marți, 31 august 2010

Generatoare cu panouri solare, solutie pentru satele neelectrificate


Zonele care nu nu sunt conectate la reteaua nationala de electricitate ar putea beneficia de curent electric cu ajutorul unor sisteme bazate pe surse regenerabile, proiectate de Nokia Siemens Networks. Solutiile oferite de companie sunt destinate in special zonelor rurale sau inaccesibile, unde alimentarea cu energie lipseste sau functioneaza deficitar.

”La sistemele bazate pe generatoare integram alte tehnologii pentru a obtine energie, folosind surse precum cea solara sau eoliana, ceea ce conduce la o reducere a cheltuielilor de mentenanta si a consumului de combustibil fosil cu pana la 60%”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Cristian Irimia, senior solutions consultant in cadrul Nokia Siemens Networks.

Potrivit reprezentantilor companiei, in Romania tehnologia ar putea fi folosita cu succes in multe zone de munte sau din Delta Dunarii care nu beneficiaza in prezent de electricitate, din cauza costurilor mari de conectare.

”In Romania exista 500-600 de zone care folosesc generatoare pentru a obtine curent electric. Integrarea panourilor solare sau a turbinelor eoliene ar conduce la o reducere a consumului generatorului de aproximativ 2.000 litri de combustibil pe an, la care se adauga o reducere a poluarii cu cinci tone de emisii pe an”, a explicat Dragos Chivu, country manager la Nokia Siemens Networks .

Cantitatea de emisii, cu cinci tone mai mica

Solutia pentru zonele fara retele electrice se aplica in general in acele zone unde nu exista deloc retele de electricitate. Acestea se afla de obicei in arii rurale, pe varfuri de deal, pe insule sau in zone indepartate, cu o densitate redusa a populatiei.

Prin intermediul solutiei de control al energiei verzi, Nokia Siemens Networks creeaza o interfata care conecteaza toate sursele de energie, inclusiv retea, baterie, generator, sistem solar si sistem de turbine eoliene. Acestea gestioneaza in mod inteligent procesul de incarcare si descarcare a bateriei, facand economii importante la combustibil.

Portofoliul Energy Solutions furnizat de Nokia Siemens Networks consta in sase elemente: modernizarea retelei electrice, solutii pentru zonele fara retele electrice, solutii pentru zone cu retele electrice neperformante, consultanta privind eficienta energetica, controlul energiilor verzi si managementul cheltuielilor operationale cu energia.

luni, 30 august 2010

Parc eolian pe o pasune comunala din judetul Arad


Primaria Barsa, din judetul Arad, a scos la licitatie 32 de hectare de teren pentru realizarea unui parc eolian de catre o companie spaniola.

Vestea deschiderii unui parc eolian in judetul Arad a atras atentia investitorilor in energie eoliana, care au inceput sa se uite si catre partea de vest a Romaniei. Acesta este si motivul pentru care organizatorii targului RoEnergy, programat inte 18-20 noiembrie la Timisoara, isi propun sa puna fata in fata dezvoltatori, beneficiari si autoritati.

Potrivit Mediafax, primaria comunei aradene Barsa, localitate situata la circa 75 de kilometri de Arad, va scoate la licitatie o suprafata de 32 de hectare din pasunea comunala, avand ca destinatie realizarea unui parc eolian. Masura a fost luata dupa ce o companie din Spania a solicitat terenul pentru a amplasa pana la 40 de statii eoliene.

Desi primarul n-a facut inca public numele companiei, el a indicat ca este vorba de o firma din Spania, profilata pe dezvoltarea si exploatarea de parcuri eoliene, care detine si alte asemenea parcuri în Europa.

Potrivit autoritatilor locale, investitia de la Barsa s-ar putea ridica la peste 100 de milioane de euro.

"Dupa un an de masuratori, reprezentantii companiei spaniole ne-au transmis ca vantul este suficient de puternic, de pana la opt metri pe secunda, desi ar fi fost de ajuns pana la patru metri pe secunda. In consecinta, compania ne-a transmis ca vrea sa amplaseze pana la 40 de statii eoliene de producere a energiei electrice", a precizat primarul Avram Ciev.

RoEnergy, targ international de energii regenerabile si eficienta energetica in constructii, organizat de Aida Australis SRL, se va desfasura la Pavilion Expovest din Timisoara in zilele de 18,19 si 20 noiembrie 2010.

duminică, 29 august 2010

Australian Capital Territory vrea sa-si neutralizeze emisiile pana in 2060

Reprezentantii celei mai mici zone din Australia cu conducere guvernamentala proprie, Australian Capital Territory (ACT), au anuntat ca intentioneaza sa modifice legislatia privind emisiile de gaze cu efect de sera cu scopul de a-si neutraliza emisiile de carbon pana in 2060.

Potrivit ministrului Mediului al ACT, Simon Corbell, guvernul se va concentra pe reducerea emisiilor, cresterea capacitatii de energie regenerabila si a eficientei energetice in sectorul economic si in locuinte.

Obiectivul ACT este de a reduce emisiile de carbon cu 40%, fata de nivelul inregistrat in 1990, pana in anul 2020. Reducerea nivelului de emisii ar trebui sa ajunga la 80% pana in 2050, urmand ca in 2060 sa ajunga la 100%, ceea ce ar face ca ACT, un teritoriu cu aproape 400.000 de locuitori, sa devina neutru din punct de vedere al emisiilor.

Decizia guvernului din ACT vine dupa ce voturile obtinute de Partidul verde din Australia la alegerile de saptamana trecuta s-au dublat, ajungand la 12%, reflectand nemultumirea publica fata de esecul laburistilor de a-si respecta angajamentul asumat in 2007 privind combaterea schimbarilor climatice.

vineri, 27 august 2010

Chinezii vor hidrocentrala de la Lapustesti

Unul dintre gigantii chinezi din domeniul energiei, HydroChina, participa la consortiul desemnat de Ministerul Economiei pentru construirea hidrocentralei de la Tarnita - Lapustesti.

Este vorba de un proiect in valoare de un miliard de euro, care va reprezenta cea mai mare hidrocentrala de pe raurile de interior din Romania. Hidrocentrala va avea o putere instalata de 1.000 de megawati si ar urma sa echilibreze sistemul energetic romanesc, dupa punerea in functiune a noului reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda. Investitia ar urma sa fie finantata, in proportie de 25 la suta, de Banca Mondiala.

Statul roman ar urma sa participe la construirea hidrocentralei prin intermediul companiei Hidroelectrica, cu aport in terenuri si in bani. Printre altele, statul roman ar urma sa ofere cele 44 de hectare necesare pentru construirea investitiei si pentru amenajarea lacului de acumulare a carui apa va fi folosita pentru a invarti turbinele hidrocentralei.

Compania HydroChina este dispusa la participe la realizarea proiectului „cu o parte consistenta a investitiei", spun surse din cadrul Hidroelectrica. Ele nu au spus suma exacta, insa chinezii ar putea oferi circa 500 de milioane de euro. Deocamdata, Ministerul Economiei a format un consortiu in care intra Hidroelectrica, HydroChina, Banca Comerciala Romana, Musat&Asociatii, Herbert Smith, Knight Piesold si Tempo Advertising. Liderul consortiului este Deloitte.

Consortiul trebuie sa asigure documentele legate de proiect, sa selecteze investitorii straini care vor fi cooptati in realizarea lui si sa asigure transpunerea in practica a proiectului de la Tarnita - Lapustesti.

Investitia ar urma sa genereze circa 800 de noi locuri de munca, estimeaza autoritatile locale. Cel mai probabil, hidrocentrala va fi data in functiune in anul 2016, concomitent cu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Din punct de vedere tehnic, spun inginerii de la Hidroelectrica Cluj, in timpul zilei, cand cererea de curent electric este mare, hidrocentrala de la Tarnita - Lapustesti va produce energie.

In timpul noptii, hidrocentrala se va transforma in consumator, pentru a prelua surplusul produs de cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda. Practic, hidrocentrala va pompa apa din aval in lacul de acumulare din amonte, iar apa respectiva va fi refolosita in timpul zilei urmatoare, pentru a produce energie electrica.

joi, 26 august 2010

Daewoo vrea sa intre pe piata eolienelor din Romania


Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., a doua companie navala la nivel mondial, intentioneaza sa obtina 30% din vanzari din energie eoliana, pana in anul 2020, fiind posibil sa construiasca echipamente si in Romania, potrivit Bloomberg.

In acest sens, Daewoo a cumparat anul trecut compania DeWind, pentru circa 50 de milioane de dolari, de la Composite Technology din California.

Compania a luat decizia de a spori investitiile in regenerabile in contextul in care ingrijorarea privind poluarea stimuleaza cererea de energie din surse alternative.
Productie de turbine la Mangalia
Daewoo intentioneaza sa construiasca parcuri eoliene in Europa si America de Nord, iar Koh a aratat ca grupul ar putea produce turbine si la santierul naval din Mangalia, in functie de cererea de pe piata europeana.

In 2012, vanzarile Daewoo de echipamente in domeniul energiei eoliene ar putea ajunge la 800 de milioane de dolari, a declarat directorul pentru strategie al grupului, Koh Young Youl, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Daewoo se asteapta ca vanzarile de energie eoliana sa creasca de la 25 de milioane de dolari, suma inregistrata anul acesta, la noua miliarde de dolari in 2020, potrivit declaratiilor facute de seful departamentui de strategie, Koh Young Youl. Anul trecut, compania a obtinut 99% din venituri din constructia de nave si echipamente offshore.

”Este un obiectiv foarte ambitios si nu va fi usor sa-l atingem, insa potentialul acestei piete este mare, mai ales pentru ca exista un interes crescut pentru proiectele offshore, pe masura ce zonele disponibile pe uscat se imputineaza”, a declarat Koh.

