luni, 28 februarie 2011

UE ar putea dubla pretul emisiilor de carbon


Uniunea Europeana ar putea dubla pretul emisiilor de carbon in urmatorii 20 de ani pentru a reduce poluarea, potrivit unui document al autoritatilor de la Bruxelles.

Astfel, costul unui certificat de emisii ar putea creste la 36 de euro pana in 2030 si ar urma sa ajunga la 50 de euro pana in 2050, se arata intr-o prezentare pregatita pentru o conferinta ce va avea loc luna viitoare si obtinuta de Bloomberg.

vineri, 25 februarie 2011

Care sunt principalele gaze cu efect de sera emise de om?


Efectul de sera este sporit semnificativ de emisiile de gaze poluante care provin din activitatile industriale sau din orice alt tip de activitati umane, iar vaporii de apa, influentati direct sau indirect de activitatile umane, reprezinta principala cauza a incalzirii globale, scrie „The Guardian”.

Gazele de sera pe care oamenii le emit in mod curent, direct in atmosfera, in cantitati semnificative, sunt dioxidul de carbon, metanul, azotul si fluorul.

Dioxidul de carbon reprezinta trei patrimi din totalul emisiilor poluante ce provin din activitatile umane curente. Surse importante de dioxid de carbon sunt combustibilii fosili, dintre care amintim carbunele si petrolul, iar defrisarile contribuie in mod covarsitor la cresterea gradului de CO2 in atmosfera.

Metanul este cel de-al al doilea gaz cu efect de sera, emis in proportie de 14%. Cea mai mare parte de gaz metan provine din agricultura, din culturile de orez si din fermele de animale, din exploatarile de combustibili fosili, cat si din descompunerea gunoaielor din zonele supraaglommerate. Metanul nu persista in atmosfera la fel de mult ca dioxidul de carbon insa efectele sale sunt mai puternice si contribuie mai mult la incalzirea globala cu fiecare gram emis in plus peste limitele normale.


Azotul contribuie cu 8% la cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera si provine din agricultura, in special din ingrasamintele pe baza de azot, cat si din gunoiul de grajd.


Fluorul este responsabil de 1% din cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera din atmosfera si provine din industrie. Efectul sau, cu fiecare gram emis in plus fata de limitele normale, este mai puternic decat cel al azotului.

joi, 24 februarie 2011

Tinta de reducere a emisiilor cu 30% in UE, avantaj financiar pentru Romania


O crestere a tintei UE de reducere a emisiilor de la 20% la 30%, pana in 2020, ar reprezenta un avantaj financiar pentru Romania, deoarece ar creste pretul certificatelor de carbon de care dispune tara noastra si ar reduce costurile de sanatate cu 1,4 miliarde de euro, potrivit unui raport recent al retelei Climate Action Network Europe.

Raportul trece in revista 6 motive pentru care aceasta tinta nu numai ca va putea fi atinsa, dar chiar aduce beneficii considerabile statelor membre: cresterea numarului locurilor de munca, a competitivitatii, a inovarii, securitatii energetice si sanatatii, dar si reducerea costurilor.

Tinta de 20% e aproape atinsa

Potrivit unei comunicari a Comisiei Europene, tinta de 30% pentru reducerea emisiilor este fezabila atat din punct de vedere tehnic, cat si economic.

In primul rand, din cauza crizei economice, Europa se apropie deja de tinta de reduceri de emisii cu 20%, date fiind scaderea cu 5,5% a consumului de combustibili fosili in 2009, precum si cresterea ponderii de energie regenerabila la 10,3% in mixul energetic european.

Practic, emisiile Statelor Membre din 2009 sunt deja cu 17,3% sub cele din 1990. De asemenea, costurile anuale pentru atingerea tintei de 20%, realizate in 2008, erau de 70 miliarde euro, insa estimarile actuale pentru aceleasi costuri au scazut la 48 miliarde euro. Pentru o tinta de reduceri cu 30%, costurile depasesc doar cu 11 miliarde euro estimarile din 2008.

Din perspectiva veniturilor statelor membre provenite din comercializarea emisiilor de carbon (EU-ETS), scaderea pretului per tona de CO2 aduce pagube uriase bugetelor nationale. Germania pierde 15 miliarde de euro pe an, Marea Britanie – 9,5 miliarde, iar Italia – 7,1 miliarde. Pentru Romania, pierderile sunt estimate la 2,3 miliarde de euro.

Numarul de certificate alocate Romaniei prin schema europeana de comercializare a emisiilor de carbon (ETS) se situeaza la o medie anuala de 75.944.352 de certificate, in perioada 2008 – 2012. Acestea sunt distribuite companiilor, care le pot vinde in cazul in care produc mai putine emisii decat limita maxima care le-a fost impusa.

In conditiile scaderii emisiilor, exista o supra-alocare la nivel european a acestor certificate, fapt ce face ca pretul lor sa scada, acele companii care investesc in reducerea emisiilor sa fie descurajate. Dimpotriva, cei care nu fac investitii prefera acum sa cumpere aceste certificate, avand in vedere pretul lor scazut.

Trecerea la tinta de 30% ar insemna scoaterea de pe piata a 1,4 gigatone de CO2, ceea ce ar asigura cresterea pretului tonei de CO2 si, prin urmare, cresterea veniturilor statelor membre.

Costuri in sanatate, reduse

Reducerile de emisii mai mari vor conduce si la imbunatatirea calitatii aerului in UE, ceea ce ar reduce costurile cu serviciile de sanatate cu 14,6 pana la 30,5 miliarde euro pe an pana in 2020. Pentru Romania, estimarile arata reduceri maxime de costuri in sistemul de sanatate de 1,4 miliarde euro pe an.

