vineri, 29 octombrie 2010

Proiect olandez de captare a carbonului primeste 150 milioane de euro de la UE


Comisia Europeana a decis ieri sa acorde 150 milioane de euro pentru un proiect demonstrativ de captare si stocare a carbonului desfasurat de companiile de energie si gaze din Olanda, E.ON si GDF Suez.

Proiectul celor doua companii consta in construirea unei centrale echipate cu tehnologie de captare si stocare a carbonului in zona portuara a orasului Roterdam care va capta dioxidul de carbon emis de o centrala pe carbune din apropiere apartinand grupului E.ON.

Capacitatea centralei de captare a emisiilor de CO2 va fi de aproximativ 1,1 milioane de tone de CO2 anual. Acestea vor fi transportate printr-o conducta si inmagazinate pe fundul Marii Nordului.

„Proiectul olandez de captare si stocare a carbonului va contribui la atingerea obiectivelor de mediu pe care Uniunea Europeana si le-a propus pana in 2020”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul pentru concurenta Joaquin Almunia.

joi, 28 octombrie 2010

Legislatia incompleta din domeniul energiei regenerabile alunga investitorii

Romania are un potential foarte mare in domeniu productiei de energie din surse regenerabile insa in acest moment nu este atractiva pentru investitori din cauza reglementarilor incomplete, au aratat astazi participantii la conferinta ”Green. The future of Energy”, organizata de Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) in parteneriat cu compania de avocatura CMS Cameron McKenna.

”Romania va avea obligatia de a asigura o cota de 24% energie din surse regenerabile pana in 2020. Ceea ce s-a realizat in ultimii 5 ani este foarte putin comparativ cu alte state, chiar si cu Bulgaria. Problema cu care ne confruntam astazi este una de reglementare. Nu este deloc atractiv pentru un investitor sa investeasca astazi in Romania din cauza lipsei de claritate”, a afirmat Gabriel Sidere, Managing Partner in CMS Cameron McKenna. El a facut referire la normele de aplicare ale Legii 220 privind promovarea energiilor din surse regenerabile in absenta carora legea se implementeaza partial.

Mult-asteptatele norme de aplicare ar putea fi finalizate de ANRE in luna noiembrie, potrivit unui anunt facut azi de ANRE. Potrivit Mariei Manicuta, director in cadrul ANRE, institutia ar putea finaliza luna viitoare Legea 139 ce modifica si completeaza Legea 220, iar odata cu ea am putea avea si normele de aplicare. Manicuta a mai spus ca atat legea, cat si normele de aplicare ar putea fi avizate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului.

Potential de 9 ori mai mare decat se produce acum

”In acest moment Romania are, potrivit Transelectrica, 350 MW instalati de energie din surse regenerabile. Exista avize pentru 4.700 MW, deci vorbim de 4.000 MW nerealizati. Chiar daca au fost acordate avize de racordare pentru 4.700 MW, dorintele investitorilor sunt mult mai mari si mi s-au comunicat cifre care insumeaza pana la 22.000 MW”, a mai spus Sidere.

Reprezentantul CMS a afirmat ca Romania ar putea acoperi un necesar de aproape 9 ori mai mare decat capacitatea realizata astazi, ceea ce ar aduce tarii noastre investitii de miliarde de euro.

Potrivit presedintelui Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, in momentul de fata acest lucru nu se intampla din cauza lipsei de predictibilitate din sistem, inexistentei normelor de aplicare si incertitudinii privind acordarea certificatelor verzi.

Principalele oportunitati pe care Romania le-ar putea avea din dezvoltarea energiilor din surse regenerabile sunt legate de dezvoltarea cercetarii pentru tehnologii tot mai performante, in special in domeniul tehnologiei fotovoltaice, dar si eoliene si de dezvoltarea zonelor rurale (din Dobrogea). Pe de alta parte, energia din surse regenerabile ar putea asigura cererea de energie din zonele izolate, unde conectarea la retea nu s-ar putea face decat cu costuri enorme.

UE ne obliga sa folosim mai multa energie verde

Anul acesta Romania este obligata, potrivit angajamentelor asumate la nivel european, sa foloseasca energii din surse regenerabile in proportie de 8,3% din totalul de energie consumat. Potrivit estimarilor, procentul este asigurat in prezent, insa acesta va creste progresiv pana in 2020, cand energia verde va trebui sa aiba o pondere de peste 20% din consumul total de energie.

Potrivit lui Marian Cernat, director in cadrul Transelectrica, cresterea cantitatii de energie regenerabila se poate face si prin imbunatatiri aduse sistemului: o serie de cerinte si de standarde ale centralelor, retele de transport noi sau cresterea capacitatii pe liniile existente si o serie de reglaje in sistem.

”Sunt un pic speriat de cifrele pe care le aud. Avem semnate contracte de peste 3.700 MW, avize de racordare pentru 4.700 MW si studii in faza 1 si 2 pentru cate 11.000 MW. Cifra finala ar putea ajunge la peste 31.000 MW instalati. Sunt convins ca nu se vor instala toti, dar avem obligatia de a ne asigura ca toate proiectele se vor implementa durabil. Asta inseamna sa avem energie din surse regenerabile, sa atingem cotele la care s-a angajat Romania, iar investitorii sa-si recupereze investitiile”, a declarat acesta.

miercuri, 27 octombrie 2010

Industria europeana finanteaza senatorii climato-sceptici din SUA


Nume grele ale industriei europene, precum companiile germane Bayer si BASF sau cele franceze Lafarge si GDF-Suez, au sustinut financiar campaniile electorale ale mai multor senatori americani care neaga efectele negative ale schimbarilor climatice, dezvaluie un raport al retelei de ONG-uri Climate Action Network Europe, citat de "Le Monde".

Documentul arata ca, in 2010, ”cei mai mari poluatori europeni” au varsat peste 306.000 de dolari in conturile alesilor climato-sceptici care se opun vehement adoptarii pachetului legislativ de lupta impotriva schimbarilor climatice.