Concurenta chinez

Daewoo fabrica deja turbine si ar putea totodata sa opereze parcuri eoliene, sa construiasca nave pentru instalarea de unitati eoliene marine si sa infiinteze o fabrica de generatoare in China, in vederea diversificarii operatiunilor.

Constructorii coreeni de nave se confrunta cu concurenta puternica din partea santierelor navale chinezesti.

Capacitatea de generare a energiei eoliene la nivel mondial ar putea creste cu 21% pe an, pana in 2014, potrivit Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana.

”Intentionam sa avem capacitatea sa oferim servicii complete in sectorul energiei eoliene, de la fabricarea turbinelor si pana la operarea parcurilor”, a mai spus Koh.

miercuri, 25 august 2010

Localnicii din Hartibaciu resping OMG-urile


Zona Hartibaciu din judetul Sibiu a fost inclusa in categoria celor destinate agriculturii ecologice, potrivit Centrului de Informare asupra organismelor modificate genetic (INFOMG).

Decizia, impartasita de toate cele 13 comunitati locale din Hartibaciu, a fost luata in urma unui studiu al zonei, realizat Grupul de Actiune Locala (GAL) Microregiunea Hartibaciu, impreuna cu INFOMG.

”Reprezentantii comunitatilor locale din Microregiunea Hartibaciu au luat decizia de a face o declaratie publica si politica privind interzicerea culturilor modificate genetic de porumb si cartofi. Momentan, decizia nu este sustinuta prin hotarari de consiliu, intrucat astfel de documente ar contravine regulamentelor nationale si europene ce nu permit interzicerea acestor culturi in zone izolate”, a declarat pentru ”Green Report” presedintele INFOMG, Ramona Duminicioiu.

Ea a mentionat ca decizia autoritatilor din Hartibaciu vine in spijinul unei initiative legislative ce vizeaza interzicerea OMG-urilor si se afla in acest moment in dezbatere in Senat.

Agicultura curata

Din analizele facute de asociatia “GAL Microregiunea Hartibaciu” pentru elaborarea strategiei de dezvoltare, una din concluzii este ca sansa acestei zone este agricultura ecologica. Relieful, structura solului, temperaturile si curentii de aer specifici Vaii Hartibaciului, nu sunt propice unei agriculturi intensive.

In plus, lipsa unei economii industriale dezvoltate si lipsa resurselor financiare ale agricultorilor au facut ca aceasta zona sa fie foarte putin poluata si au aparut conditiile realizarii unei agriculturi ecologice.

„Eventualele avantaje ale celor care ar produce culturi modificate genetic sunt prea mici comparativ cu raul ce ar fi facut celorlalti producatori. Conditia pentru dezvoltarea Vaii Hartibaciului este sa fie curata. Si pentru aceasta avem datoria sa nu permitem sa fie infestata cu produse despre care stim ca pot dauna sanatatii oamenilor” a declarat Ilarion Barsan, presedinte al GAL Microregiunea Hartibaciu.

Potrivit reprezentantilor INFOMG, in Romania exista in prezent 55 de comunitati locale din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj si Sibiu, care au decis sa cultive produse ecologice.

marți, 24 august 2010

Guvernul cauta investitori pentru o noua hidrocentrala


Romania va avea o noua centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj, potrivit unui anunt de selectie de investitori si de infiintare a unei companii de proiect, publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti va fi construita in nord-vestul tarii, la 30 km de orasul Cluj-Napoca, pe valea raului Somesul Cald. Proiectul este evaluat la 1,1 miliarde de euro.

Centrala hidroelectrica va avea o putere instalata de 1.000 MW si reprezinta un obiectiv prioritar al Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020.

Potentialul hidro, exploatat la jumatate



”Fiind o hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, aceasta va asigura posibilitatea de exploatare in conditii tehnice si economice superioare”, se arata pe site-ul ministerului.

Din consortiul castigator al procesului competitiv ce a avut loc pentru proiectul CHEAP Tarnita–Lapustesti, al carui lider este Deloitte Consultants, fac parte Banca Comerciala Romana, HydroChina ZhongNan, Musat & Asociatii, Herbert Smith, Knight Piesold si Tempo Advertising.

In prezent, hidrocentralele asigura 25% din productia de energie a Romaniei. Potrivit specialistilor de la Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti, potentialul hidro al Romaniei este mediu la nivel european, dar aceasta sursa ar putea asigura 40-45% din necesarul de energie al tarii.

Un nou parc eolian la Babadag


Potentialul eolian al Dobrogei va fi exploatat, din primavara viitoare, si la Babadag, unde Eviva Nalbant, subsidiara a grupului portughez Martifer, a inceput constructia unui parc eolian, informeaza Mediafax.

Compania va construi la Babadag 20 de turbine eoliene, cu o putere instalata totala de 42 MW.

"Inaugurarea partiala este posibila la sfarsitul acestui an", a anuntat Eviva Nalbant. Proiectul ar urma sa devina operational in aprilie 2011.
Constructia parcului eolian, initial estimata sa inceapa in iunie, a debutat mai devreme, in luna aprilie.

Eviva Nalbant a semnat contractul de racordare la retea a turbinelor eoliene cu Enel Dobrogea.

Eviva Nalbant a concesionat la Babadag, in 2007, un teren cu o suprafata de 260 de hectare, pentru a dezvolta un parc eolian de 48 MW, reprezentand prima etapa a unui proiect mai amplu.

Grupul portughez a anuntat in 2007 ca obiectivul pe piata energetica romaneasca este sa detina, pana in 2012, parcuri eoliene cu o capacitate totala instalata de 400 MW.

luni, 23 august 2010

Vanzarea certificatelor de emisii ale Romaniei va fi negociata saptamana viitoare


Autoritatile au primit opt cereri pentru vanzarea de certificate de emisii de CO2, care variaza de la cateva milioane de tone la 100 milioane de tone, iar saptamana viitoare vor incepe negocierile cu potentialii cumparatori, a anuntat azi ministrului Economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax.

"Pina acum sunt exprimate opt cereri, care sunt intre cateva milioane tone pana la 100 milioane tone. Incepem de saptamana viitoare negocierile", a declarat Videanu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Comercializarea surplusului de certificate va fi realizata numai de catre Guvern, fara intermediari, şi doar catre statele semnatare ale Protocolui de la Kyoto.
Romania are in acest an un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante. Sumele obtinute astfel vor fi alocate investitiilor de mediu şi de inlocuire a unitatilor vechi de productie a energiei, a adaugat Videanu.

Prin vanzarea surplusului de certificate de emisii autoritatile estimeaza ca vor obtine intre 1,2 şi 2,5 miliarde euro.

Tinta de reducere de 8% pana in 2012

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania şi-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.
Pentru intervalul 2008-2012 Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera.

Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii. Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileşte niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze şi aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.

vineri, 20 august 2010

Romania cauta solutii pentru stocarea carbonului


Expertii romani vor coopera pentru a gasi solutii privind captarea si stocarea dioxidului de carbon in tara noastra, in cadrul „Programului National pentru captarea si stocarea carbonului (Carbon Capture and Storage – CCS) cu orizont de timp 2020”.

Proiectul presupune analizarea posibilitatilor de implementarea a tehnologiilor de captare si stocare a dioxidului de carbon in conditiile concrete din tara noastra, atat din punct de vedere al integrarii instalatiilor de captare si transport la sursele care emit cantitati semnificative de gaze cu efect de sera, cat si al stocarii in structurile geologice.

De asemenea, unul dintre obiectivele programului cofinantat de Uniunea Europeana vizeaza pregatirea documentatiei pentru implementarea unui proiect demonstrativ CCS in Romania.

Ministerul Economiei si Comertului va derula campanii de constientizare si informare a populatiei privind tehnologiile CCS si impactul acestora asupra mediului si sanatatii.

Bani europeni pentru carbonul romanesc

Programul National pentru captarea si stocarea carbonului (Carbon Capture and Storage – CCS) cu orizont de timp 2020 este promovat de Ministerul Economiei in contextul pregatirii Romaniei pentru aplicarea Directivei 2009/31/CE, care stabileste cadrul juridic pentru stocarea geologica sigura, sub aspectul protectiei mediului, a dioxidului de carbon.

Pentru promovarea tehnologiilor CCS, Uniunea Europeana sustine financiar dezvoltarea unui numar de proiecte demonstrative prin contributii ce nu pot depasi 50% din totalul costurilor asociate unui astfel de proiect.

joi, 19 august 2010

Hidroelectrica pregateste proiecte de 1,5 miliarde euro


Hidroelectrica va prezenta in septembrie sase proiecte noi de productie a energie in hidrocentrale, cu o valoare totala de circa 1,5 miliarde euro, a declarat astazi directorul general al companiei, Mihai David, citat de Mediafax.

El a precizat ca cele sase proiecte vor avea o putere instalata de 400 MW.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de electricitate din Romania, cu o capacitate instalata de 6.422,71 MW in 272 de centrale hidroelectrice si statii de pompare.

Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. Unul dintre proiectele derulate in prezent de Hidroelectrica este constructia unei hidrocentrale de 1.000 MW de acumulare si pompaj la Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj), proiect estimat la peste 1,1 miliarde euro.

Hidrocentrala de la Tarnita urmeaza sa fie echipata cu patru grupuri energetice, fiecare cu o putere de 250 MW. Realizarea acesteia va duce la imbunatatirea regimului de functionare al reactoarelor nuclearelectrice de la Cernavoda, a termocentralelor pe combustibili fosili si a celor in cogenerare. Totodata, hidrocentrala va putea sa asigure reglajul sistemului, rezerva de avarie de scurta durata si conditiile optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 2.000 MW in centralele eoliene.

Strategia energetica revizuita, cu accent pe regenerabile


Strategia energetica a Romaniei urmeaza sa fie revizuita din perspectiva regionala, cu o atentie sporita pentru energiile regenerabile, energia nucleara si cea hidro, unde exista potential de dezvoltare, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, in cadrul conferintei ”Finantarea investitiilor energetice”.