Ca prioritate a Uniunii Europene, cele 3,4 milioane de locuri de munca verzi asigura 2,5% din PIB-ul UE, reprezentand aproximativ 40% din cota de piata mondiala. Comisia Europeana estimeaza ca trecerea la tinta de 30% ar genera inca 2 milioane de locuri de munca directe si indirecte.

Cel mai mare potential in acest sens il are sectorul constructiilor, intrucat cladirile reprezinta 42% din consumul final de energie la nivel UE, iar lucrarile de eficienta energetica pot asigura jumatate din reducerile de emisii necesare pana in 2050 (adica 80% fata de nivelul din 1990). Investitiile in eficienta energetica au costuri negative, adica aduc intre 12 si 60 de euro pe tona de CO2 ne-emisa in sectorul cladirilor si intre 74 si 107 euro in sectorul industrial.

Conform strategiei in domeniul eficientei energetice, Romania are un potential de reduceri de 40%. In contextul cresterii pretului petrolului, importanta eficientei energetice creste: pretul petrolului se afla in ianuarie 2011 la 91 de dolari pe baril, iar dependenta Europei de importuri de petrol se estimeaza ca va atinge 62% din consumul total de energie in 2020.

Astfel, conform Comisiei Europene, trecerea la tinta de 30% reduceri de emisii ar avea ca efect economisirea a 14 miliarde de euro prin reducerea importurilor de petrol ca urmare a cresterii eficientei energetice (calculat la un cost de 88,4 dolari/baril).

"Raportul arata ca trecerea la o tinta de reduceri de emisii de 30% aduce cu sine beneficii in domeniul sanatatii si stimuleaza crearea de noi locuri de munca. Tarile din Europa Centrala si de Est trebuie sa joace un rol constructiv pentru ca acest obiectiv sa fie posibil", a declarat Thomas Wyns, Senior Policy Officer la Climate Action Network Europe.

Raportul ”30% - De ce ar trebui Europa să-şi consolideze acţiunile climatice până în 2020” a fost publicat in contextul in care Organizatia Mondiala a Meteorologiei a confirmat faptul ca 2010 a fost cel mai cald an inregistrat vreodata in istoria serviciilor meteo.

miercuri, 23 februarie 2011

Captarea si stocarea carbonului in Romania, reglementate prin Ordonanta de urgenta


Romania trebuie sa reglementeze urgent activitatile de captare si stocare a carbonului, riscand altfel declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana (CE).

In acest sens, Ministerul Mediului a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta ce stabileste cadrului juridic pentru stocarea geologica a dioxidului de carbon, in conditii de siguranta din punct de vedere al mediului, pentru a contribui la combaterea schimbarilor climatice.

”Orice intarziere a indeplinirii obligatiei Romaniei de transpunere a prevederilor Directivei CCS, pana la data de 25 iunie 2011 poate provoca prejudicii importante tarii noastre, prin posibilitatea declansarii din partea Comisiei Europene a procedurii de infringement”, se arata in proiect.

Potrivit documentului lansat ieri in dezbatere publica, termenul de transmitere a propunerilor de proiecte la nivel national este de trei luni de la lansarea programului, respectiv 9 februarie 2011.

”Ministerul Ecomiei este cel care centralizeaza proiectele. S-a cerut o decalare a termenului de transmitere. Noi am fi vrut ca baza legala sa existe pana la acea data ca sa se demonstreze ca Romania sustine acest domeniu”, a explicat Adriana Stoica, consilier superior in cadrul Ministerului Mediului.

Operatorii platesc monitorizarea pentru 30 de ani

Captarea si stocarea carbonului va deveni o solutie obligatorie pentru marii poluatori. Potrivit proiectului, aceasta solutie trebuie inclusa in planul de reducere a emisiilor de catre operatorii instalatiilor mari de ardere cu o putere electrica nominala mai mare sau egala cu 300 MW, pentru care prima autorizatie de construire inclusiv acordul de mediu sau dupa caz prima autorizatie integrata de mediu este emisa dupa data de 25 iunie 2009.

Poluatorii vor fi obligati sa plateasca chiar si dupa ce vor scapa de emisii. Siturile de stocare vor trece in gestionarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), iar operatorii vor fi obligati sa plateasca o contributie financiara ce acopera cel putin costul anticipat al monitorizarii pentru o perioada de 30 de ani.

Contributia financiara este folosita pentru a acoperi costurile suportate de ANRM dupa transferul de responsabilitate pentru a se asigura ca dioxidul de carbon este stocat in mod complet si permanent in siturile geologice de stocare dupa transferul de responsabilitate.

Operatorul unui astfel de sit risca amenzi de pana la 60.000 lei in cazul in care nu isi respecta obligatiile de a monitorizara instalatiile de injectare, complexul de stocare, inclusiv, acolo unde este posibil, pana de dioxid de carbon si, dupa caz, mediul inconjurator.

Sanctiunile pot ajunge pana la 100.000 lei, daca operatorul nu notifica autoritatile si nu ia masuri in cazul unor scurgeri sau a unor nereguli.

O centrala pe carbune produce pana la 6 milioane tone CO2

Romania detine un program demonstrativ CSC ce va identifica potentialului geologic de stocare de pe teritoriul tarii noastre. ”Programului national pentru captarea si stocarea a CO2 (CCS), cu orizont de timp 2020” a fost lansat oficial la Bruxelles, cu ocazia Zilei Nationale de 1 decembrie.

Captarea si stocarea carbonului este o tehnologie in curs de dezvoltare, aparuta ca potentiala solutie pentru reducerea emisiilor nocive eliberate prin arderea combustibililor fosili. Obiectivul CCS este acela de a elimina emisiile de CO2 de la marile surse fara a inchide instalatiile industriale.