Studiul se bazeaza pe cifrele publicate luna aceasta de comisia electorala federala americana, cu ocazia alegerilor pentru Senat de pe 2 noiembrie. Acestea detaliaza sumele primite de fiecare senator si numele donatorilor, conform politicilor americane de transparenta privind finantarea campaniilor electorale.

”Un grup format din cei mai mari producatori europeni de dioxid de carbon finanteaza campaniile politice ale unora din cei mai ferventi opozanti ai legislatiei impotriva schimbarilor climatice care se negociaza in Senatul american”, afirma autorii raportului. Ei subliniaza faptul ca aceleasi companii europene fac lobby impotriva reducerii drastice a emisiilor de gaze cu efect de sera in Europa aducand ca argument tocmai faptul ca nu trebuie facut nimic pana cand Statele Unite nu actioneaza ferm in acest sens.

Raportul mai arata ca producatorul francez de ciment Lafarge, responsabil de 15 milioane de tone de emisii in 2009, a varsat 34.500 de dolari, iar GDF-Suez – 21.000 de dolari, catre alesii americani care se opun crearii unei piete a carbonului in SUA. Cel mai generos donator, arata raportul, a fost grupul farmaceutic german Bayer, cu 108.000 de dolari, urmat de compania BASF, cu 61.500 de dolari.

marți, 26 octombrie 2010

Parcurile eoliene de la Galati ar putea produce cat doua unitati de la Cernavoda, insa investitiile se impiedica in birocratie

Teoretic, sunt in derulare peste 20 de investitii. Practic, totul este doar pe hartie. Judetul Galati este propice producerii de energie verde eoliana pentru ca pe parcursul intregului an viteza vantului este constanta la 6 metri pe secunda.

Partea de sud a Moldovei este, dupa Dobrogea, a doua regiune ca mare potential pentru producerea de energie eoliana. Din acest motiv, in ultimii patru ani au aparat o sumedenie de proiecte de parcuri de mori de vant in judetul de la Dunare.

Au fost vizate localitati ca Maciseni (comuna Corni), Beresti-Meria, Frumusita, Corod, dar si Vanatori, Schela, Smardan, Tulucesti, Cuca, Slobozia Conachi, Baleni, Jorasti, Ganesti, Varlezi, Craiesti, Cudalbi si Pechea.

luni, 25 octombrie 2010

GDF SUEZ nu investeste in eoliene pana nu se clarifica legea in domeniu

Grupul francez GDF SUEZ, prezent pe piata romaneasca a distributiei si furnizarii de gaze naturale si electricitate, asteapta clarificarea cadrului legal privitor la sustinerea energiilor regenerabile pentru a incepe constructia primelor sale turbine eoliene in Romania, anunta Mediafax.

"Sunt voci care spun ca la inceputul anului viitor cadrul legal va fi definitivat. Noi avem unele indoieli si am decis ca pana aceste chestiuni nu vor fi clarificate sa nu investim in productia de energie in turbine eoliene in Romania", au declarat, miercuri, surse din GDF SUEZ.

Potrivit acestora, grupul va intra pe piata productiei de energie in turbine eoliene cel mai probabil prin achizitia unui dezvoltator de proiecte eoliene. "Ne focusam pe proiecte medii, de 50-60 MW instalati", au mai spus sursele.

Legea privind sistemul de promovare al productiei de energie electrica din surse regenerabile a fost promulgata in luna iulie, dar mai are nevoie de elaborarea legislatiei secundare de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, precum si de avizul Comisiei Europene.
Potrivit unor surse, presedintele Consiliului Concurentei se afla la Bruxelles pentru a discuta pe tema acestei legi.

vineri, 22 octombrie 2010

Energiile alternative vor crea perdanti intr-o lume post-hidrocarburi


Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea "perdanti intr-o lume post-hidrocarburi", precum Arabia Saudita, Iran, Irak, cateva state din zona Golfului Persic, dar si Rusia si Venezuela, afirma un studiu realizat de compania de consultanta a celebrului futurolog Alvin Toffler, semnatarul cartilor ”Al Treilea Val” sau ”Socul Viitorului”.

Acelasi studiu, realizat de Toffler Associated si citat de AFP, arata ca SUA vor ajunge sa depinda de China pentru a se aproviziona cu sapte metale rare indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar si a unor dispozitive si produse specifice, precum radarele, armamentul, instalatiile eoliene si automobilele hibrid.

In acelasi timp, China isi va consolida statutul de putere economica majora, se va alia cu Brazilia si cu India pentru a influenta ratele de schimb ale monedelor, dar si cu Venezuela si cu cateva state africane pentru a-si asigura necesarul energetic.

Desprinderea de industria alimentara

Schimbarile climatice vor genera o serie de conflicte, iar topirea ghetarilor va conduce la descoperirea unor noi zacaminte minerale si petroliere. Cresterea nivelului apelor marilor si oceanelor va provoca o deplasare masiva a populatiei din zonele de coasta.

Totodata, prognozeaza parintele futurologiei, in urmatoarele patru decenii, din ce in ce mai multi oameni isi vor cultiva propriile legume si isi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai putin de marii producatori si distribuitori din industria alimentara.

Fenomenul de imbatranire a populatiei va conduce la cresterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile si cu ingrijirile acordate persoanelor in varsta, iar sistemul american al asigurarilor de sanatate va inceta sa existe in forma sa actuala.

Internetul ne va scuti de mersul la birou

In 1970, Alvin Toffler declara ca stiinta si tehnologia se vor dezvolta intr-un ritm atat de rapid, incat cei mai multi oameni nu vor putea sa "digereze" acest aflux de informatii si vor fi tentati sa se "deconecteze" de la acest ritm de viata mult prea trepidant.

Multe dintre previziunile sale, referitoare la rapiditatea transmiterii de informatii, acceptarea mariajelor homosexuale si accelerarea ritmului de producere a catastrofelor ecologice, s-au adeverit in anii care au urmat.