Potrivit oficialului, Romania are foarte multe oportunitati de dezvoltare a sistemului energetic, respectiv energiile regenerabile, energia nucleara si cea hidro. Pe de alta parte, sistemul energetic romanesc este inca atractiv pentru investitori in pofida unei reforme intarziate.

”Ministerul Economiei are decizia ferma sa dezvolte toate aceste oportunitati, in parteneriat public-privat. Sectorul energetic a contribuit din plin la stoparea crizei din Romania”, a spus Videanu. El a explicat ca sectorul energetic a recuperat din caderea de anul trecut, cand consumul de energie a scazut cu peste 8%, reusind ca in primul semestru din 2010 sa recupereze circa cinci puncte procentuale.

Monopol de stat in transportul energiei

Reprezentantul Ministerului Economiei e de parere ca piata de capital este o sursa alternativa de atragere de investitii în sectorul energetic, care are nevoie de investitii uriase. Videanu a adaugat ca exista un mare interes din partea sectorului privat pentru piata de energie din Romania.

In ceea ce priveste transportul energiei electrice, Videanu a declarat ca este adeptul mentinerii monopolului de stat pentru ca doar acesta poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piata.

”Numai statul poate face investitii rapide in ranforsarea sistemului energetic si in domeniul interconexiunilor cu tarile vecine”, a declarat Videanu.

Ministrul a mai spus ca prin crearea companiilor energetice nationale, Electra si Hidroenergetica, operatiune estimata sa aiba loc pana la sfarsitul anului, managementul acestora va fi privatizat, urmand apoi ca aceste doua societati sa fie listate la bursa de la Bucuresti.

Primul parc eolian plutitor din lume va fi instalat in Scotia


Statoil AS, cea mai mare companie energetica norvegiana, vrea sa construiasca un proiect demonstrativ al unui parc eolian plutitor in largul coastei Scotiei, informeaza „Bloomberg”.

Alte zone luate in considerare de Statoil pentru testarea potentialului comercial al proiectului „Hywind” sunt Norvegia si statul american Maine. Decizia finala privind amplasarea va fi luata in 2011, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei, Oistein Johannessen.

Compania norvegiana vrea sa construiasca intre trei si cinci instalatii Hywind dupa ce va alege situl potrivit. Un prototip de 2,3 megawati functioneaza cu un succes „peste asteptari” in apele Norvegiei, baza tubinei fiind fixata la o adancime de 200 de metri, a adaugat Johannssen. Instalatia este construita dintr-o turbina Siemens AG si o tehnologie plutitoare furnizata de compania franceza Technip SA.

Structura ar putea fi folosita in apa pana la adancimea de 700 de metri si este prima turbina plutitoare la scara larga din lume, sustine Statoil.

miercuri, 18 august 2010

Centrale termice moderne, cu bani din certificatele de CO2


Actualele sisteme centralizate de furnizare a caldurii catre populatie ar putea fi inlocuite cu centrale moderne, cu bani obtinuti din vanzarea certificatelor de CO2, potrivit presedintelui Institutul de Studii si Proiectări Energetice (ISPE), Dan Gheorghiu, citat de Mediafax.

El a explicat ca grupul ministerial care analizeaza variantele privind subventiile pentru plata energiei termice va propune premierului Emil Boc sa sisteze investitiile in sistemele actuale actuale si sa mentina ajutoarele pentru populatie.

”Vom propune premierului Emil Boc mentinerea subventiilor in acest an. Trebuie sa se opreasca investitiile in tehnologiile vechi, iar acestea sa fie inlocuite cu unele noi, pentru reducerea consumului de energie primara si diminuarea poluarii”, a declarat Gheorghiu.

El nu a putut preciza care va fi nivelul investitiilor pentru inlocuirea tuturor sistemelor termice din cele 85 de orase unde caldura este asigurata in sistem centralizat.

Ping-pong cu subventiile

Premierul Emil Boc a cerut recent mai multor ministri ca pana joi, 19 august, sa ii prezinte un raport privind variantele de subventii la energia termica furnizata in sistem centralizat populatiei.

Grupul interministerial este format din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Muncii, Administratiei, Mediului si Finantelor, precum si din oficiali ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si ai ISPE.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in luna mai, dupa finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care si diminuarea masiva a subventiilor la incalzire prin directionarea fondurilor doar catre persoane cu venituri reduse.

Scrisoarea de intentie la acordul stand-by, redactata dupa negocierile din luna august cu FMI, releva ca Guvernul s-a angajat inclusiv sa elimine subventiile la incalzire.

marți, 17 august 2010

Apa calda de la panouri solare la Panciu

Pana la jumatatea anului 2011, institutiile publice din orasul Panciu vor beneficia de apa calda provenita de la panourile solare.

„Atat proiectul inclus in Programul «Casa Verde 1», precum si cel din «Casa Verde 2», au fost declarate eligibile si aprobate de Guvern, care asigura in totalitate finantarea”, a declarat primarul Ion Petre. Acesta a precizat ca ambele programe au la baza energia regenerabila si vor inlocui sistemele clasice de incalzire.

„Este o investitie avantajoasa din doua motive. Primul, vizeaza protectia mediului, sistemul propus fiind 100% ecologic, iar al doilea, costurile, care vor fi considerabil reduse”, a explicat edilul. Ion Petre a mai spus ca, de investitia prin „Casa Verde 1“, vor beneficia 5 institutii publice, urmand ca alte 6 institutii sa fie incluse in „Casa Verde 2“.

luni, 16 august 2010

Primul an cu emisii in scadere

Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut la nivel mondial cu 1,3%, ajungand la un total de 31,3 miliarde de tone in 2009.

Acesta este primul an in care se inregistreaza un astfel de declin al emisiilor globale, se arata intr-o analiza facuta de Institutul german pentru energii regenerabile (IWR), citata de agentia Reuters. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon a aparut in contextul crizei mondiale, dar si a cresterii investitiilor in alternative la energia conventionala.

Conform IWR - institut ce furnizeaza analize guvernului de la Berlin - investitiile in producerea de electricitate, caldura si combustibili din resurse regenerabile au crescut in 2009, la nivel global, pana la 125 de miliarde de euro, cu cinci miliarde mai mult decat la finele anului 2008. Investitiile de acest gen au fost impulsionate si de scaderea costurilor.

Potrivit directorului IWR, Norbert Allnoch, data fiind amploarea crizei, emisiile mondiale ar fi putut scadea si mai mult daca reducerile inregistrate in Europa, Rusia, Japonia si SUA nu ar fi fost „compensate" de cresterile emisiilor la fabricile din Asia si din Orientul Mijlociu.

China a „compensat"

„Cresterea emisiilor de CO2 din China, pe fondul majorarii productiei industriale, a adus aceasta tara la acelasi nivel cu emisiile insumate ale fabricilor din SUA si din Rusia", a precizat Norbert Allnoch.

Anul trecut, China s-a situat pe primul loc in topul marilor poluatori, cu 7,43 miliarde de tone de emisii, dupa ce in 2008 inregistrase 6,81 miliarde de tone de emisii. Aceasta e urmata de SUA, cu 5,95 miliarde de tone, Rusia, India si Japonia.

Romanii vor putea vinde energia verde produsa individual


Romanii care isi instaleaza in folos propriu eoliene sau panouri solare cu o capacitate de sub 1 MW si-ar putea vinde surplusul de energie la reteaua nationala, la un pret fix reglementat de stat, potrivit noii versiuni a Legii 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile. Astfel, legea 139/2010 de modificare si completare a legii 220/2008, intrata in vigoare de la 9 iulie, prevede posibilitatea ca distribuitorii locali de energie sa preia energia furnizata de micii producatori, urmand ca ANRE sa stabileasca pretul.

Facilitatea e similara sistemului feed-in tariff practicat cu mult succes in multe tari vest-europene. Spre exemplu, orice persoana fizica din Germania isi poate recupera investitia in echipamentele verzi instalate vanzand surplusul de energie la reteaua nationala, ceea ce a condus la o dezvoltare rapida a sectorului energiei verzi.

Exprimare neclara

Versiunea noua a legii 220 este insa in unele locuri contradictorie si, ca multe alte acte normative din Romania, contine o exprimare neclara. Astfel, arata legea, ”persoanele fizice ce deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 1 MW pe loc de consum, precum şi autorităţile publice care deţin capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parţial sau total, din fonduri structurale pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare, financiară şi/sau cantitativă, între energia livrată şi energia consumată din reţea, conform unei metodologii elaborate de ANRE, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.

Cu alte cuvinte, ramane exclusiv la latitudinea distribuitorului de energie daca accepta sau nu aceasta formula. Totodata, paragraful sugereaza ca numai acele autoritati publice care-si instaleaza echipamente verzi finantate prin fonduri structurale au dreptul sa incheie aceasta intelegere, prevedere menita sa descurajeze initiative locale independente de banii europeni.

Desi investitorii din domeniu asteapta de mai bine de doi ani aceasta lege, prevederile ei vor fi aplicate abia spre sfarsitul anului, dupa elaborarea legislatiei secundare si dupa avizul Comisiei Europene. In 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii ar trebui sa fie intocmite normele de aplicare, care ar trebui sa clarifice, printre altele, si modul in care se va face racordarea la sistem micilor producatori de energie verde.

duminică, 15 august 2010

Specialistii romani in tehnologii verzi, invitati in Norvegia


Specialistii romani in tehnologii eco-inovatoare au ocazia sa mearga in perioada 20-24 septembrie in Norvegia pentru un schimb de experienta, in cadrul proiectului ECOEMERGE derulat Ministerul Mediului si Padurilor si Guvernul Norvegiei.