Potrivit datelor Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), o singura centrala pe carbune de 1.000 MW produce 6 milioane de tone de CO2 in fiecare an, pe o durata medie de functionare de 40 de ani. Tehnologiile CCS permit captarea din CO2 emis de centralele electrice si de industria grea. Emisiile acestora nu sunt compuse numai din CO2, ci si din abur si azot. Tehnologiile CCS permit separarea carbonului de aceste componente.

Odata captat, carbonul este comprimat pentru a fi adus in stare lichida si deshidratat pentru transport si stocare. Folosind mecanisme naturale de stocare, dioxidul de carbon este injectat apoi sub pamant, la adancimi cuprinse intre 700 si 5.000 metri, in formatiuni geologice speciale. Locatiile cu cel mai mare potential de stocare sunt formatiunile litologice poroase cu solutie salina in pori, dar CO2 poate fi stocat si in zacaminte epuizate de petrol si gaze fiind reintrodus, practic, in locul de origine.

marți, 22 februarie 2011

Holcim da in judecata Comisia Europeana in cazul certificatelor de carbon furate


Holcim intentioneaza sa demareze o actiune in justitie impotriva Comisiei Europene pentru a putea recupera cele 1 milion de certificate de emisii de carbon care i-au furate in urma cu cateva luni din Registrul National, anunta Bloomberg.com.

Compania se va alatura procesului initiat luna trecuta de compania energetica italiana TCIE Srl, care cere 100.000 de euro pe zi din partea Comisiei dupa ce, in noiembrie, anul trecut, i-au disparut din conturi 268.000 de certificate de carbon. Ambele companii sunt reprezentate de acelasi avocat, Laurent Arnauts.

”Cazul castiga in importanta, deoarece cele 1,3 milioane de certificate reprezinta o valoare de circa 20 de milioane de euro”, a declarat Arnauts pentru Bloomberg.

Furturile de anul trecut au fost urmate de atacuri ale hackerilor asupra a cel putin trei registre nationale de certificate de carbon, cand peste 2 milioane de certificate au fost transferate ilegal. Aceast lucru a determinat Comisia Europeana, cea care reglementeaza piata europeana a emisiilor de carbon (ETS), sa impuna la 19 ianuarie o suspendare a activitatii tuturor celor 30 de centre din Europa. Doar 7 dintre ele si-au putut relua activitatea intre timp.

”Comisia Europeana nu poate dezvalui informatii despre certificatele furate decat autoritatilor statale. Suntem increzatori ca justitia va decide in favoarea CE”, a declarat un purtator de cuvant de la Bruxelles.

Avocatul celor doua companii a cerut Comisiei luna trecuta sa publice o lista a registrelor nationale care detin certificatele furate de la compania italiana TCIE. Un refuz al CE de a oferi nume si de a bloca tranzactiile ”da frau liber hotilor”, a declarat Arnauts.

”De vreme ce Comisia afirma ca are decat autoritatea de a bloca doar registrele nationale si nu conturile individuale, solicit suspendarea tuturor registrelor unde au fost ascunse aceste cretificate”, a mai spus acesta.

Pe 30 noiembrie, Holcim a anuntat ca i-au fost furate 1,6 milioane de certificate din conturile sale din Registrul National. Compania a reusit sa recupereze 600.000 de certificate si a cerut UE sa ajute la identificarea restului de certificate furate.

Procurorii romani beneficiaza de asistenta din Marea Britanie, Italia, Belgia, Israel si Liechtenstein pentru investigarea cazului.

luni, 21 februarie 2011

Marea Britanie schimba ora oficiala pentru a reduce consumul de energie

Batranul orologiu Big Ben va bate ora la care britanicii isi iau ceaiul cu un ceas mai devreme. Guvernului de la Londra planuieste sa alinieze fusul orar cu celelalte tari occidentale pentru a reduce consumul de energie, implicit a emisiilor de carbon, si pentru a atrage turistii.

Campania ”Lighter Later”, initiata in cadrul unei campanii mai largi de combatere a schimbarilor climatice, are ca obiectiv mutarea orei oficiale cu o ora mai tarziu, astfel incat britanicii sa beneficieze mai mult timp de lumina naturala si sa aprinda becurile mai tarziu. Potrivit activistilor de mediu, aceasta modificare ar reduce anual emisiile de carbon ale Marii Britanii cu aproape 500.000 de tone de CO2.

vineri, 18 februarie 2011

LONDRA (Point Carbon)

Institutul de cercetare danez, Unep Risoe, a previzionat o crestere a numarului de certificate CER (Certified Emission Reductions) care vor fi emise pana in 2013. Mai precis, agentia a estimat ca aproximativ 960 de milioane de certificate CER, rezultate din proiecte CDM (Clean Development Mechanism), se vor emite pana la sfarsitul lui 2012, cu 7 milioane mai mult fata de estimarea din luna precedenta. Numarul mare de certificate emise in luna ianuarie (50 milioane CER) si cele 100 de proiecte noi care au primit aprobarea ONU sunt factorii care au determinat regandirea cifrelor initiale.
In ceea ce priveste certificatele ERU (Emission Reduction Units) rezultate din proiectele JI (Joint Implemenation), analistii de la Point Carbon au previzionat aproximativ 120 milioane de certificate ce vor fi emise pana la sfarsitul lui 2012, anul in care expira prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto.

miercuri, 16 februarie 2011

Petrotel Lukoil, amendata cu 50.000 lei pentru poluare cu hidrocarburi


Garda de Mediu Prahova a amendat Petrotel Lukoil din Ploiesti cu 50.000 de lei, intrucat reprezentantii rafinariei nu au luat masurile necesare pentru prevenirea emisiilor de hidrocarburi in urma lucrarilor de revizie generala, informeaza Mediafax.

