibililor fosili, cât şi activităţile umane cresc vertiginos concentraţiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.
Ca şi măsurătorile precedente şi aceasta ne reaminteşte că creşterea constantă a gazelor cu efect de seră constituie un factor alarmant pentru încălzirea planetei. Dacă vrem să păstrăm planeta pentru generaţiile viitoare, trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a reduce emisiile de CO2 care reţin căldura”, a explicat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.
Buletinul OMM arată că emisiile de CO2 din atmosferă au atins 393,1 părţi pe million, în 2012, ceea ce reprezintă o creştere cu 141% faţă de epoca preindustrială (278 părţi pe milion).
Din 2012, toate staţiile de supraveghere ale OMM, instalate în regiunea arctică, au indicat în timpul primăverii concentraţii de CO2 superioare valorii de 400 ppm, lunar. În prezent, această tendinţă a fost întâlnită şi în Germania, Capul Verde, Spania, Irlanda sau Elveţia, la altitudini mai joase.
În aprilie, concentraţia de CO2 din atmosferă a depăşit 401,3 ppm la Mauna Loa, Hawaii, cea mai veche staţie de măsurare a dioxidului de carbon din lume. În 2013, această maximă a fost atinsă aici doar două zile.
În toată lumea, există aproximativ 130 de staţii unde se măsoară emisiile de CO2. Pe harta OMM, sunt marcate cu roşu zonele din emisfera nordică în care concentraţiile de CO2 au atins, în aprilie, valori-record.
luni, 12 mai 2014
China looks to bolster carbon market with futures trading - experts
BEIJING, May 12 (Reuters) - China's decision to put carbon permits on a short-list of commodities to be cleared for futures trading will attract bankers to the market and help drive clean investments in the world's biggest-emitting nation, experts said.
joi, 8 mai 2014
Emisiile de CO2 ale mașinilor vândute în UE au scăzut cu 4%
Emisiile de CO2 ale mașinilor vândute în Europa au scăzut cu aproape 4% în 2013, ajungând la la 127g/km, potrivit datelor publicate recent de Agenția Europeană de Mediu (EEA), care a anunțat că ținta de reducere a emisiilor a fost atinsă cu doi ani mai devreme.
Federația europeană Transport & Environment (T&E) recunoaște progresele realizate de producătorii de automobile în reducerea emisiilor responsabile pentru schimbările climatice. Cu toate acestea, datele privind eficiența combustibilului și nivelul emisiilor arată că cifrele oficiale nu se potrivesc.
Consumul de combusibilili realizat de conducătorii auto în trafic este cu 25% mai mare decât în rapoartele prezentate de constructorii auto, susțin reprezentanții Federației Europene Transport & Environment (T&E).
Aceasta înseamnă că în timp ce mașinile noi au consumat în medie 5 l/km la testele realizate în 2013, pe șosele consumul lor a fost de 6.25l/km, ridicând costurile cu combustibilul cu 350€ pe an pentru un conducător auto obișnuit.
Diferența semnificativă dintre emisiile de CO2 ale automobilelor de pe șosele și cele raportate în urma testelor este dată de faptul că producătorii de automobile manipulează procedurile de testare exploatând lacunele legislative și flexibilitatea testelor învechite pentru a evidenția calitățile ecologice ale mașinilor.
Furnizorii din industrie au pregătit testele pentru vehicule folosind o serie de trucuri pentru a micșora rezultatele, de exemplu: izolarea fisurilor din jurul ușilor și a grilajelor, supra-umflarea pneurilor, ajustarea roților și a frânelor, folosirea unor lubrifianți speciali, minimizarea greutății autovehiculului, testarea pe temparaturi nerealist de ridicate pe piste super-netede.
Testele efectuate pentru T&E arată că în condiții normale de circulație, în absența acestor trucuri, emisiile de CO2 sunt, în medie, mai mari cu 25%.
Standardele de eficiență a combustibilului reprezintă singura politică eficientă a Europei pentru reducerea emisiilor de CO2, dar sunt subminată de testele învechite. Procedurile de testare sunt pline de lacune, pe care constructorii de automobile le exploatează pentru a exagera progresul în problema emisiilor și a economiei de combustibil”, a declarat Greg Archer, manager de proiect pentru autovehicule curate al T&E.