O delegatie formata din reprezentanti ai unor companii si institute de cercetare din Romania, cu performante in dezvoltarea si aplicarea tehnologiilor eco-inovatoare se va intalni cu operatori economici cu activitate in domeniul tehnologiilor „curate”, cu universitati, centre de cercetare si institutii cu atributii in stimularea transferului tehnologic din tara partenera.

Delegatia romana va fi formata din zece specialisti. Candidatii trebuie sa aiba cetatenie romana, sa fie absolventi de studii superioare de lunga durata si sa aiba cunostinte foarte bune de limba engleza.
Dosarele de candidatura pot fi depuse pana la data de 18 august 2010, ora 12.00, la Registratura Ministerului Mediului si Padurilor.

Bani norvegieni pentru pietele ecologice din Romania

Ministerul Mediului si Padurilor a incheiat in luna aprilie 2009 un contract de finantare cu reprezentantul Guvernului Regatului Norvegiei, Innovation Norway, pentru implementarea proiectului “Dezvoltarea pietelor ecologice emergente din Romania” (ECOEMERGE). Finantarea este asigurata prin Programul Norvegian de Cooperare pentru Crestere Economica si Dezvoltare Durabila in Romania.

Scopul acestui proiect este de a crea un cadru integrat pentru dezvoltarea pietelor ecologice din Romania, imbunatatind legatura dintre sistemele de productie (prin eco-inovare si stimularea transferului tehnologic) si componenta de consum – prin stimularea consumului de tehnologii, produse si servicii ecologice.

vineri, 13 august 2010

Romania obtine expertiza internationala pentru captarea de CO2


Proiectele romanesti de cercetare in domeniul tehnologiilor de captare si stocare a dioxidului de carbon vor beneficia de expertiza unor specialisti internationali, dupa ce Ministerul Economiei a devenit, la finalul lunii trecute, membru al Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institute, cu sediul la Canberra, Australia.

Primul proiect romanesc ce va fi analizat de specialistii Institutului este unul demonstrativ si vizeaza captarea si stocarea carbonului in Romania pentru blocul nr.6 de 330 MW la al complexului energetic Turceni, bloc reabilitat, cu functionare pe lignit.

CCS la scara comerciala

”Includerea ministerului Economiei in aceasta initiativa multinationala, constituita in scopul accelerarii implementarii si dezvoltarii tehnologiilor de captare si stocare a dioxidului de carbon la nivel mondial, reprezinta o oportunitate de a prelua experienta altor organizatii privind tehnologiile CCS in elaborarea unor proiecte romanesti”, se arata pe site-ul institutiei.

Apartenenta la Global CCS Institute presupune schimbul de cunostinte, informatii si expertiza referitor la dezvoltarea proiectelor CCS la scara comerciala, sigure, rentabile si sustenabile din punct de vedere al mediului.

De asemenea, includerea MECMA in aceasta grupare va permite transferul de tehnologii de captare, transport si stocare a emisiilor de dioxid de carbon si furnizarea de expertiza cu privire la costurile si beneficiile asociate acestor solutii.

joi, 12 august 2010

Legislatie ambigua si ”taxe de prietenie” – reteta afacerii eoliene in Romania


Legile romanesti care reglementeaza domeniul energiei eoliene sunt greoaie, stufoase, contradictorii si necorelate, se arata in studiului „Coruptibilitatea legislatiei – Studiu de caz – utilizarea energiei eoliene in Romania”, lansat astazi de Asociatia ALMA-RO. Cercetarea semnaleaza principalele piedici in dezvoltarea acestui secor, concluzionand ca nu exista suficienta vointa politica pentru a sprijini dezvoltatorii.

Cercetarea analizeaza deficientele cadrului legislativ pentru promovarea energiilor regenerabile in Romania din punct de vedere al coruptibilitatii legislatie. Aceste deficiente, cuprinse in concluziile raportului, au fost subliniate, potrivit autorilor, de conflictele recente privind parcul eolian de la Cogealac.

Birocratia genereaza coruptia

Birocratia exagerata si necorelarea reglementarilor fac ca avizele sa poata fi acordate preferential. Potrivit studiului, un proiect eolian dezvoltat in Romania are nevoie de nu mai putin de 85 de avize, in conditiile in care nu exista un ghid de buna practica cu o schema coerenta de autorizare.

Birocratia excesiva in domeniu se suprapune unei reactii intarziate a autoritatilor locale, ducand la o durata de aproximativ doi ani de la initierea procesului de autorizare si pana la implementare.

Numarul mare de documente a dus la aparitia firmelor care le obtin contra unor sume foarte mari. De cele mai multe ori, acestea au legatura cu oameni politici.

Cogealac, simptomul unui fenomen

”Ce s-a intamplat la Cogealac a fost doar varful aisbergului din perspectiva coruptiei din acest sector si sunt sanse ca acest fenomen sa se extinda”, a avertizat Adrian Badila, presedintele ALMA-RO.

Potrivit directorului executiv al asociatiei, Eliza Teodorescu, susceptibilitatea coruptiei in domeniul energiei regenerabile este cauzata de ambiguitatea legii. In interviurile realizate cu investitori, autorii studiului au descoperit conceptul de ”taxa de prietenie”. ”Schimbarea legislatiei atrage in general nemultumirea investitorului care dupa ce a invatat unde si cat sa unga rotitele sistemului, trebuie sa reia procesul”, a mai spus Badila.

Daca in Spania sau Germania obtinerea documentelor necesare dureaza de la o luna la cinci, in Romania este nevoie de cel putin doi ani pentru avizare. Procedurile greoaie incurajeaza doar companiile mari, tinzandu-se spre monopol.

Ingramadeala pentru accesul la retea

”Potentialul eolian al Romaniei este o prioritata trambitata de ani de zile la nivel national, exista niste tinte asumate de Romania si se presupune ca autoritatile ar trebui sa existe un sprijin real pentru investitori. In practica avem o lege frumoasa din 2008, care nu are nici in acest moment norme de aplicare, ceea ce mentine ambiguitatea si nesiguranta investitiilor”, a mai spus Badila. El a explicat ca o lege cu formulari de tipul ”poate sa” este generatoare de coruptie in orice legislatie.

In afara de acest aspect, investitorii se confrunta cu o competitie acerba pentru accesul la reteaua nationala. Compania Transelectrica a anuntat ca poate sa tranziteze 3.000 MW, dar numai pentru zona Dobrogei s-au facut proiecte ce totalizeaza 18.000 MW.

”Nu exista un ghid oficial al dezvoltatorului, cum se intampla in alte tari europene. De multe ori aceasta ambiguitate meninuta cu buna stiinta trezeste reactii diverse, de la adaptare prin unsul rotitelor din sistem, pana la abandonul proiectului”, a spus Eliza Teodorescu.

Ea a mentionat ca exista probleme si in ceea ce priveste transparenta, autoritatile publice fiind opace, ceea ce determina partile sa opereze cu informatii neoficiale vehiculate in presa. Un exemplu in acest sens este jocul de ping-pong cu normele de aplicare a Legii 220/2008, pe care Ministerul Economiei le-a pus pe rand in responsabilitatea ANRE-ului, apoi a Oficiului Concurentei.

Protectia mediului, pe ultimul loc

O alta cauza de interziere a proiectelor este avizul de mediu. Acesta este solicitat spre finalul procesului de autorizare, faza in care intervin si ONG-urile de mediu. De multe ori, atat ONG-urile cat si autoritatea de mediu se vad in fata faptului implinit.

In plus, sistemul de autorizare este foarte restrictiv. ”Potrivit ANPM, investitorii trebuie sa mearga prima oara la aceasta autoritate pentru aviz, in contextul in care exista doar doua persoane abilitate pentru acest domeniu. In plus, nu exista o harta comuna care sa indice ariile protejate si zonele cu potential eolian in atara noastra, astfel incat firmele sa nu se mai regaseasca in situatia de a cauta si cumpara teren despre care afla ulterior ca se afla in arie protejata”, a spus Eliza Teodorescu. Pana in prezent niciun proiect eolian nu a primit refuz la acordul de mediu, desi majoritatea se afla in arii protejate.

Una dintre masurile care ar putea simplifica procedurile ar fi un ghid pentru dezvoltatori si al autoritatii publice care sa contina etapele logice, avizele necesare si termenele de eliberare a documentelor. De asemenea, studiul recomanda un ghiseu unic in care se depune documentatia pentru avizarea unui proiect. In Bulgaria, unde acesta exista, investitorii au nevoie de doar trei documente pentru a incepe o afacere cu eoliene.

Studiu a fost realizat in urma unor interviuri realizate cu autoritati locale şi companii privind modul in care politica publica este aplicabila şi masura in care ea poate genera coruptie. Proiectul este derulat in parteneriat cu Fundatia pentru Pluralism şi finantat de Uniunea Europeana prin Facilitatea de Tranzitie 2007, Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

miercuri, 11 august 2010

Birocratia si infrastructura limitata pun bete in roate investitiilor in eoliene


Cele mai mari probleme care incetinesc dezvoltarea sectorului energetic eolian din Romania sunt legislatia, capacitatea limitata de conectare la reteaua nationala de electricitate, ambiguitatea privind proprietatea terenurilor si birocratia stufoasa. Aceasta este concluzia raportului ”Bariere in investitiile in energia eoliana din Romania”, realizat de Lamar, o companie de consultanta ce dezvolta proiecte de energie a vantului in sud-estul Europei.

Potrivit documentului, in pofida unui potential de 14.000 MW, menit sa atraga investitori si dezvoltatori, in Romania au fost instalati anul trecut doar 14 MW, Legea privind promovarea energiei din surse regenerabile nu este nici astazi pe deplin aplicabila. Aceasta in contextul in care stimulentele de la Uniunea Europeana pentru promovarea energiilor din surse regenerabile mai pot fi acordate doar pana in 2016.