Potrivit sefului Garzii de Mediu Prahova, comisarul sef Stefan Popescu, instalatiile rafinariei au fost oprite sambata pentru revizia anuala, iar unele dintre acestea au fost pregatite cu abur pentru a fi curatate, operatiune in urma careia in aer au fost emise noxe, respectiv hidrogen sulfurat, care au creat disconfort olfactiv.

Pana in prezent, comisarii Garzii de Mediu Prahova nu au gasit dovezi potrivit carora rafinaria Petrotel Lukoil ar fi responsabila de poluarea inregistrata in Ploiesti duminica, atunci cand o statie de monitorizare a calitatii aerului amplasata in centrul orasului a inregistrat valori de benzen de 6 ori mai mari decat limita admisa ca medie anuala.

Sursa poluarii cu benzen ramane necunoscuta

Seful Garzii de Mediu Prahova a precizat ca autorizatia integrata de mediu pe care Petrotel Lukoil o detine nu prevede obligativitatea acestui agent economic de a automonitoriza valorile emisiilor de benzen.

Stefan Popescu a mai spus ca luni si marti comisarii de mediu din Prahova au continuat controalele la companiile petroliere, printre care Linde Gaz si rafinaria Vega, insa pana in prezent nu a fost identificata sursa poluarii.

Orasul Ploiesti a fost poluat cu benzen, duminica, o statie de monitorizare a calitatii aerului situata in centrul municipiului masurand valori de benzen de pana la sase ori mai mari fata de valoarea limita admisa ca medie anuala.

Zeci de ploiesteni, dar si locuitori ai comunelor Berceni si Barcanesti, situate in apropierea municipiului, au sunat la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112, acuzand un miros intepator care s-a simtit timp de cateva ore.

marți, 15 februarie 2011

Verificari la mai multe companii petroliere in cazul poluarii cu benzen de la Ploiesti


Autoritatile din judetul Prahova nu au identificat nici pana la aceasta ora sursa poluarii cu benzen care s-a inregistrat ieri la Ploiesti, Garda de Mediu Prahova facand in prezent verificari la mai multe companii, informeaza Mediafax.

Comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova (GMP), Stefan Popescu, a anuntat in aceasta dimineata ca reprezentantii Garzii de Mediu Prahova fac controale la mai multi agenti economici din Ploiesti si in zonele din apropierea municipiului.

Printre firmele care vor fi verificate se numara rafinaria Petrotel Lukoil, firma Lukoil Energy Gaz, care activeaza pe platforma rafinariei Petrotel, Rafinaria Vega, care face parte din grupul Rompetrol, Butan Gas si Shell Gaz, societate care are un punct de lucru in localitatea Negoesti, situata la cativa kilometri distanta de Ploiesti.

Potrivit GMP, verificarile au inceput de ieri la sediul rafinariei Petrotel Lukoil, unde s-a constatat ca instalatiile fusesera oprite pentru realizarea reviziei generale anuale si ca reprezentantii Lukoil Romania nu au notificat acest lucru, desi au aceasta obligatie.

Lukoil, amendata pentru alte nereguli

In registrul dispecerului se mentiona ca, ieri, in jurul orei 05.30, dispecerul din cadrul rafinariei Lukoil a fost anuntat de catre unul dintre inginerii coordonatori ca ”s-a spart linia V2 spre H-uri (alimentare compresoare facla care fusesera oprite)”, se arata in nota de constatare incheiata de Garda de Mediu. Seful Garzii de Mediu Prahova nu a putut explica nici ce inseamna si nici ce implica spargerea acelei linii din interiorul rafinariei.

Popescu a declarat ca rafinaria Petrotel Lukoil va fi amendata de Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru ca reprezentantii acesteia nu au respectat prevederile legale care ii obligau sa anunte autoritatile cu privire la incidentele care au avut loc pe platforma companiei.

In cursul anului 2010, Petrotel Lukoil a primit mai multe amenzi, in valoare totala de 300.000 de lei.

Totusi, Garda de Mediu nu va amenda Petrotel Lukoil pentru poluarea cu benzen, intrucat nu exista dovezi ca aceasta este sursa poluarii. Popescu a explicat ca, potrivit autorizatiei integrate de mediu emisa de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti, rafinaria Petrotel Lukoil are obligatia de a automonitoriza emisiile de noxe, insa autorizatia nu prevede si obligativitatea agentului economic de a monitoriza nivelul benzenului.

Poluarea nu a afectat sanatatea populatiei

Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova, medicul Cristian Vintilescu, a spus ca apelurile la 112 au semnalat doar disconfortul olfactiv, insa niciunul dintre apelanti nu a solicitat interventie medicala pe probleme de sanatate cauzate de poluare.

Orasul Ploiesti a fost poluat cu benzen, ieri, o statie de monitorizare a calitatii aerului situata in centrul municipiului masurand valori de benzen de pana la 6 ori mai mari fata de valoarea limita admisa ca medie anuala.

Astfel, la ora 07.05, statia amplasata in Piata Victoriei din Ploiesti a inregistrat o depasire la benzen cu o valoare de 28,54 micrograme pe metru cub, in conditiile in care valoarea limita de emisie pentru benzen, ca medie anuala, este de 5 micrograme pe metru cub.