Pentru urmatoarele decenii, studiul actual arata ca Internetul de mare viteza va deveni o veritabila norma in domeniu, iar videoconferintele - o practica curenta in zilele noastre - le vor permite angajatilor din viitor sa nu mai mearga la birou si sa lucreze din orice colt din lume.

Totodata, rapiditatea cu care vor fi transmise informatiile va conduce omenirea in era "petabyte-ului", o unitate de masura de stocare si de putere informatica superioara deja mult uzitatului gigabyte.

Femeile vor ocupa tot mai multe posturi importante, de conducere, procentul urmand sa atinga un nivel de neimaginat in urma cu cativa ani.
Alvin Toffler, nascut in 1928, este una dintre cele mai influente voci din domeniul afacerilor si din cel intelectual. Odata cu publicarea primei sale lucrari, "Socul viitorului", Toffler a creat o noua disciplina, futurologia, bazata pe studiul schimbarii si pe impactul pe care aceasta il are asupra afacerilor si culturii. Gratie lui Toffler, futurologia este considerata in prezent stiinta care defineste fortele si tendintele care modeleaza viitorul in economia actuala, bazata pe informatii.

Printre celelalte volume publicate de Alvin Toffler, devenite bestseller la scurt timp dupa publicare, se numara "Al Treilea Val", "Razboi si antirazboi", "Puterea in miscare" si, recent, "Crearea unei noi civilizatii".

joi, 21 octombrie 2010

Turbinele eoliene de la Cernavoda vor fi gata in cateva saptamani

Compania portugheza Energias de Portugal (EDP) a finalizat constructia parcului eolian de la Pestera si va incheia in cateva saptamani realizarea turbinelor eoliene de la Cernavoda, ambele proiecte fiind evaluate la peste 300 milioane de euro.

"Probabil ca in cateva saptamani va fi finalizat si parcul de la Cernavoda", a declarat, ieri, directorul general al firmei de consultanta in domeniul eolian Wind Expert, Alexandru Teodorescu.

Proiectul de la Pestera va avea o capacitate instalata de 90 de MW, iar cel de la Cernavoda 138 MW. Cele doua parcuri sunt localizate la circa 10 kilometri unul de celalalt, langa canalul Dunare - Marea Neagra si Centrala Nucleara de la Cernavoda.

miercuri, 20 octombrie 2010

Hidroelectrica vinde energie sub pretul pietei


Hidroelectrica vinde energie prin contracte bilaterale la preturi mult mai mici decat cele de pe bursa, arata un raport al Consiliului Concurentei, citat de Euractiv. Raportul a fost realizat impreuna cu Centrul Roman de Politici Economice (CRPE) si Societatea Academica Romana (SAR).

Potrivit cercetarii, Hidroelectrica a scos pe OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica din Romania) o cantitate de energie de 1,7 Twh, aceasta fiind vanduta imediat catre Arcelor Mittal, la pretul de 138 lei/MWh, in conditiile in care pretul de piata era de 160 lei/MWh. Doar din aceasta tranzactie, Hidroelectrica a pierdut circa 21 milioane de lei, se arata in raport.

”Ni se pare firesc, de pilda, ca firmele de stat sa fie supuse legislatiei privind achizitiile publice, adica sa cumpere prin licitatie produse la cel mai mic pret pentru o calitate acceptabila, in asa fel incat managementul sa minimizeze costurile in beneficiul actionarului. Un principiu similar ar trebui sa se aplice si vanzarilor, adica firmele de stat sa fie obligate sa vanda cui da mai mult, ca sa ne asiguram ca firma de stat isi maximizeaza si veniturile (MECMA)”, considera reprezentantii Consiliul Concurentei.

Ministerul Economiei a emis Ordinul nr. 445/2009 prin care producatorii de stat de electricitate sunt obligati sa vanda transparent, prin OPCOM, celui care ofera cel mai bun pret. Ordinul nr. 445/2009 se aplica companiilor de stat din sectorul energie, mai putin Hidroelectrica, societatea care produce cea mai ieftina energie.

Contractele paguboase au fost prelungite

Jumatate din contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost deja prelungite pana in 2018. Este vorba de celebrele contracte incheiate cu statul roman de ”baietii destepti” din energie. Informatia a fost confirmata chiar de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

Intrebat de HotNews.ro care este soarta acestor contracte bilaterale, David a spus ca jumatate din ele au fost renegociate si prelungite, doua se afla in justitie in vederea rezilierii, iar restul vor ramane asa cum sunt in prezent deoarece, in cazul acestora, nu s-a ajuns la nicio intelegere. Directorul Hidroelectrica a spus ca in momentul de fata sunt in derulare ”in jur” de 14 contracte bilaterale, printre care se numara cele cu Alro, Energy Holding, Luxten Lighting si Electromagnetica.

Preturi preferentiale pentru greii din energie

Potrivit unor date furnizate de Hidroelectrica Ziarului Financiar, lista cuprinde 17 companii care iau direct energie hidro: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vanzare, CEZ Distributie, E.ON Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galati si Compania Nationala a Huilei.

In cazul ArcelorMittal exista un contract valabil doar pentru 2010 de vanzare a unei cantitati de 1,7 TWh (terrawatt ora) de energie electrica la un pret de 138 lei MWh. Acesta nu este unul dintre renumitele contracte incheiate in perioada 2002-2004 la preturi preferentiale si care urmau sa expire in 2013-1014, precum contracte cu Alro, Energy Holding, Electromagnetica, Buzmann, Enol, Europec, Luxten Lighting si Elsid.

Pretul mediu vehiculat pentru energia vanduta prin contractele bilaterale este de 125 lei/Mwh, in conditiile in care pretul de productie este de 93 lei/Mwh, iar pe piata libera ajunge la 160 lei/Mwh.

marți, 19 octombrie 2010

Cat de tare va bate vantul peste 20 de ani


Justificate sau nu, temerile iscate de o posibila avarie globala a energiei electrice, cauzata de exploziile solare prognozate de NASA pentru anul 2013 sau inversarea polilor magnetici ai Terrei (ultima a avut loc in urma cu 780.000 de anii) i-au facut pe specialisti sa-si indrepte din ce in ce mai mult atentia asupra surselor alternative de electricitate. Este si cazul energiei eoliene, o sursa de energie regenerabila generata din puterea vantului, care la ora actuala asigura peste 1% din necesarul mondial de energie electrica.