Mai multe obstacole decat oportunitati

Cu toate ca sunt amintite atat oportunitatile, cat si obstacolele in dezvoltarea unui proiect eolian, autorii raportului se focuseaza, dupa cum o arata si titlul, pe problemele din sistem. De asemenea, cu toate ca admit interesul investitional ridicat pentru piata romaneasca, reprezentantii Lamar pun la indolaia profitabilitatea acesteia.

”Cu un potential estimat la 14.000 MW, Romania este vazuta ca o noua oportunitate pentru investitorii in energia eoliana. Dar este ea o optiune profitabila?”, se intreaba retoric autorul Markus Vrieling, consultant in domeniul energiei regenerabile la ”HERM International Consultants” si CEO al companiei Lamar.

In prezentarea raportului sunt amintite cele doua proiecte de amploare derulate in prezent in Romania – CEZ (600 MW) si Iberdrola (1.500 MW) - cu precizarea ca aceste investitii nu garanteaza eficienta pietei romanesti.

”Se anunta proiecte mari, iar unele sunt in curs de realizare, dar toate aceste bune intentii nu inseamna ca Romania este pregatita pentru ele”, se arata in prezentarea raportului.

Autorii documentului de 85 de pagini promit potentialilor investitori un inventar actualizat al situatiilor intalnite in dezvoltarea unui parc eolian in tara noastra. Investitorilor li se pun la dispozitie date despre legislatie, posibilitati de finantare, conectarea la reteaua nationala si birocratie, ”intr-o tara in care regulile si reglementarile se schimba constant”.

marți, 10 august 2010

Bugetul nu mai poate suporta investitia la sistemul integrat al deseurilor din Iasi

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ca bugetul de stat nu poate suporta continuarea investitiei in proiectul sistemului integrat al deseurilor in Iasi, proiect in valoare 106 milioane de lei care a fost lansat in 2007, si ca trebuie cautate alte solutii.

„E clar ca din buget nu mai putem sa dam toti banii, s-au dat pana acum circa 25 milioane lei, iar autoritatile locale circa 13 milioane lei. Si atunci, exista posibilitatea de a transfera acesti bani, chiar daca sunt lucrari executate, o parte din ele care sunt eligibile, la POS Mediu. Avem o intalnire saptamana viitoare cu toti factorii implicati, deja s-a purtat o corespondenta, eu sper ca pana la sfarsitul anului sa clarificam aceasta problema”, a declarat ministrul Borbely.

Potrivit lui Borbely, pentru sistemul integrat al deseurilor din Iasi mai este un proiect in pregatire in valoare de 34 milioane euro, care va fi finantat din fonduri structurale, respectiv prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Oficialii municipalitatii iesene au criticat, in mai multe randuri, faptul ca proiectul managementului integrat al deseurilor a fost abandonat de autoritatea centrala.

luni, 9 august 2010

Fonduri europene pentru agricultura ecologica

Termenul limita pentru depunerea cererilor pentru obtinerea de fonduri europene destinate agriculturii ecologice este 31 august 2010, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, Romania beneficiaza de fonduri europene de aproape 3,1 milioane de euro. Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.

duminică, 8 august 2010

Un miliard de dolari pentru stocarea emisiilor

Presedintele american Barack Obama a alocat un miliard de dolari pentru proiectul FutureGen, care are rolul de a reduce cantitatea de emisii de dioxid de carbon din atmosfera prin captarea si stocarea acestora in subteran, informeaza “GreenBiz”.

FutureGen 2.0 va incerca sa demonstreze viabilitatea tehnologiilor “carbunelui curat”, care presupun captarea emisiilor generate de centralele pe carbune si stocarea lor in subteran. Centralele electrice pe baza de combustibili fosili sunt cea mai mare sursa de emisii de dioxid de carbon in SUA, in conditiile in care jumatate din electricitatea generata este produsa prin arderea carbunelui.

Cu toate acestea, tehnologia de captare si stocare a carbonului (CCS) nu a fost testata pe scara larga din punct de vedere comercial, iar criticii subliniaza costul folosirii unei tehnologii netestate care necesita cantitati imense de apa. Sustinatorii atrag insa atentia ca energia va depinde in continuare de carbuele ieftin si poluant, in special in statele in curs de dezvoltare, cum ar fi China si India.

“Anuntul de astazi este o asigurare a faptului ca SUA raman competitive intr-o economie constransa de emisiile de carbon, creand locuri de munca si reducand poluarea. Aceasta investitie in prima centrala comerciala de oxi-combustie va deschide o piata de peste 300 miliarde de dolari pentru retehnologizarea centralelor pe carbune si va pozitiona statul ca lider intr-o parte importanta din economia globala bazata pe energie curata”, a declarat secretarul pe Energie, Steven Chu.

Proiectul a fost lansat in 2001, de George W. Bush, pe cand acesta era presedinte. Deoarece necesita fonduri importante, Bush a amanat in 2008 orice alte investitii in proiect, insa un raport al Biroului Contabil Guvernamental a aratat ca fusesera exagerate costurile.

sâmbătă, 7 august 2010

Parcurile nationale rusesti, cuprinse de flacari


Din cauza temperaturilor ridicate, 15 parcuri nationale din Rusia au fost cuprinse de flacari, informeaza “Earth Times”.

Pana acum, 52 de persoane si-au pierdut viata in incendii, cateva sute au fost ranite, iar mii de oameni au ramas fara locuinta, au anuntat autoritatile de la Moscova. Capitala Rusiei este acoperita de fum provenit din numeroasele incendii izbucnite, iar in unele locuri vizibilitatea a scazut sub 100 de metri.

Autoritatile au sfatuit populatia sa petreaca pe cat de putin timp posibil afara. Meciurile de fotbal din campionatul rusesc care ar fi trebuit sa aiba loc weekendul acesta au fost amanate.

Vizibilitatea scazuta a facut primele victime vineri, cand patru persoane si-au pierdut viata intr-un accident rutier.

Sute de mii de pompieri se lupta cu flacarile in intreaga tara. Polonia a trimis deja 160 de pompieri in Rusia, iar administratia de la Moscova urmeaza sa dea un raspuns Germaniei referitor la o oferta de ajutor similara.

Rusia centrala si de vest se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 30 de ani si cu cea mai calduroasa vara din istoria celor 130 de ani, de cand exista date referitoare la temperaturi. Recolta agricola de anul acesta era deja afectata, insa incendiile au reusit sa distruga campuri intregi cultivate cu grau si alte cereale.

vineri, 6 august 2010

Gunoierii contesta proiectele ONU de incinerare a deseurilor


Gunoierii care rascolesc gropile de deseuri din intreaga lume si recicleaza zilnic mii de tone de metal, plastic si hartie au intrat in conflict cu ONU pe tema proiectelor de incinerare a deseurilor. Ei sustin ca acestea ii lasa fara obiectul muncii si contribuie la cresterea emisiilor de dioxid de carbon, potrivit „The Guardian”.

Plangerea lor a fost citita ieri la Bonn, unde a avut loc ultima sesiune a negocierilor climatice ale ONU. Gunoierii sustin ca Mecanismul de Dezvoltare Curata, o schema de finantare menita sa reduca emisiile de gaze din statele in curs de dezvoltare, a dus la construirea unor zeci de incineratoare de deseuri in care se distrug gunoaiele municipale.

„Gunoierii, unii dintre cei mai saraci oameni din lume, recupereaza materiale reciclabile. Ei sunt antreprenorii invizibili in lupta cu schimbarile climatice si isi castiga traiul din reciclare, reducand cererea pentru resurse naturale. Insa sunt subminati de Mecanismul de Dezvoltare urata, care le interzice accesul in gropile de gunoi”, a declarat Neil Tangri, director al Gaia, o asociatie de 500 de grupuri anti-incinerare din 80 de state.

Persoanele care cauta prin gunoaie manevreaza cea mai mare parte a muntilor de deseuri din statele in curs de dezvoltare. Aproape 60% din gunoiul din Delhi, de exemplu, este reciclat de o armata de zeci de mii de gunoieri care il rascolesc in cautare de materiale reciclabile.

Ieri, asociatia Gaia a cerut ONU sa nu mai aprobe proiectele de incinerare a deseurilor pentru a produce energie si sa inceapa sa investeasca fondurile climatice in sectorul reciclarii „informale”. Astfel, spune organizatia, ar creste numarul de locuri de munca si s-ar reduce dramatic emisiile de dioxid de carbon.

Fonduri ”verzi” si sociale de 100 de milioane de euro din partea Norvegiei


Romania va dispune de 98,5 milioane de euro pentru proiecte de mediu si sociale, pana in 2014 , fondurile fiind alocate de guvernul norvegian in baza unui acord financiar reinnoit cu Uniunea Europeana (UE).

”Romania este a doua cea mai saraca tara dintre statele beneficiare. In acelasi timp, este una cele mai populate si primeste fonduri importante de la Uniunea Europeana si din partea Norvegiei”, se arata pe site-ul EEA destinat granturilor.

Ajutorul norvegian este menit sa micsoreze disparitatile dintre statele membre, finantand proiectele ecologice, inovatiile in domeniul industriei verzi, sanatatea, acordarea de burse, societatea civila, justitia, precum si dezvoltarea umana si sociala.

In baza acordului cu UE, Norvegia va furniza aproximativ 400 de milioane de euro anual sub forma unor granturi disponibile pentru ultimele 12 tari admise in UE, plus Portugalia, Grecia si Spania. In total, in perioada 2009 – 2014, ajutorul acordat de Norvegia pentru aceste tari se va ridica la circa doua miliarde de euro.

Potrivit ministrului norvegian al afacerilor externe, Jonas Gahr Støre, acest nou acord, semnat prin mecanismul financiar al Agentiei Europene de Mediu (EEA), contribuie la reducerea diferentelor sociale si economice dintre statele membre.