Benzenul este o substanta inflamabila ce actioneaza violent cu oxidantii, acidul azotic, acidul sulfuric si halogenii, cauzand incendii. Poate fi inhalat, ingerat sau poate patrunde prin piele. Benzenul irita ochii, pielea si caile respiratorii. Expunerea la un nivel mai ridicat decat cel admis poate afecta sistemul imunitar. Este cancerigen pentru oameni, Centrul International de Cercetare a Cancerului incluzandu-l pe lista substantelor cancerigene de grupa 1 (rezervata pentru cel mai ridicat grad de risc), putand provoca leucemie.

luni, 14 februarie 2011

Bugetele nationale pentru reducerea emisiilor se vor epuiza cu 16 ani mai devreme


Statele lumii vor epuiza bugetul emisiilor de carbon la nivel global pentru prima jumatate a acestui secol pana in anul 2034, cu 16 ani mai devreme decat prevedea planul initial, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).

Potrivit analizei, tinta anuala globala de reducere a emisiilor pana in 2020 aproape s-a dublat, din cauza masurilor luate cu intarziere, ajungand de la 2% pe an in 2000, la 3,8% pe an pana in 2020.

Studiul a estimat rezultatele statelor G20 pana in prezent in ce priveste reducerea nivelului emisiilor de carbon in functie de PIB, incepand cu anul 2000, precum si diferenta pe care o are de parcurs fiecare stat in parte pentru a-si atinge obiectivele legate de reducerea emisiilor de carbon pana in 2050.

Indicele Economic al Emisiilor Reduse de Carbon elaborat de PwC analizeaza statele G20 din punct de vedere al unui model de crestere economica bazata pe un nivel redus al emisiilor de carbon si analizeaza cresterea PIB raportata la cresterea nivelului de emisii.

Statele concureaza pentru o economie verde

Potrivit studiului PwC, Brazilia si India au intrat cu un avantaj in ceea ce ar putea deveni cursa pentru cresterea economica verde intre statele G20.

„La nivel global, pana in 2050 trebuie sa emitem circa o zecime din emisiile de carbon pentru fiecare unitate din PIB pe care o producem, comparativ cu nivelul actual. Dar aceasta provocare variaza de la tara la tara. Brazilia, care trebuie sa isi reduca emisiile pana la numai o cincime din nivelul actual, va avea un drum mai putin dificil de parcurs, pentru ca a inceput deja sa ia masuri in acest sens. Cei care intarzie luarea de masuri se vor confrunta cu dificultati mult mai mari”, a adaugat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati din cadrul PwC Romania.

El a explicat ca agenda in domeniul schimbarii climatice a inceput sa se schimbe, trecand de la cooperarea politica la nivel global, la concurenta economica la nivel national.

”Ceea ce au descoperit un numar de state este ca o crestere economica bazata pe emisii reduse de carbon este benefica nu numai pentru mediul inconjurator, ci si pentru competitivitatea tarii respective in economia globala”, a mai spus Lupea.

Pentru fiecare tara a fost estimat un „buget al carbonului” pe 50 de ani, in cadrul unui buget general al carbonului la nivel global, care, daca ar fi indeplinit, ar duce la realizarea obiectivelor referitoare la stabilizarea emisiilor de gaze cu efect de sera, asa cum au fost acestea evidentiate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice („IPCC”).

vineri, 11 februarie 2011

Bruxelles (Comisia Europeana)

Comisia Europeana a aprobat deschiderea registrului de emisii de gaze cu efect de sera din Portugalia, dupa ce acesta a trecut de verificarile privind masurile de securitate. Acesta este cel de-al saselea registru redeschis, dupa suspendarea temporara a activitatii tuturor registrelor europene la mijlocul lunii ianuarie.

Profit cu 25% mai mare pentru Vestas in 2010


Cererea crescuta de pe piata britanica a turbinelor eoliene a ajutat compania Vestas, cel mai mare producator de turbine la nivel mondial, sa obtina un profit cu 25% mai mare anul trecut fata de 2009 si sa isi imbunatateasca perspectivele de vanzari pe viitor, potrivit „The Guardian”.

Livrarile totale de turbine in Marea Britanie au atins 530 de MW in 2010, fata de 120 MW cu un an inainte, principala contributie fiind din partea echipamentelor furnizate pentru cel mai mare parc eolian offshore construit vreodata, Thanet.

La sfarsitul primaverii, Vestas va deschide un centru de cercetare si dezvoltare in domeniul turbinelor eoliene, dupa o investitie de 50 de milioane de lire sterline. De asemenea, compania ia in calcul si deschiderea unei noi fabrici. In 2009, Vestas a inchis singura mare fabrica de turbine din Marea Britanie, situatia in Cowes, in ciuda unor proteste din partea activistilor de mediu.

Directorul Vestas, Ditlev Engel, a declarat ca Marea Britanie inca nu isi exploateaza intregul potential eolian si ca nu crede ca Guvernul britanic va duce la bun sfarsit planul de a instala miile de turbine offshore pentru care a anuntat investitii de 75 de miliarde de lire sterline.
Concurentii de la Siemens si Gamesa au dezvaluit intentia de a construi fabrici de componente pentru turbine pe coasta de est a Marii Britanii, insa directorul Vestas a declarat ca firma inca nu se implica si asteapta sa vada ce va urma.

In acelasi timp, Guvernul britanic a dat unda verde primului parc eolian offshore cu o aprobare pentru doi ani al grupului E.ON, care va instala turbine cu o capacitate de 230 MW pe coasta din Humberside, in estul Marii Britanii. Proiectul va furniza suficienta energie pentru a alimenta 150.000 de locuinte.

miercuri, 9 februarie 2011

Romania, tara cu cele mai mici taxe de mediu din Europa


Romania are cele mai mici taxe de mediu din Europa, iar colectarea acestora se face defectuos, se arata in studiul ”Analiza taxelor de mediu in Romania”, dat publicitatii astazi de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Studiul releva performanta redusa a fiscalitatii de mediu la noi in tara, fapt ce explica in mare masura de ce Romania nu reuseste sa-si promoveze in mod eficient obiectivele de protectie a mediului si dezvoltare durabila.