Potrivit unui nou raport realizat de expertii unui grup industrial de profil, afiliat la organizatia ecologista Greenpeace, in urmatorii 20 de ani energia eoliana va asigura o cincime din necesarul total de electricitate al planetei. Conform statisticilor din domeniu, piata globala a energiei eoliene a crescut cu 41,7% in ultimul an, depasind media cresterii anuale inregistrate in ultimii 13 ani, de doar 28,6%.

luni, 18 octombrie 2010

Ajutoare de 20 miliarde lei pentru energia in cogenerare


Producatorii de energie electrica si termica in centrale de cogenerare de inalta eficienta, care realizeaza economii de combustibil de cel putin 10%, vor primi, in perioada 2011-2023, ajutoare de stat in valoare totala de 20,28 miliarde de lei (4,75 miliarde de euro), informeaza Mediafax.

"Durata schemei de sprijin este necesara in vederea inlocuirii treptate a tuturor instalatiilor de cogenerare existente, atragerii de investitii in sectorul de producere in cogenerare dar si esalonarii in timp a efortului investitional initial. (...) Schema de sprijin se aplica in perioada 2011-2023", se arata intr-un document elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta.

Schema de sprijin are ca scop acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia, in conditiile in care costul de productie este mai mare decat pretul de vanzare.

Centralele de cogenerare de inalta eficienta produc energie cu randamente mai mari decat cele conventionale, ceea ce permite realizarea de economii de resurse primare si implicit reducerea emisiilor de CO2.

Producatorii de energie electrica in cogenerare din Romania detin 20,5% din piata de profil. Cea mai mare parte a energiei este produsa in hidrocentralele, termocentrale si in singura unitate nuclearelectrica, cea de la Cernavoda.

"In aceste conditii, mentinerea in piata a centralelor de cogenerare, ce realizeaza economii de combustibil fata de producerea separata, dar inregistreaza costuri de producere semnificativ mai mari, nu poate fi realizata fara acordarea unui sprijin. Este preconizata insa reducerea graduala a sprijinului in conditiile necesitatii introducerii treptate a costurilor de mediu implicate de utilizarea combustibililor fosili in producerea energiei electrice in centralele termoelectrice", potrivit documentului citat.

In Romania aproximativ sapte milioane de cetateni sunt alimentati cu energie termica produsa in centrale in cogenerare. Aceste unitati sunt insa invechite, fiind dotate cu tehnologie din anii 1960-1970.

vineri, 15 octombrie 2010

OMG-urile, pe masa Consiliul de Mediu de la Luxemburg

Reglementarile privind organismele modificate genetic (OMG) la nivel european ar trebui sa tina cont de implicatiile socio-economice ale introducerii lor pe piata, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely in cadrul Consiliul de Mediu de la Luxemburg. Oficialul a precizat ca tara noastra va lua in calcul inclusiv riscurile asupra mediului, inainte de a lua o decizie pe tema OMG-urilor.

„Romania solicita Raportul Comisiei privind implicatiile socio-economice ale introducerii pe piata a OMG-urilor, precum si rezultatele revizuirii de catre EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor – n.r.) a liniilor directoare privind evaluarea riscului asupra mediului”, a precizat ministrul mediului si padurilor.

El a subliniat necesitatea elaborarii, de catre Comisia Europeana, a unei liste de criterii pentru interzicerea cultivarii OMG-urilor, precum si a unei proceduri care sa permita Comisiei o evaluare a motivelor si justificarilor corespunzatoare pe care statele membre intentioneaza sa le prezinte pentru aceasta interzicere.

In ceea ce priveste problematica schimbarilor climatice, ministrul a explicat ca „pentru operationalizarea unui angajament mai ambitios, orice decizie de trecere la o tinta mai ridicata nu poate fi luata inainte de a avea o analiza clara a costurilor si beneficiilor la nivelul fiecarui stat membru”.

Principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii au fost: propunerea de Regulament privind posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor, pregatirea participarii UE la cea de-a zecea reuniune a Partilor la Conventia privind diversitatea biologica, care va avea loc la Nagoya, in perioada 18-29 octombrie 2010, precum si problematica schimbarilor climatice din perspectiva europeana.

joi, 14 octombrie 2010

Peste 20 de ani, o cincime din piata mondiala a energiei va fi asigurata de eoliene


Energia eoliana ar putea furniza o cincime din productia de electricitate la nivel mondial in urmatorii 20 de ani, potrivit unui studiu publicat ieri de organizatia Greenpeace in colaborare cu o organizatie profesionala din domeniu.

Piata mondiala a energiei eoliene a cunoscut o crestere de 41,7% in 2009 si o crestere medie de 28,6% pe an in ultimii 13 ani, a explicat Steve Sawyer, secretar general al Global Energy Wind Council (GWEC), citat de ”Le Monde”.

Potrivit celui mai optimist scenariu, capacitatea totala a eolienelor instalate in 2020 va fi de 2600 de terawati/ora (TWh), respectiv intre 11,5% si 12,3% din cererea mondiala de electricitate. In 2030, aceasta forma de energie ar putea produce 5.400 TWh, adica intre 18,8 si 21,8% din cererea mondiala, mai arata raportul.

Un alt scenariu mai moderat, realizat pe baza prognozelor facute de Agentia internationala de energie a ONU, situeaza la 4,8% procentul productiei mondiale pe baza de energie eoliana in 2020, ceea ce reprezinta o triplare a actualei productii.

”De mai bine de zece ani, performantele industriei eoliene ne-au depasit mereu previziunile optimiste”, a declarat Sawyer, exprimandu-si increderea in primul scenariu.