Fondurile vor putea fi folosite in domenii precum protectia mediului si schimbarile climatice, inovatii in industriile verzi, sanatate, cercetare si invatamant, justitie, precum si dezvolt

joi, 5 august 2010

Impaduriri pe terenuri agricole cu bani de la UE


Fermierii care doresc sa isi impadureasca terenurile o pot face cu fonduri europene, aplicand cererile de finantare in intervalul 1-29 octombrie 2010, la Agentia de Plati pentru Dezvoltrare Rurala si Pescuit (APDRP). Institutia a publicat, pe site-ul fonduri-structurale.ro, Ghidul Solicitantului pentru Masura 221 - “Prima impadurire a terenurilor agricole”.

Masura se adreseaza atat fermierilor, cat si altor detinatori de teren agricol, si urmareste imbunatatirea conditiilor de mediu in comunitatile rurale prin folosirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire.

Alocarea financiara pentru sesiunea lansata este de 50 milioane euro, iar suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 ha.

Ajutor financiar timp de 15 ani

Fermierii pot beneficia de trei tipuri de sprijin: o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei, pe o perioada de cinci ani, si o prima compensatorie anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi. Aceasta din urma este o suma fixa si se acorda pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul de plantare.

Nivelul primelor pentru infiintarea plantatiilor si al celor pentru lucrarile de intretinere a lor difera in functie de zona geografica, iar primele compensatorii pentru pierderea de venit agricol se diferentiaza in functie de tipul beneficiarilor.

Conform Ghidului Solicitantului, nu se va oferi sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun sau pentru cele cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa, in scopul producerii de energie regenerabila, aceasta investitie fiind eligibila prin Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”.

Parc de tratare a deseurilor industriale in valoare de 2,5 milioane de dolari


Ecomaster, compania de servicii ecologice a grupului Rompetrol, a finalizat o prima etapa a constructiei unui parc ecologic care va avea o capacitate de tratare a 70.000 de tone de deseuri industriale anual.

Parcului Ecologic Industrial Ecopark, din localitatea Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, are o capacitate totala proiectata de un milion de metri cubi (patru etape de 240.000 de metri cubi) si o suprafata de 14,5 hectare. In prezent, compania a finalizat un modul de 35.000 de metri cubi (15% din prima etapa).

Pana acum, investitia se ridica la aproximativ 2,5 milioane de dolari, urmand ca in urmatorii 8-10 ani sa ajunga la aproximativ 12 milioane de dolari.

“Parcul va oferi servicii complete de ecologizare a deseurilor industriale, iar colectarea, tratarea si depozitarea acestora se vor realiza in acord cu toate normele interne si internationale de protejare a populatiei din zona si a mediului inconjurator”, a declarat Romulus Ilie, director general Ecomaster. El a adaugat ca Parcul Ecologic Industrial detine cele mai performante tehnologii de tratare a deseurilor, inclusiv a celor periculoase.

Facilitatile de tratare si depozitare din Ecopark permit tratarea deseurilor rezultate din industria petrochimica, metalurgica, feroasa si neferoasa, constructoare de masini si altele. Acestea ofera, totodata, si posibilitatea valorificarii unor deseurii cum ar fi uleiul uzat, ce va putea fi tratat si inclus in compozitia biocombustibililior.

70.000 de tone de deseuri tratate anual

Compania estimeaza colectarea si tratarea unei cantitati anuale de aproximativ 70.000 de tone de deseuri industriale, avand in vedere actuala lipsa a spatiilor conforme de depozitare , precum si nevoia agentilor economici de a beneficia de servicii ecologice integrate.

“Ne aflam in prezent in faza de inceput intrucat proiectul va fi de patru ori mai mare la finalizare. Ca sa va dau un exemplu referitor la necesitatea acestei investitii, numai din rafinaria Rompetrol de la Vega rezulta aproximativ 200.000 de tone de gudroane acide ce trebuie tratate”, a declarat Saduokhas Meralyiev, CEO al Grupului Rompetrol.

Inaugurarea parcului ecologic de la Aricestii Rahtivani este cu atat mai importanta cu cat din anul 2018 Romania va trebui sa respecte toate obligatiile de protectie a mediului asumate odata cu integrarea in Uniunea Europeana.

“Vom fi obligati sa respectam cu sfintenie reglementarile europene, iar fara astfel de investitii nu ne vom putea respecta angajamentele. Este nevoie in Romania de o industrie care sa recicleze, sa recupereze si sa refoloseasca materialele care ajung in prezent la groapa de gunoi”, a declarat comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

Prin noua investitie, Rompetrol are toate sansele sa urce rapid in Topul Green Business Index (GBI) realiazt de Asociatia Green Revolution. Conform clasamentului primei editii a GBI, compania s-a clasat pe locul al cincilea la categoria deseuri si tot pe locul al cincilea in topul general al celor mai verzi companii din Romania.

miercuri, 4 august 2010

Scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului, impotriva buy-back-ului

Trei asociatii colective pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv surse de lumina (CCR Logistics Systems, Ecotic si Recolamp) denunta campaniile de “buy-back” intr-o scrisoare deschisa adresata Ministerului Mediului si Padurilor, Consiliului Concurentei, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Garzii Nationale de Mediu si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

In cursul anului 2008 a aparut acest fenomen, perpetuat in cadrul lanturilor de retail: campaniile buy-back, finantate de catre organizatiile colective. In cadrul acestor campanii se ofera populatiei un avantaj material (concretizat sub forma unui voucher de discount la cumpararea unui aparat nou de o anumita marca), in cazul in care preda un echipament electric sau electronic uzat.

„Desi, la prima vedere, aceasta initiativa stimuleaza predarea echipamentelor electrice, efectele sale sunt daunatoare pe termen mediu si lung si pot duce chiar la stoparea colectarii de deseuri”, considera cele trei asociatii.

In mai 2009, Ministerul Mediului a emis Adresa nr.3828/NN/18.05.2009 prin care solicita stoparea actiunilor de buy-back, insa unele asociatii, inca continua aceaste actiuni redenumite in prezent “campanii de replacement”. Conform acestei “ambalari” campaniile doresc inlocuirea unui aparat vechi, cu unul nou care se presupune ca are o mai buna eficienta energetica, reducand astfel amprenta de carbon.

“Nu putem si nu dorim sa contestam progresul tehnologic si, asadar, nu contestam faptul ca un echipament nou este posibil sa detina o clasa energetica superioara. Insa reducerea amprentei de carbon nu face parte din destinatiile legale ale sumelor mobilizate pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice” a declarat Raul Pop, Director General, Recolamp.

marți, 3 august 2010

Amenzi pentru orasele care nu reduc cantitatile de deseuri


Primariile sunt obligate sa plateasca, de la 1 iulie, penalizari de 100 lei/tona de deseuri in cazul in care nu isi indeplinesc obiectivele anuale de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale. Aceasta este doar una dintre modificarile legislative prevazute de Legea 167/2010 privind Fondul pentru Mediu.

„Legea aduce o serie de imbunatatiri si obligatii aditionale ale celor care pun pe piata ambalaje. In plus, impune responsabilitati mai clare si criterii de performanta pentru autoritatile locale, respectiv operatorii de salubritate”, a explicat directorul Ecorom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu.

Potrivit documentului, primariile risca sa plateasca penalizari pentru diferenta dintre cantitatile de materiale specificate de obiectivele anuale si cele realizate efectiv prin activitati de colectare selectiva si valorificare.

Colectarea selectiva, obligatorie

Colectarea deseurilor municipale este responsabilitatea municipalitatilor, direct - prin serviciile de specialitate din cadrul consiliilor locale, sau indirect - prin intermediul unor firme de salubrizare.

De asemenea, primariile si operatorii de salubritate au obligatia de a implementa si gestiona colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie si valorificarea acestora. Pentru asta, legislatia impune inca din 2005 ca primariile sa amenajeze spatii speciale, dotate cu containere adecvate pentru diverse tipuri de deseuri.

Normativele obliga autoritatile locale sa isi asume anumite tinte raportate la numarul de locuitori. Pentru asta, primariile au doua posibilitati: sa concesioneze serviciul de colectare selectiva operatorului de salubritate cu care are contract sau sa scoata la licitatie separat acest serviciu, transferand si responsabilitatile de realizare a obiectivelor.

Multi operatori, nicio responsabilitate

Daca lucrurile stau mai simplu pentru primariile din orasele mici, in marile aglomerari urbane respectarea indicatorilor de performanta si implicit a legislatiei este problematica. Asta pentru ca au fost incheiate contracte cu mai multe firme de salubritate, care nu-si pot imparti responsabilitatea pentru atingerea tintelor.

”Exista firme de achizitii, firme care se ocupa de operatorii economici sau de institutiile publice. Noi nu putem prelua responsabilitatea pentru activitatea tuturor acestor actori. Primarii trebuie sa gaseasca o solutie pentru a concesiona obligatiile unui singur operator, care sa poata gestiona aceste atributii”, a explicat Dan Ceausescu, directorul companiei de salubritate Urban, sucursala Bucuresti. Potrivit acestuia, tintele globale nu sunt usor de atins, dar modificarile legislative obliga autoritatile sa ia decizii.

Buy-back-ul, “practica nociva” pentru sistemul de reciclare


Trei asociatii colective pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice au trimis o scrisoare deschisa Ministerului Mediului si altor autoritati competente, solicitand interzicerea campaniilor de buy-back din magazinele de electrocasnice.

Prin acest tip de campanie, aparut in cursul anului 2008 si finantat de unele organizatii colective, cumparatorii primesc un voucher de discount la cumpararea unui aparat nou de o anumita marca, in cazul in care predau un aparat electric sau electronic uzat.

“Desi, la prima vedere, aceasta initiaţiva stimuleaza predarea echipamentelor electrice, efectele sale sunt daunatoare pe termen mediu si lung si pot duce chiar la stoparea colectarii de deseuri”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Asociatiile CCR, Ecotic si Recolamp, care a ajuns inclusiv la Ministerul Economiei, Garda de Mediu si Consiliul Concurentei.