Cercetarea arata ca tara noastra are printre cele mai mici incasari din taxe de mediu ca procent din PIB, atat la nivel general cat si pe cele trei grupe principale: taxe pe energie, taxe pe transport si taxe de mediu si poluare.

In plus, Romania este singura tara din cele zece tari postcomuniste devenite membre ale UE in care incasarile din taxele de mediu ca procent din PIB au scazut dupa inceperea procesului de negociere cu UE.

Reprezentantii Ecopolis sustin ca mentinerea unor taxe pe energie mici nu pare sa fi avut nicio consecinta pozitiva. ”Romania continua sa detina economia cea mai ineficienta din punct de vedere energetic din Europa, dar in acelasi timp nu inregistreaza exporturi deosebite in domenii cu o intensitate energetica mare. Intre 2000 si 2006 nu s-a inregistrat decat un progres infim in domeniul eficientei energetice, Romania producand doar 67 Euro pentru fiecare tona de combustibil consumata, in comparatie cu 108 Euro in celelalte tari postcomuniste membre ale UE si 184 Euro in vechile membre ale UE”, se arata in studiu.

Colectare deficitara a taxelor si evaziune fiscala

Cercetarea scoate la iveala faptul ca, in pofida cresterii continue a incasarilor la Fondul de Mediu, pentru majoritatea taxelor de poluare incasarile sunt insignifiante in raport cu baza de venit. Aceasta in contextul in care statul are interesul de a colecta taxe pentru finantarea unor proiecte destinate protectiei mediului si pentru indeplinirea obligatiilor asumate la nivelul UE.

Evaziunea fiscala este de minim 75% in domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piata din Romania si de minim 50% in domeniul exploatarilor forestiere, arata studiul.

Acest lucru este cu atat mai grav cu cat taxele de poluare si folosire a resurselor sunt acele taxe destinate finantarii de proiecte pentru limitarea efectelor activitatilor umane asupra mediului.

Slaba colectare a veniturilor destinate Fondului pentru Mediu afecteaza capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile in domeniul protectiei mediului.

„Taxele de mediu nu numai ca pot determina ridicarea pretului resurselor la adevaratul lor cost (incluzand costul in termeni de poluare, afectarea sanatatii oamenilor etc.), dar reprezinta si o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finantarii unor proiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activitatilor umane asupra mediului. O politica de dezvoltare durabila este de neconceput in absenta unor politici eficiente de taxare in domeniul mediului”, a declarat Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

marți, 8 februarie 2011

Capacitatea instalata de energie eoliana a Romaniei va creste in acest an cu 55%


Capacitatea de productie a electricitatii in centrale eoliene instalata in acest an in Romania va fi de 703,5 MW, cu 55% peste cea de 454 MW din 2010, estimeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE), citata de Mediafax.

In 2009, in Romania existau turbine eoliene cu o putere cumulata de 14,1 MW, iar in 2010 capacitatea totala a ajuns la 462 MW. Astfel, Romania s-a plasat pe pozitia a saptea in UE dupa cresterea de volum.

"Exista contracte de racordare la reteaua de transport pentru 5.200 MW. Transelectrica, impreuna cu termocentrala de 800 MW pe care o construieste Petrom, pot sustine pana la 6.000 MW in turbine eoliene", a declarat Ionel David, consultant pe probleme de relatii publice la AREE.

Potrivit Transelectrica, la reteaua romaneasca de electricitate se mai pot conecta capacitati de pana la 3.500 MW in energie eoliana. Potentialul Romaniei in acest domeniu este de 14.000 MW instalati.

Sectorul eolian va avea 4.000 MW in 2013

Asociatia pentru Energie Eoliana apreciaza ca in 2012 vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar in 2013 capacitatea de productie va fi suplimentata cu inca 1.508 MW, astfel ca in Romania va exista o capacitate de productie din surse eoliene de 4.013 MW.

La nivelul UE, capacitatea totala de productie in turbine eoliene era la finele anului trecut de 84.074 MW.

Germania are cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmata de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) si Franta (5.660 MW).

Investitiile in parcuri de energie eoliana onshore se pot ridica pana la 1,5-1,7 milioane euro pe MW.

Asociatia are 85 de membri, in principal dezvoltatori de proiecte eoliene, dar si banci, case de avocatura, firme de consultanta, de constructii si transporturi.

luni, 7 februarie 2011

”Cincinalul” verde al chinezilor, un mega-plan cu efecte la nivel mondial


Planul pe 5 ani al Chinei, care va fi anuntat oficial in luna martie, este considerat a fi cel mai verde document strategic din istoria tarii si va avea implicatii mari pentru intreaga lume, anunta ”The Guardian”. Decretul ar putea afecta culoarea cerului, temperatura planetei si bunastarea a miliarde de oameni din afara granitelor chineze.

O armata de specialisti si cadre universitare au muncit pentru a pune bazele planului – al 12-lea de cand dictatorul Mao Zedong a implementat, in 1953, strategia in stil sovietic. Ei au avut una dintre cele mai ambitioase sarcini administrative din lume: sa stabileasca cursul pentru o tara de dimensiunea unui continent, cu o populatie de 1,4 miliarde de locuitori si o economie de 5.000 de miliarde de dolari, care creste cu doua cifre in fiecare an.

China este statul cu cele mai mari cantitati de emisii de gaze cu efect de sera, cu cel mai mare consum de energie si, se pare, cel mai poluat din lume.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), proiectul european de a mari obiectivul de reducere a emisiilor de la 20, la 30% in perioada 1990-2020 ar echivala cu 2 saptamani fara emisiile Chinei.