Potrivit aceluiasi raport, cantitatea de CO2 emisa anual la sfarsitul deceniului viitor va fi de cel putin 1,6 miliarde de tone. Aceasta va atinge 3,3 miliarde de tone pe an pana la sfarsitul anilor 2030.

miercuri, 13 octombrie 2010

Finantare australiana pentru proiectul de stocare a carbonului de la Turceni


Romania va primi o finantare substantiala din fondurile de 18 milioane de dolari australieni pe care Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institute din Canberra, Australia, le-a alocat pentru sase proiecte internationale de captare si stocare a carbonului, relateaza portalul de stiri bloomberg.com.

Potrivit unui comunicat al CCS Institute, proiectul demonstrativ din Romania va fi finantat cu 2,55 milioane de dolari australieni (1,8 milioane de euro) si are ca scop captarea a 1,5 Mtpa de emisii de carbon provenite de la o unitate a centralei de la Turceni, din Oltenia. Carbonul recuperat va fi transportat prin conducte de gaze naturale deja existente, urmand sa fie stocat in formatiuni acvifere saline din apropierea centralei.

In prima faza va fi realizat un studiu de fezabilitate pentru captarea, transportarea si depozitarea carbonului. Studiul va reevalua obiectivele si strategia proiectului, precum si tehnologiile care vor fi folosite. Totodata, acesta va calcula costurile totale ale proiectului si calendarul de implementare.

Investitia de la Turceni se numara printre cele sase proiecte internationale selectate de CCS Institute sa primeasca fonduri. Aproximativ 2,3 milioane dolari vor fi destinate proiectului CarbonNet din statul Victoria (Australia), 1,8 milioane dolari pentru proiectul Callide Oxyfuel din Queensland. Restul banilor vor fi alocati pentru Rotterdam CCS Network (Olanda), Proiectul Demonstrativ CCS Turceni (Romania), Centrul de Energie Tenaska Trailblazer si Tenaska New Technologies Corp (SUA).

Australia vrea sa diminueze dependenta de carbune

”Pana in prezent, in Australia nu au mai existat proiecte de integrare a tehnologiei de captare a carbonului in fabrici noi, de mari dimensiuni, alimentate cu carbune, sau de modernizare a fabricilor existente”, a declarat seful institutului, Nick Otter.

In Australia, carbunele reprezinta peste 80% din combustibilul folosit in productia de energie electrica. Potrivit agentiei de rating Fitch Ratings, investitiile in noi centrale electrice pe gaz se pot dubla, ajungand la aproape 14,7 miliarde dolari australieni in urmatorii sase ani, daca se impune un pret pentru carbon.

Chevron Corp. si partenerii sai in proiectul conductei de gaz Gorgon din nord-vestul Australiei intentioneaza sa investeasca 2 miliarde dolari australieni in captarea dioxidului de carbon extras in timpul procesului de lichefiere si injectarea acestuia intr-un rezervor 2.5 km construit sub Insula Barrow. Reprezentantii Chevron au declarat ca tehnologia va reduce emisiile de gaze cu efect de sera din cadrul proiectului Gorgon cu aproximativ 40%.

Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institute a fost infiintat in 2008 de catre guvernul australian, care finanteaza activitatea acestuia cu 100 milioane dolari anual pentru dezvoltarea unor tehnologii de captare si stocare a emisiilor de carbon. Prim-ministrul Julia Gillard a promis reluarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si combaterea schimbarilor climatice dupa a preluat sefia guvernului de la Canberra in luna iunie.

marți, 12 octombrie 2010

Targ international de energii regenerabile la Timisoara


Timisoara va gazdui, in perioada 18-20 noiembrie, Targul international de energii regenerabile si eficienta energetica in constructii RoEnergy 2010. Evenimentul va promova tehnologiile si noutatile din domeniul energiei regenerabile, punand accent pe eficientei energetica a cladirilor.

La editia de anul acesta a targului sunt asteptati investitori in cautare de parteneri de afaceri si aproximativ 2.500 de vizitatori.

Potrivit organizatorilor, RoEnergy 2010 va gazdui pe parcursul celor doua zile o serie de conferinte si dezbateri sustinute de experti si reprezentanti ai mediului de afaceri. In cadrul conferintelor vor fi abordate subiecte de actualitate din domeniile energiei regenerabile privind intocmirea proiectelor, oportunitatile de finantare, tehnologii inovatoare, abordari teoretice, tendinte regionale, experiente practice si studii de caz.

Printre produsele prezentate, particpantii vor avea ocazia sa descopere un software de masurare a capacitatii eoliene, dezvoltat de cercetatorul Dan Octavian Capatana, de la IPA CIFATT Cluj, partener RoEnergy.

”Dincolo de expozitia propriu-zisa, organizatiile inscrise in reteaua RoEnergy vor beneficia de schimburi de informatii in timp real. Dorim ca si dupa terminarea expozitiei canalul de informatii sa continue sa-si produca efectele. Astfel este posibil, de exemplu, ca o inovatie a unui profesor de mecanica din Timisoara sa poata fi cunoscuta imediat de catre o companie energetica din Italia”, arata organizatorii RoEnergy, intr-un comunicat de presa.

luni, 11 octombrie 2010

SC Donau Chem taie 90% din emisii


Fabrica de acid azotic a societatii Donau Chem din Turnu Magurele isi va reduce masiv emisiile poluante de protoxid de azot (N2O), in urma modernizarii echipamentelor.

Fabrica a beneficiat de lucrari de retehnologizare care vor conduce la o scadere a cantitatii de emisiilor de N2O cu aproximativ 90%, ceea ce presupune o reducere cu 1,73 milioane de tone de CO2 pana in 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.

Compania a primit aprobare, din partea Ministerului Mediului si Padurilor, pentru un proiect tip Implementare in Comun (JI), promovat in baza Protocolului de la Kyoto.

Prin acest proiect se reduc voluntar emisiile de protoxid de azot (N2O) de la fabrica de acid azotic aflata in functiune la combinatul de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii mediului.

Avantaj de peste 11 milioane de euro

Proiectul, demarat in 2007 si finalizat in anul 2008, s-a realizat in baza Memorandumului de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si cel al Frantei.