“Descurajarea crearii punctelor de colectare permanente, imposibilitatea stoparii acestor campanii precum si deturnarea de fonduri sunt doar câteva aspecte negative ale acestor campanii” a subliniat presedintele Ecotic, Valentin Negoita.

Aceeasi Marie cu alta palarie

In mai 2009, Ministerul Mediului a emis Adresa nr.3828/NN/18.05.2009 prin care solicita stoparea actiunilor de buy-back, insa unele asociatii continuat aceste actiuni, redenumindu-le “campanii de replacement”. Conform acestei noi etichete, campaniile doresc inlocuirea unui aparat vechi, cu unul nou care se presupune ca are o mai buna eficienta energetica, reducand astfel amprenta de carbon.

“Nu putem si nu dorim sa contestam progresul tehnologic si, asadar, nu contestam faptul ca un echipament nou este posibil sa detina o clasa energetica superioara. Insa reducerea amprentei de carbon nu face parte din destinatiile legale ale sumelor mobilizate pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice” a declarat Raul Pop, director general al Recolamp.

“Asociatia CCR, Asociatia Ecotic si Asociatia Recolamp exprima dreptul legitim de-a solicita asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare si se adreseaza autoritatilor prin aceasta scrisoare deschisa, in speranta unei solutionari cat mai rapide”, mai arata documentul.

Scrisoarea enumera si principalele efecte nocive ale acestui tip de campanie:

1. Dependenta – Daca populatia afla ca deseurile detinute se pot “vinde” contra unei valori (fie ea discount, voucher etc.), ei nu vor mai prelua gratuity aceste deseuri, preferand sa le depoziteze in conditii neconforme (curti, pivnite, garaje, mediul rural), in vederea “vanzarii” lor ulterioare.

2. Explozia consturilor managementului DEEE. Deseurile astfel colectate genereaza costuri mult mai ridicate, trebuind sa acopere si cheltuielile aferente discount-ului oferit, pe langa cheltuielile normale de publicitate, colectare, transport, tratare si reciclare.

3. Deturnarea de fonduri. Prin cofinantarea achizitiei unui echipament nou, organizatia colectiva decapitalizaza sistemul de getionare a deseurilor, in favoarea promovarii vanzarilor unui brand favorit.

4. Imposibilitatea stoparii. Dupa co-finantarea unui anumit brand commercial, organizatia colectiva nu poate refuza cererile din partea altor participant detinatori de branduri, fiind obligate de lege sa-I trateze nediscriminatoriu.

5. Subminarea industriei de reciclare. Fluxurile de deseuri sunt discontinue si direct dependente de derularea acestor campanii, asfel incat predictibilitatea lor este foarte redusa. Acest fapt genereaza intreruperi ale activitatii reciclatorilor.

6. Descurajarea crearii punctelor de colectare permanenta

7. Avantaje comerciale necuvenite, atat pentru unii producatori, cat si pentru organizatiile colective care finanteaza aceste campanii.

Strategie "zero deseuri" in Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii a anuntat o strategie ambitioasa de revizuire a politicilor de management ale deseurilor din Anglia, avand ca tinta eliminarea totala a deseurilor care astazi ajung la groapa de gunoi.

Pricipalul obiectiv anuntat de Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Zone Rurale (DEFRA) este intarirea politicilor care incurajeaza reducerea cantitatilor de deseuri, in special prin reciclare si refolosire. Modificarile la nivel de politici si legislatie vor fi aplicate dupa efectuarea unui studiu care va incerca sa determine in ce mod noile politici pe deseuri vor afecta comunitatile, gospodariile si afacerile.

"Suntem hotarati sa adoptam o economie care sa tinda catre obiectivul zero deseuri, pentru ca acest lucru are sens si pentru mediu, si pentru economie", a declarat ieri ministrul britanic al Mediului, Caroline Spelman. "Reducerea cantitatii de deseuri trebuie sa fie cat mai la indemana pentru oameni, ar trebui sa se produca prin incurajare, si nu prin amenzi, prin bun simt, si nu prin coercitie", a mai spus aceasta.

Viziunea "zero deseuri" pentru Anglia include stabilirea unei valori pentru toate resursele, transformand toate deseurile intr-o resursa si trimitand cat mai putine gunoaie la groapa.

Strategia de revizuire a politicilor de management al deseurilor va atrage implicarea tuturor locuitorilor Angliei, de la simpli cetateni si pana la oameni de afaceri sau oficiali locali.

Principalele imbunatatiri vor viza modul in care sunt colectate deseurile gospodariilor si companiilor, cum sunt sortate si reciclate acestea, modul in care guvernul poate colabora cu autoritatile locale pentru a mari eficienta sistemului, cele mai bune metode de incurajare a populatiei, companiilor si comunitatilor pentru a produce mai putine deseuri si de a recicla mai mult, dar si infrastructura necesara pentru implementarea noilor solutii de reciclare.

Cum am ratat investiţii de opt miliarde de euro


Anii trecuti, companiile energetice anuntau ca vor sa realizeze 12 noi termocentrale, investitii care ar fi insumat opt miliarde de euro. In prezent, doar una dintre ele se mai construieşte, restul proiectelor sunt fie abandonate, fie inghetate pe termen nedefinit. Criza economica, cadrul legislativ neclar şi incoerenta din strategia energetica nationala sunt principalele cauze care au alungat investitorii.

In urma cu doi-trei ani, nu era trimestru in care companiile energetice sa nu anunte intentia constuirii unei noi termocentrale, fie pe gaze, fie pe carbune. Aceasta in conditiile in care productia de energie din Romania este detinuta de stat aproape in totalitate.

Mai mult, peste 85% din termocentralele din Romania sunt vechi de mai bine de 30 de ani, iar o parte dintre instalatii au termene de conformare la normele de mediu agreate cu Uniunea Europeana pe care nu le-au respectat, din lipsa banilor, şi risca sa fie inchise.

Astfel ca investitorii din domeniu au mirosit terenul liber, dar nu numai ei. Marii consumatori industriali de energie au anticipat ca-şi vor scadea costurile daca vor avea propria productie. Prin urmare, insumate, proiectele depaşeau investitii de opt miliarde de euro.

Dintre ele, doar una se construieşte efectiv, cea a Petrom de pe platforma rafinariei Petrobrazi Ploieşti, care va fi gata anul viitor. Cu o capacitate de 860 de MW, unitatea va produce 8% din energia generata anual la nivel national.

Neintelegeri cu Termoelectrica

Restul sunt fie blocate pe termen nedefinit, fie abandonate. Ultimul caz anuntat este retragerea cehilor de la CEZ, acum doua saptamani, din proiectul termocentralei de la Galati, in parteneriat cu Termoelectrica. Proiectul, in valoare de 400 de milioane de euro, a fost analizat timp de doi ani.

„Studiul de prefezabilitate a aratat ca, de fapt, proiectul nu poate fi construit, datorita unor costuri importante şi neprevazute", argumenteaza reprezentantii CEZ. Surse apropiate discutiilor spun insa ca Termoelectrica a supraevaluat activele existente cu care ar fi trebuit sa contribuie, astfel ca printre motivele pentru care cehii au intors spatele proiectului sunt şi neintelegerile cu partenerul de stat.

Alte termocentrale anuntate care nu se mai construiesc sunt cea a ruşilor Mechel de la Doiceşti, tot in parteneriat cu Termoelectrica (350 de milioane de euro) şi cele ale italienilor de la Edison din Galati şi Craiova (un miliard de euro, respectiv 650 de milioane de euro).

Alte cinci proiecte sunt inghetate pe termen nedefinit. Este vorba despre centralele Enel din Galati (un miliard de euro), Alro şi Interagro de la Turnu Magurele, Energy Holding din judetul Gorj, Electrabel de la Constanta (doua miliarde de euro), şi Rompetrol la Petromidia, 44 de milioane de euro (in primavara, kazahii au anuntat ca intentioneaza sa reia proiectul, dar nu au dat detalii concrete).O altă termocentrală anunţată este cea a Lukoil de la rafinăria Petrotel (100 de milioane de euro), care ar fi trebuit să fie gata încă de acum un an.
Poziţie dominantă a societăţilor de stat

Şanse mai sunt doar pentru alte două termocentrale, cea a consorţiului E.ON-Enel de la Brăila (1,2 miliarde de euro) şi cea a GDF Suez de la Borzeşti (400 de milioane de euro), ambele în parteneriat cu Termoelectrica. O decizie privind continuarea lor este aşteptată până la sfârşitul acestui an.

Pe lângă criza economică şi neînţelegerile cu Termoelectrica, un alt motiv al blocajelor din sectorul producerii de energie este cadrul legislativ incoerent sau care nu este aplicat.

De exemplu, nemţii de la E.ON spun că-şi vor diminua investiţiile în România, întrucât divizia locală de furnizare a gazelor şi energiei nu-şi recuperează costurile. Aceasta deoarece reglementatorul din domeniu nu îi recunoaşte cheltuielile eligibile în tarifele finale, aşa cum spune legea.

Alţi investitori invocă proiectul de reorganizare a sectorului energetic de stat în două noi companii, care, potrivit lor, diminuează şansele de intrare pe piaţă a unor noi producători. Cele două noi companii, care vor avea 92% din piaţă, vor putea impune propriul preţ, spun ei.

Feţe noi - chinezii şi japonezii

Întrebat de ziarul „Adevărul" ce face statul pentru a păstra investitorii care se plâng că nu găsesc în România un cadru legislativ coerent, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a arătat:

„Nu sunt probleme. Unii poate şi din cauza conjuncturii de criză renunţă temporar la a face investiţii, dar au apărut alţi investitori interesaţi de alte proiecte. Sunt investitori chinezi la Rovinari, investitori japonezi la Paroşeni. E o dinamică în piaţa investiţiilor, nu trebuie să fii cantonat într-un singur potenţial investitor".