Taxe de mediu pentru populatie

Din informatiile publicatiei ”The Guardian”, varianta finala a documentului va include masuri de limitare a poluarii, promovarea tehnologiilor curate si introducerea unei taxe de protectia mediului.

”Taxa de mediu va exista. Este posibil sa fie introdusa la nivel national, dar exista si posibilitatea sa fie perceputa initial doar in anunite regiuni”, a declarat Ma Zhong, director al departamentului de mediu si resurse nationale din cadrul Universitatii Renmin.

O alta masura drastica ce ar putea fi implementata este limitarea accesului la energie. Hu Angang, profesor de economie la Tsinghua University si consultant pentru proiectul documentului, a spus ca a sfatuit guvernul sa stabileasca o limita a consumului de energie pentru a reduce in acest fel cantitatile de emisii.

Cu obiectivele economice pe care le are in prezent, China nu ar putea sa faca asta mai devreme de 2030. Pana la acea data, in ritmul actual de dezvoltare, cantitatea de emisii a Chinei s-ar putea dubla.

”Pentru prima oara, o tara care nu s-a dezvoltat inca are un proiect atat de curajos. Este o schimbare istorica, critica. Planul pentru 5 ani este oportunitatea Chinei de a conduce revolutia verde”, a spus Hu.

Cu toate ca cererea de carbune creste, orasele din China vor straluci folosind tot mai multa energie verde. Cantitatea instalata de energie eoliana s-a dublat de la an la an, in ultimii 4 ani, devenind, in 2010, un alt sector in care China a surclasat SUA, devenind nr.1.

Informatii despre apa si aer

Pe viitor, atentia se indreapta catre energia nucleara, care este de asteptat sa creasca de 10 ori in urmatoarea decada. Planuri mari exista si pentru sectorul hidro. Luna trecuta, Agentia Nationala a Energiei a anuntat ca in China se pregateste marirea capacitatii hidro cu 140 GW in urmatorii 5 ani, chiar daca acest lucru va avea un impact direct asupra unor importante situri ecologice.

Reteaua feroviara de trenuri rapide, care nu exista in 2008, va fi mai mare decat toate retelele din lume la un loc, peste doar 2 ani.

Anul trecut, China a investit 34 miliarde de dolari in tehnologii curate, comparativ cu cele 18 miliarde investite de SUA.

Autoritatile au facut progrese si in sistemul informativ. In utlimii 2 ani, singurele date si monitorizari in timp real ale poluarii aerului din Beijing erau furnizate de Ambasada SUA. De luna trecuta insa, cetatenii se pot informa in legatura cu calitatea aerului si apei din peste 100 de orase de pe site-ul Ministerului Mediului.

vineri, 4 februarie 2011

Din „burete” care absoarbe CO2, padurea amazoniana devine producator de emisii


Seceta care a afectat anul trecut padurea amazoniana a avut un impact masiv asupra incalzirii climatice globale, mai mare decat activitatea industriala si umana a SUA pe un an, se arata intr-un raport comun al oamenilor de stiinta britanici si brazilieni.

In cazul in care devin mai frecvente, perioadele de seceta grave precum cele din 2005 si 2010 risca sa transforme Amazonul – pana acum un „burete” de absorbtie al emisiilor de CO2 – intr-o sursa uriasa de gaze cu efect de sera, ceea ce va accelera fenomenul incalzirii globale, a declarat autorul principal al raportului, Simon Lewis, de la universitatea din Leeds.

Seceta de anul trecut a afectat o suprafata forestiera de trei milioane de kilometri patrati, fata de 1,9 milioane de kilometri patrati, in 2005. Totodata, seceta a fost mai intensa, provocand o mortalitate mai mare printre arbori si avand trei epicentre mari. In consecinta, arata raportul, padurea amazoniana nu a fost si nu va fi in masura sa absoarba in 2010 si 2011 cele 1,5 miliarde de tone de dioxid de carbon pe care le absoarbe in mod normal de-a lungul unui an.

Mai mult, arborii uscati vor elimina la randul lor cinci miliarde de tone de CO2 in anii urmatori, ceea ce va duce impactul total la opt miliarde de tone CO2, mai arata studiul.

Impreuna, cele doua perioade de seceta, din 2005 si 2010, au anulat deja cantitatile de CO2 absorbite de padurea amazoniana in ultimii 10 ani.
Seceta de anul trecut i-a luat prin suprindere pe oamenii de stiinta, care estimasera ca seceta din 2005 a fost un fenomen care se produce in medie o data la un secol.

joi, 3 februarie 2011

Romania, pe locul 7 in UE dupa cresterea capacitatii instalate de energie eoliana in 2010


Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, la 462 MW, plasandu-se pe pozitia a saptea in UE dupa cresterea de volum, insa este in continuare cu mult in urma altor state membre in aceasta privinta, informeaza Mediafax.

Astfel, daca ponderea energiei eoliene in totalul consumului intern este de 24% in Danemarca, 14% in Spania si Portugalia, circa 10% in Irlanda si Germania si 5,3% la nivelul UE, in Romania numai 1,6% din electricitatea folosita provine din centrale eoliene.

Spania a reusit anul trecut cea mai puternica crestere in volum a capacitatii de generare de energie eoliana, instaland 1.516 MW, urmata de Germania (1.493 MW), Franta (1.086 MW), Marea Britanie (963 MW), Italia (948 MW), Suedia (604 MW), Romania (448 MW), Polonia (382 MW), Belgia (350 MW), Portugalia (345 MW) si Danemarca (327 MW), potrivit unui raport al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana EWEA.