Pentru certificatele aprobate, compania preconizeaza sa incazeze aproximativ 11,66 milioane de euro. Reprezentantii Donau Chem au stabilit ca toate fondurile obtinute din vanzarea certificatelor sa fie reinvestite in proiecte de mediu, dupa amortizarea cheltuielilor facute pentru reducerea emisiilor de protoxid de azot.

La ora actuala, combinatele chimice care lucreaza in cadrul Grupului InterAgro beneficiaza de sustinerea autoritatilor pentru proiecte JI. Ministerul Mediului si Padurilor a emis, de asemenea, o Scrisoare de Sustinere pentru un proiect JI care vizeaza tot reducerea emisiilor de protoxid de azot de la fabrica de acid azotic a companiei GA-PRO-CO Chemicals Savinesti, care proceseaza gazul natural de la SC InterAgro SA.

Reducere de emisii pe teritoriul altor state

Romania s-a angajat ca in perioada de implementare a Protocolului de la Kyoto, 2008-2012, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8%, comparativ cu anul 1989. Protocolul introduce mecanisme care sa permita partilor sa atinga tintele de reducere, unul dintre acestea fiind cel denumit ”Implementare in Comun” (JI). Acest mecanism presupune realizarea efectiva a proiectelor care conduc la reducerea emisiilor de CO2 de catre parti interesate sa-si atinga tintele asumate, dar pe teritoriul altor state semnatare ale Protocolului.

In acest fel, tarile gazda ale proiectelor JI au posibilitatea de a-si completa schemele de finantare pentru proiecte de retehnologizare si eficientizare a propriilor instalatii.

Proiectele JI pot fi dezvoltate numai in baza unor Memorandumuri de Intelegere intre guvernele celor doua state implicate, dar sunt puse in aplicare de companii. Romania a semnat opt astfel de memorandumuri, cu Elvetia, Olanda, Norvegia, Austria, Danemarca, Suedia, Franta si Banca Mondiala.

duminică, 10 octombrie 2010

termica are nevoie de reabilitare

Programul national de reabilitare termica a cladirilor este lipsit de coerenta, iar autoritatile trec cu vederea principalele obiective ale acestuia: reducerea nivelului de emisii si eficientizarea consumului de energie in locuintele romanilor. Aceasta este doar una dintre concluziile conferintei nationale ”Cladirile eficiente energetic – primul pas spre reducerea semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania” organizate ieri de Asociatia ALMA-RO.

In cadrul intalnirii au fost prezentate studii de caz pentru identificarea principalelor probleme ale programului si a fost lansat Raportului de Cercetare si Analiza privind Programul de Reabilitare Termica a Cladirilor in Romania.

Nu stim pe ce dam banii

Documentul arata ca nu exista o evaluare reala a programului, iar in cele mai multe cazuri efectele reabilitarii in reducerea facturilor de energie ale populatiei sunt foarte mici comparativ cu investitiile. De asemenea, autorii studiului au remarcat ca subcontractarile totale sau partiale ale lucrarilor catre alte firme ridica preturile, iar acest lucru conduce la realizarea de ”economii” prin folosirea unor materiale ieftine, dar de proasta calitate. In plus, investitiile sunt stabilite de primarii, iar blocurile de la strada au prioritate, din considerente de imagine.

”Reabilitarea termica a cladirilor ar putea fi o nisa si o posibilitate de relansare economica. Nu se vorbeste nicaieri despre adevaratele obiective ale acestui program, care sunt reducerea emisiilor si eficienta energetica, nu se vorbeste despre locurile de munca pe care le-ar putea genera, despre IMM-urile pe care le-ar putea mentine in viata”, a declarat presedintele ALMA-RO, Adrian Badila, coautor al raportului.

El a apreciat ca programul national de reabilitare este lipsit de coerenta, iar instabilitatea legislativa omoara orice initiativa a potentialilor beneficiari sau investitori.

Consumam cu 50% mai mult decat media UE

Consumul de energie per locuitor in Romania este cu 50% mai mare decat media Uniunii Europene. Potrivit raportului, acest lucru poate fi explicat atat prin consumul din industrie, cat si prin risipa energetica din cladiri, avand in vedere ca ani de zile s-au construit cladiri de locuit cu o slaba protectie termica si, in general, cu materiale termoizolante de slaba calitate.

Potrivit Laviniei Andrei, expert energie si schimbari climatice si coautor al raportului, reabilitarea termica ar trebui sa fie o prioritate pentru ca ar creste performanta enegetica a cladirilor de locuinte reducand in acelasi timp consumule energie si, implicit, facturile la intretinere. Cu toate acestea, in situatia optimista in care se mentine ritmul lucrarilor, romanii ar putea avea locuintele reabilitate termic cel mai devreme peste 100 de ani, termen avansat de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea.

Doua legi diferite

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in luna august de Guvern, proprietarii de locuinte vor putea obtine bani pentru lucrarile de eficienta energetica de la banci. Una dintre concluziile conferintei a aratat insa ca aparitia OUG 69/2010 care prevede sustinerea lucrarilor de reabilitare termica exclusiv prin credite bancare este nepotrivita si nu incurajeaza utilizarea acestui program in orasele unde au fost deja reabilitate cladiri din bani publici sau unde pretul gigacaloriei este subventionat puternic de autoritatea publica.

Nu se stie cum vor functiona cele doua norme legate de posibilitatile de finantare ale reabilitarii termice pe viitor in conditiile in care ramane in vigoare si OUG 18/2009 ce prevede reabilitarea din bugete publice in proportie de 80%.

Potrivit Laviniei Andrei, ordonanta are insa si o parte buna: daca pana in prezent doar asociatiile de proprietari puteau beneficia de program, actul normativ ofera si proprietarilor de case si vile posibilitatea de a accesa credite cu dobanzi subventionate pentru realizarea lucrarilor de reabiliare termica.