Sistem de testare depășit
Actualul sistem european de testare a eficienței combustibilior și a emisiilor de CO2 nu își atinge scopul. A fost dezvoltat acum mai bine de 40 de ani și în prezent mai păstrează prea puțină legătură cu condițiile de condus și tehnologiile actuale. Din acest motiv, aproape jumătate din ”progresele” înregistrate în reducerea emisiilor în intervalul 2007-2011 nu corespund realității de pe șosele.
Comisia Europeana intenționează să introducă un nou sistem de testare în 2017 – ”World Light Duty Test Procedure (WLTP). Această măsură a fost puternic susținută anul trecut de membrii Parlamentului European. Cu toate acestea, noul sistem se confruntă cu opoziția acerbă a constructorilor de automobile care doresc să amâne introducerea acestuia până după 2021.
Statele membre ale UE trebuie să sprijine Comisia Europeană prin introducerea rapidă de noi teste pentru a opri producătorii de automobile să-și inducă în eroare clienții și să ocolească reglementările”, a mai spus Greg Archer.
Reglementările UE cu privire la emisiile de CO2 solicită producătorilor de automobile să limiteze emisiile la un nivel maxim de 130 de grame CO2 pe kilometru până în 2015 și la 95 grame până în 2021. Manipularea testelor a contribuit la atingerea obiectivului cu 2 ani mai devreme.
Intenția este de a trece la noul ciclu WLTP, folosind un factor de conversie care să ajusteze obiectivul pentru anul 2021, așa încât să reflecte strictețea obiectivul inițial fără să necesite însă niciun efort suplimentar din partea producătorilor de automobile.
Ponderea energiei regenerabile în consumul europenilor a depăşit 14%
Ponderea energie din surse regenerabile în consumul total de energie din Uniunea Europeană în anul 2012 a fost de 14%, potrivit unui raport al Eurostrat, comparativ cu 8,3% cât se înregistra în 2004, anul în care a început contabilizarea acestora. De asemenea, potrivit aceleaşi surse, Bulgaria, Estonia şi Suedia şi-au atins deja ţintele asumate pentru 2020.
Încă din 2004, ponderea energiei electrice obţinută din surse regenerabile în consumul total a crescut în fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în această perioadă în Suedia (de la 38,7% la 51%), Danemarca (de la 14,5% la 26%), Austria (de la 22,7% la 32,1%), Grecia (de la 7,2% la 15,1%) și Italia (de la 5,7% la 13,5%).
Cele mai mari ponderi ale energie regenerabile în consumul final din 2012 se regăsesc în Suedia (51%), Letonia (35,8%), Finlanda (34,3%) și Austria (32,1%).
Cele mai mici rate de creştere au fost înregistrate în Malta (1,4%), Luxemburg (3,1%), Marea Britanie (4,2%) şi Olanda (4,5%).
În 2011, Estonia a fost primul stat membru care şi-a atins ţinta asumată pentru 2020, iar în 2012 acesteia i s-au alăturat Bulgaria, Estonia şi Suedia, cu 16%, 25% şi respective 49%.
România, peste media europeană
Potrivit sursei citate, aproape 23% din consumul de energie al României provine din resurse regenerabile, fiind mult peste media Uniunii Europene (UE) de 14%.
Astfel, în perioada 2004 – 2012, procentul de energie consumată în România şi care provine din energie regenerabilă a crescut de la 16,8%, la 22,9% din consumul total de energie. România este, astfel, foarte aproape de a-şi îndeplini ţinta de 24% asumată în cadrul Stategiei UE pentru anul 2020.
România ocupă locul opt în UE în ceea ce priveşte ponderea consumului de energie din resurse regenerabile în consumul total de energie. Totodată, România este lider regional în ceea ce priveşte procentul de energie regenerabilă din consumul total de energie.
luni, 5 mai 2014
EU proposes giving most heavy industries free carbon permits
Abonați-vă la:
Postări (Atom)