Restul statelor membre UE au instalat in total 800 MW in energie eoliana in 2010. Germania are cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmata de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) si Franta (5.660 MW).

La nivelul UE, capacitatea instalata anul trecut se ridica la 9.259 MW, iar capacitatea totala de productie de la finele lui 2010 era de 84.074 MW.

Potrivit Transelectrica, la reteaua romaneasca de electricitate se mai poate conecta capacitate de pana la 3.500 MW in energie eoliana.

In Romania sunt in pregatire sau in derulare numeroase proiecte de energie eoliana, dezvoltate de companii precum CEZ (350 MW), Iberdrola (500-600 MW), Verbund (200 MW), Energias de Portugal (230 MW) sau Continental Wind Partners (232 MW).

Investitiile in parcuri de energie eoliana onshore se pot ridica pana la 1,5-1,7 milioane euro pe megawatt.

miercuri, 2 februarie 2011

Pretul energiei ar putea creste dupa ce FMI a solicitat Romaniei liberalizarea pietei energie


Fondul Monetar International (FMI) a cerut in aceasta dimineata, intr-o intalnire cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul, potrivit Mediafax.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

Ministrul a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Cu toate acestea, modificarea preturilor pare inevitabila, in contextul in care, in prezent, aproape toti producatorii de electricitate din Romania sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias au preturi de productie stabilite de ANRE.

Romania, evaluata de expertii FMI

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul preturilor reglementate ale gazelor si electricitatii.

Discutiile din aceasta dimineata au avut loc in contextul verificarii, de catre reprezentantii FMI, a indeplinirii obligatiilor asumate de Romania.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

marți, 1 februarie 2011

Urmarire penala declansata de DIICOT in cazul certificatelor de carbon furate de la Holcim


DIICOT a inceput urmarirea penala "in rem" in cazul in care Holcim a sesizat transferul neautorizat a 1,6 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera in valoare de 24 milioane de euro, procurorii solicitand comisii rogatorii in Italia, Marea Britanie, Belgia, Israel si Liechtenstein, relateaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala fac cercetari in dosarul penal nr. 332/D/P/2010 pentru acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, informeaza, luni, DIICOT.

In acest caz, in 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA, prin reprezentantii sai legali, a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca, in 16 noiembrie 2010, au fost initiate zece operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (Registrul National GES).

In total, au fost transferate neautorizat un numar de 1.600.000 de certificate, in valoare de aproximativ 24.000.000 de euro (valoarea de piata a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro), arata procurorii DIICOT.

"In acest caz, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale "in rem", sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 si art. 44 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003 si au obtinut autorizatii in vederea efectuarii de perchezitii asupra unor sisteme informatice", potrivit sursei citate.
In cauza au fost transmise cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel, pentru obtinerea de date si informatii necesare legalei solutionari a cauzei.

Procedurile administrative legate de tranzactiile cu certificate CO2 nu au fost demarate la initiativa autoritatilor judiciare romane, masurile apartinand, in exclusivitate, institutiilor cu competente in domeniu, precizeaza DIICOT.

Conturile Holcim Romania ar fi fost atacate de o retea internationala de crima organizata, "foarte probabil" aceeasi care a atacat si registrele de CO2 din Austria, Cehia si Grecia, relateaza "Gandul", in editia de luni, citand surse apropiate anchetei.

"Accesul neautorizat a fost depistat pentru ca, desi reprezentantii Holcim Romania autorizati sa acceseze conturile nu erau activi in momentul respectiv, acestia au primit automat informatii potrivit carora in conturile noastre aveau loc actiuni", au precizat, pentru "Gandul", reprezentantii Holcim.

In urma depistarii accesului neautorizat au fost recuperate 600.000 de certificate. Celorlalte certificate insa, in valoare de 15 milioane de euro, li s-a pierdut urma, cunoscandu-se doar faptul ca au fost transferate, initial, intr-un cont din Liechtenstein, de unde au fost tranzactionate si retranzactionate, ajungand in conturi din Marea Britanie, Franta si Cehia, iar de aici, foarte probabil, mai departe, potrivit cotidianului citat.

Reprezentantii celor 27 de state europene au discutat, in 21 ianuarie, cu privire la imbunatatirea sistemelor de securitate a registrelor, iar Comisia Europeana a anuntat ca este determinata sa prelungeasca moratoriul asupra tranzactiilor, pana cand securitatea registrelor nationale va fi pusa la punct. Anterior, din Registrele Nationale ale Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera din Austria, Cehia si Grecia fusesera sustrase aproximativ doua milioane de certificate CO2, informa Bloomberg.

Ministerul Mediului a precizat, pentru "Gandul", ca Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera nu are probleme de securitate. "Furtul de certificate a fost realizat prin «atac la identitate», adica prin obtinerea neautorizata a credentialelor (username si parola) unuia dintre reprezentantii autorizati ai operatorului. Aici nu este vorba de siguranta registrului, ci de siguranta calculatoarelor de pe care se face logarea la registru. Ele trebuie sa indeplineasca cele mai stricte masuri de securitate. Pentru a preveni acest tip de frauda, trebuie ca utilizatorii registrului sa-si ia toate masurile de securitate si sa nu se logeze la registru decat dintr-un sistem securizat si de preferat de la locul de munca, pentru a putea fi identificate atacurile la datele confidentiale ale utilizatorilor. In ce priveste siguranta Registrului, el indeplineste toate cerintele de securitate cerute de catre Comisia Europeana si Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice", se arata in precizarea Ministerului Mediului.

Pe de alta parte, reprezentantii Holcim au sustinut ca s-au aplicat toate regulile necesare si s-au respectat protocolul de securitate si legislatia oficiala in cadrul acestui proces.