Prevederile ordonantei sunt aplicabile beneficiarilor cladirilor de locuit construite si receptionate pana la sfarsitul anului 2000.

Subventiile la caldura, gaura neagra

Autorii raportului au aratat ca subventiile acordate populatiei pentru caldura ofera o solutie de moment in detrimentul lucrarilor de eficienta energetica care ar reduce consumul si ar micsora facturile populatiei.

”Bagam niste bani intr-o gaura neagra. Populatia nu poate sustine pretul intreg al gigacaloriei, dar fondurile folosite pana acum pentru subventionare ar fi fost suficiente pentru reabilitarea termica, astfel incat consumul sa fie redus. Este o obligatie impusa de UE. La Primaria Capitalei nu s-a auzit de aceasta directiva in ultimii cinci ani?”, a spus Adrian Badila. ”Nu vom avea niciodata eficienta energetica daca guvernul anvelopeaza blocul, iar primaria subventioneaza gigacaloria”, a completat Lavinia Andrei.

Energia consumata in cladirile rezidentiale si comerciale reprezinta partea principala, circa 40%, din totalul consumului final de energie si al emisiilor de CO2 inregistrate in UE.

vineri, 8 octombrie 2010

Grecii de la PPC ar putea construi hidrocentrale in Romania

Compania de stat PPC, cel mai mare producator de electricitate din Grecia, vrea sa construiasca hidrocentrale in mai multe state, inclusiv Romania, pentru a compensa declinul anticipat pe piata elena odata cu liberalizarea acesteia, a afirmat directorul general al PPC, Arthouros Zervos.

"Liberalizarea inseamna ca activitatile PPC in Grecia se vor reduce. Daca vrem sa ne mentinem dimensiunile actuale trebuie sa ne extindem pe alte piete", a spus seful PPC intr-un interviu acordat Reuters, citeaza Mediafax.

PPC este aproape de a castiga un proiect pentru constructia a patru hidrocentrale in Bosnia si cauta comenzi similare si in Romania si Albania, a adaugat el.

Turcia ar putea fi, de asemenea, o piata importanta pentru PPC, dupa testele derulate luna trecuta in scopul conectarii retelei de electricitate a tarii la cea europeana. "Analizam mai ales constructia de hidrocentrale si productia de energie regenerabila", a spus Zervos.

Cota companiei pe piata de electricitate din Grecia ar urma sa scada cu aproximativ 10 puncte procentuale in urmatorii trei ani, din cauza liberalizarii sectorului, in timp ce capacitatea de productie ar urma sa fie redusa cu 20 de puncte procentuale. In prezent, PPC controleaza in Grecia 97% din piata retailului de electricitate si 90% din productie.

Liberalizarea pietei energetice din Grecia este o conditie impusa statului elen in pachetul de asistenta financiara primit de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Pe piata locala cel mai mare jucator este compania de stat Hidroelectrica, ce administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de 6.325 MW. Cu o productie medie anuala de 19.772 GWh generata in 12 sucursale, Hidroelectrica furnizeaza circa 22% din produc ia de energie electrica a Romaniei, fiind cel mai mare producator local de energie.

joi, 7 octombrie 2010

Emisiile globale vor depasi limitele de pericol in 2020


Emisiile de gaze cu efect de sera ar putea depasi, la nivelul anului 2020, cu o treime limitele de siguranta recomandate de expertii climatici, potrivit unui raport citat de businessgreen.com.

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent de organizatia World Wildlife Fund (WWF), care va fi prezentat la Tianjin, China, unde se desfasoara zilele acestea ultima runda de dezbateri a ONU pe tema combaterii incalzirii globale inainte de summitul climatic din Cancun, Mexic. VEZI STUDIU

Maximum 40 gigatone de CO2 pe an

Studiul WWF prezinta argumentatiile unor climatologi reputati privind riscul ca, pana in 2020, sa fie depasita limita de 40 gigatone de dioxid de carbon aruncat in aer anual. O data depasit acest prag, arata ei, lumea va fi trebui sa se pregateasca sa faca fata efectelor devastatoare ale incalzirii planetei cu peste 2 grade Celsius.

Insa, in baza actualelor politici de mediu si tinte de reducere a emisiilor promise de statele lumii anul trecut, la summitul climatic de la Copenhaga, lumea este pe cale sa atinga un nivel al emisiilor de 47,9 gigatone pe an pana in 2020, cu aproape o treime mai mult decat limita recomandata, avertizeaza specialistii.

“In timp ce unele tari sunt constiente de transformarile de care au nevoie pentru a crea o economie neutra din punct de vedere al carbonului, altele nu iau deloc masurile necesare reducerii emisiilor, punand in pericol siguranta si prosperitatea intregii planete”, a declarat Keith Allott, sef pe schimbari climatice in cadrul WWF Marea Britanie. “Dezbaterile climatice din Tianjin trebuie sa se incheie macar cu cateva indicii ca trendul actual se va schimba”, a mai spus acesta.

Mai avem o sansa

Raportul WWF concluzioneaza ca este inca posibil ca omenirea sa se incadreze in limita de 40 gigatone de CO2 pana in 2020, dar numai daca statele industrializate se mobilizeaza si promit politici si eforturi mai ambitioase de ajutare a statelor sarace sa isi reduca emisiile poluante.

“Daca lasam emisiile sa ajunga la 50 de gigatone anual, vom depasi serios limita de siguranta”, a spus Allot, care a precizat ca emisiile trebuie reduse de la un an la altul. In paralel, trebuie ajutate si tarile in curs de dezvoltare sa isi reduca nivelul de poluare pentru a se ajunge la un nivel de emisii stabil.

miercuri, 6 octombrie 2010

Energie din apa menajera la britanici


Locuintele din Didcot, Marea Britanie, au devenit primele din tara care se alimenteaza cu electricitate folosind gaz obtinut din apa menajera, potrivit BBC News. Pana la 200 de gospodarii din Oxfordshire vor utiliza biometan provenit din tratarea materiilor fecale din canalizarea orasului.