Subvenţiile la regenerabile atrag investitorii

Singurul segment de producere a energiei care a atras cu adevărat investitorii în România este cel al energiei regenerabile, pentru că aici producătorii primesc subvenţii consistente din partea statului român, care s-a angajat în faţa UE să crească ponderea energiei verzi din consumul naţional.

În sectorul eolian, autorităţile din domeniu au primit cereri de avize pentru proiecte care depăşesc dublul potenţialului eolian al ţării. Datorită stimulentelor de la stat, energia eoliană este de trei ori mai scumpă decât cea clasică.

780 milioane de litri de petrol s-au varsat in Golful Mexic

Aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol (780 de milioane de litri) s-au scurs din putul avariat aflat la originea mareei negre din Golful Mexic, dintre care au fost recuperati 800.000 de barili (127 de milioane de litri), au anuntat autoritatile americane, citate de Mediafax.

"Echipele stiintifice apreciaza ca, in total, din put s-au scurs aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol", subliniaza directorii echipei de interventii comune, reunind oficiali din BP si din administratia americana, intr-un comunicat care insoteste aceasta noua estimare.

"O parte din acest petrol si gaz nu s-a deversat in ocean: activitatile de indiguire ale BP si conduse de Statele Unite au permis captarea unei cantitati de aproximativ 800.000 de barili de petrol", inainte de plasarea dispozitivului de captare pe put, la mijlocul lunii iulie, continua comunicatul.
Cu titlu comparativ, 41 de milioane de litri de petrol s-au deversat pe litoralul statului Alaska, din cauza mareei negre provocate de Exxon Valdez in 1989.

Cifra de 4,9 de milioane de barili se inscrie in intervalul maxim anuntat anterior de autoritatile americane, care au apreciat ca intre trei si 5,3 milioane de barili s-au scurs din put intre 20 aprilie, data exploziei platformei Deepwater Horizon, exploatata de BP, si 15 iulie, data amplasarii dispozitivului de captare.

Aceasta noua estimare "este cea mai precisa pana in acest moment, cu o marja de eroare de plus minus 10 la suta", potrivit comunicatului.
Cu 4,1 milioane de barili deversati in ocean, mareea neagra din golful Mexic constituie cea mai grava catastrofa accidentala din istoria industriei petroliere. Ea nu este depasita decat de deversarea intentionata de petrol de catre fortele irakiene in timpul Razboiului din Golf in 1991.

Cea mai grava maree neagra accidentala de pana la 20 aprilie avusese loc tot in Golful Mexic, in 1979, cand 3,3 milioane de barili s-au scurs din putul Ixtoc-1, dupa explozia unei platforme exploatate de compania de stat mexicana Pemex.

Estimarea revizuita, publicata luni, se bazeaza pe noi analize de date, in special imagini video, analize acustice si masuri de presiune realizate de oameni de stiinta independenti si din cadrul administratiei. Printre acestia se afla si o echipa din Departamentul Energiei, aflata sub conducerea secretarului pentru Energie, Steven Chu, se arata in comunicat.

Comunicatul precizeaza ca, in momentul spargerii putului, "62.000 de barili de petrol se scurgeau in fiecare zi", -adica mai mult decat recentele estimari ale autoritatilor americane, ce mentionau o cantitate de 35.000-60.000 de barili, - dar ca fluxul a scazut la 53.000 de barili pe zi chiar inainte de plasarea dispozitivului de captare.

luni, 2 august 2010

Eoliana exploateaza vantul din Bihor


Compania Eoliana, susbsidiara romaneasca a producatorului italian de energie regenerabila Alerion Clean Power, a obtinut autorizatia finala pentru a construi un parc eolian in judetul Bihor, anunta Mediafax. Investitia totala este estimata la aproximativ 85 de milioane de euro.

Parcul eolian va fi construit in localitatile Auseu si Borod din judetul Bihor, urmand sa aiba o capacitate instalata pentru productia a 64,8 MW de energie electrica. Productia anuala va ajunge la 155 de GWh, potrivit unui comunicat al Alerion.

"Autorizatia pentru primul nostru parc eolian din afara Italiei reprezinta un punct important in strategia noastra de dezvoltare", a declarat directorul general al companiei italiene, Giulio Antonello.

Bani din resurse proprii

Investitia va fi acoperita din resursele financiare proprii ale Alerion, se arata in comunicat.

Compania Eoliana a fost infiintata in 2007 pentru promovarea energiei neconventionale, din surse regenerabile, si vizeaza dezvoltarea si managementul proiectelor de constructie de parcuri eoliene pe teritoriul Romaniei.

Alerion, companie listata la bursa din Milano, opereaza mai multe centrale pentru productia de energie regenerabila in Italia, din surse eoliene, solare sau pe baza de biomasa, cu o capacitate instalata de 200 de MW.

In prezent, Alerion analizeaza investitii in domeniul energiei regenerabile si in alte state europene, respectiv in Bulgaria, Olanda, Belgia, Turcia sau Albania.

Panouri solare pe doua blocuri din sectorul 6


Doua cladiri din sectorul 6 vor dispune de panouri solare, dupa ce Primaria Sectorului 6 a depus si castigat doua proiecte privind eficientizarea consumului de energie termica, prin programul ”Casa Verde”.

Una dintre cladiri este Complexul de Servicii sociale Sf. Nectarie din Militari, pe care vor fi montate panouri solare pentru prepararea apei calde menajere. Finantarea din partea Administratiei Fondului de Mediu (AFM) se ridica la 449.736 lei, suma nerambursabila, iar valoarea totala a investitiei este estimata la aproximativ 601.800 lei.

Cel de al doilea proiect al autoritatii locale vizeaza eficientizarea consumului de energie termica la blocul de locuinte sociale din strada Dealul Tugulea, prin montarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere si incalzire. Proiectul a obtinut de la AFM o finantare de 1.136.440 de lei. Valoarea totala se ridica la 1.739.304 lei. Potrivit Mirelei Buzarin, sef serviciu Mass-Media la Primaria Sectorului 6, autoritatea locala va completa, pentru ambele proiecte, sumele obtinute de la AFM.

Eficienta energetica devine politica de criza

Cele doua proiecte au fost depuse de autoritatea locala prin „Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului”.

Prin finantarile obtinute prin programul ”Casa Verde”, Primaria sectorului 6 urmareste reducerea cheltuielilor bugetului local, dar si reducerea dependentei de importurile de resurse de energie primara. Acesta este un semn ca energiile regenerabile castiga teren si devin o alternativa fiabila a sistemului centralizat de incalzire.

In plus, montarea panourilor fotovoltaice la cele doua cladiri inseamna diversificarea surselor de producere a energiei la nivel local si modernizarea capacitatii de producere a energiei din surse neconventionale.

duminică, 1 august 2010

Englezii se plang de zgomotul eolienelor


Companiile de energie eoliana din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu noi restrictii din partea Guvernului, in urma unor plangeri referitoare la nivelul zgomotului pe care il produc, scrie "The Telegraph".

Departamentul pentru Energie si Schimbari Climatice a recunoscut ca reglementarile referitoare la nivelul zgomotului nu sunt aplicate asa cum ar trebui. Astfel, Guvernul a lansat o investigatie care a putea duce la un control mai strict in cazul proiectelor eoliene unde oficialii au fost mai putin exigenti.
Investigatia este incurajata de grupuri de sustinatori care spun ca vietile lor sunt afectate de zgomotul constant al turbinelor, precum si de companiile energetice.

Actuala legislatie referitoare la turbinele eoliene imiteaza zgomotul produs de acestea la un nivel cu 5 decibeli in plus fata de zgomotul de fundal, insa in zonele mai linistite, nu poate depasi 40 de decibeli in timpul zilei si 43 de decibeli noaptea, echivalentul sunetului produs de un frigider.
Charles Hendry, ministrul Energiei, a declarat ca o companie specializata va incepe o analiza luna viitoare pentru a afla daca legislatia privind nivelul zgomotului este aplicata eficient.

Mike Hulme, un englez care se lupta de sase ani cu planurile pentru noua turbine ce vor fi amplasate langa locuinta sa din Den Brook Valley, a declarat ca investigatia este o initiativa buna, insa nu crede ca va reusi sa ajunga la esenta problemei. El a adaugat ca, desi reglementarile privind turbinele eoliene au fost elaborate in 1996, inaltimea turbinelor este de peste doua ori mai mare astazi decat era atunci.

Un nou proiect eolian in Dobrogea


Dobrogea va avea un nou parc eolian, construit prin intermediul unui parteneriat romano-austriac, potrivit unui proiect aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor.

Proiectul presupune amplasarea a 43 de turbine eoliene cu o capacitate totala de pana la 201MW in apropierea comunei Casimcea, judetul Tulcea. Energia electrica anuala neta estimata a fi produsa prin activitatea proiectului este de aproximativ 608 GWh, cand acesta va fi complet operational.

Inceperea lucrarilor de constructie a parcului eolian este estimata pentru iunie 2011, iar exploatarea acestuia este programata pentru ianuarie 2012. Proiectul este dezvoltat de SC Alpha Wind SRL si SC CAS Regenerabile SRL, cu capital austriac, prin intermediul mecanismului de Implementare in Comun (JI).

Potrivit documentului aflat in dezbatere publica, proiectul eolian de la Casimcea va dispune de 43 de turbine de ultima generatie, cu o putere de 2,3 MW pe turbina. Energia electrica va fi introdusa in retea la o noua statie de tran¬sformare de 400/110kV, amplasata la vest de satul Rahman, care va fi construita de dezvoltatori.

Studiile efectuate de dezvoltatorii proiectului arata ca, prin inlocuirea producerii de energie electrica pe baza de combustibili fosili, din reteaua electrica nationala se vor reduce aproximativ 560.124 t de CO2 pe an.