Companiile care iau parte la acest proiect, British Gas, Thames Water si Scotia Gas Networks, spera acum sa raspandeasca acest proces in tot Regatul Unit.

Potrivit unei directive UE, pana in 2020, Marea Britanie trebuie sa se asigure ca 15% din energia sa electrica este produsa din surse regenerabile.

Martin Orrill, directorul departamentului pentru energie, tehnologie si inovatie de la British Gas, a declarat ca utilizarea acestui tip de gaz este un important pas in eforturile britanicilor de a atinge obiectivul UE pentru energie verde.

El a mai adaugat ca utilizatorii nu trebuie sa fie dezgustati de acest procedeu de generare a electricitatii, ba mai mult trebuie sa fie mandri ca iau parte la acest efort neobisnuit de reciclare.

„Nu se va observa nicio diferenta deoarece aceasta sursa regenerabila de energie nu emana niciun miros”, a declarat acesta.

Practica producerii biometanului din apa menajera se numeste digestie anaeroba si este un proces biologic complex, prin intermediul caruia, in absenta oxigenului si in mediu umed, substanta organica este transformata in biogaz (sau gaz biologic), constituit in principal din metan si anhidrida carbonica.

marți, 5 octombrie 2010

Cea mai mare centrala solara din lume a intrat in functiune


Cea mai mare centrala solara din lume, proiectul fotovoltaic Sarnia de 80MW din Ontario, Canada, este de acum complet functionala si furnizeaza electricitate la reteaua electrica a provinciei, anunta Reuters.

Localizata in sudul provinciei Ontario, centrala solara va produce suficienta energie electrica de la soare pentru alimentarea a 12.800 de locuinte, potrivit operatorului energetic Enbridge, proprietarul acesteia.

„Finalizand cea mai mare centrala centrala fotovoltaica din lume demonstreaza trecerea panourilor solare catre sectorul public”, a declarat Frank De Rosa, reprezentant al companiei First Solar, cel mai mare producator de panouri solare din lume.

Autoritatile din Ontario au lansat anul trecut un program de subventii pentru dezvoltatorii de energie din surse regenerabile pentru a dezvolta o piata de energii verzi chiar in provincie. Initiativa a atras nume mari precum Samsung si Siemens.

luni, 4 octombrie 2010

Patru turbine eoliene alimenteaza un orasel din Italia

Un vechi orasel din Italia s-a facut remarcat recent prin instalarea a patru turbine eoliene care produc suficienta electricitate pentru acoperirea a 30% din necesarul sau energetic, anunta Greenlaunches.

Orasul Tocco, in care traiesc 2.700 de locuitori, a economisit 200.000 de dolari la plata energiei, de anul trecut cand a instalat turbinele, si pana acum.

Pe de alta parte, cimitirul orasului nu mai pare atat de inspaimantator de cand a fost dotat cu o instalatie de panouri solare care contribuie, de asemenea, la generarea electricitatii verzi pentru oras si ajuta la economisirea a pana la 2.000 de dolari anual la energie.

In prezent, doar 7% din intreaga Italie este alimentata cu energie regenerabila, insa orasul Tocco este un inceput si un exemplu ce poaste fi urmat si de celelalte orase.

duminică, 3 octombrie 2010

2,5 miliarde de euro din gunoaiele bucurestenilor

Razboiul pentru privilegiul de a ridica deseurile locuitorilor Capitalei a inceput. Participa oameni de afaceri, birocrati si politicieni. Miza disputei se scrie cu zece cifre.

De cateva luni, consilierii generali refuza sa aprobe straegia de salubrizare a Capitalei, propusa de primarul Sorin Oprescu. Oficial, alesii nu sunt de acord cu unele prevederi ale proiectului, cum ar fi obligatia bucurestenilor de a spala trotuarele din fata casei in zilele de sambata. Pe la colturi se vorbeste, insa, ca ei doresc, de fapt, sa protejeze interesele firmelor care se ocupa in prezent de salubrizarea Bucurestiului; daca s-ar vota strategia, acestea risca sa se vada puse in situatia de a pierde contractele detinute. In plus, apar obligatii suplimentare referitoare la curatenie si la modul de gestionare a deseurilor, lucru care ar creste cheltuielile companiilor.

„Vrem sa organizam licitatii pentru salubrizarea menajera, cea stradala si deszapezire, ca si pentru igienizare, conform noilor prevederi legislative. In acest sens, deja am demarat procedura de selectare a unui consultant specializat in domeniu“, explica Magdalena Iuga, director executiv adjunct al Directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Capitalei.

Consultantul ar putea primi pana la 1,25 milioane de lei si va trebui sa realizeze studii complexe, pe baza carora sa redacteze caietele de sarcini pentru licitatiile pomenite mai sus. „Firma selectionata va veni si cu trei variante de zonare a Capitalei din punctul de vedere al salubrizarii. Orasul va fi impartit in minimum patru zone. Consultantul va calcula cate echipamente sunt necesare si va stabili si modul de plata a serviciilor - tarif pe persoana sau o taxa de salubritate“, arata Magdalena Iuga.

vineri, 1 octombrie 2010

CEZ vrea sa termine in totalitate proiectul eolian din Dobrogea la anul

CEZ estimeaza ca va finaliza in 2011 constructia integrala a proiectului eolian de 1,1 miliarde de euro pe care il dezvolta in Dobrogea, a declarat, miercuri, directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea. "Am inceput lucrarile la Cogealac, speram ca intr-un an sa fie finalizat", a afirmat Borotea prezent la un seminar pe teme energetice.

Grupul ceh acuza, la finele lunii august, ca proiectul de la Cogealac este stopat "fara argumente legale solide", din cauza divergentelor dintre Inspectoratul Teritorial in Constructii Constanta (ITCC) si Consiliul Judetean Constanta.

CEZ construieste la Fantanele si Cogealac un parc eolian care va avea o putere instalata de 600 MW, aproape cat un reactor nuclear de la centrala de la Cernavoda. Lucrarile la parcul eolian de la Fantanele vor fi incheiate in luna octombrie.